Good News: Έρχεται η πρώτη ακαδημία γονέων στην Ελλάδα

Έστω και μετ’ εμποδίων (εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα) τα Ελληνόπουλα μυούνται στο συναρπαστικό κόσμο της γνώσης και αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους.

Μέχρι τώρα ωστόσο δεν υπήρχε πουθενά στην επικράτεια σχολείο για γονείς, που να τους βοηθά στο δύσκολο έργο της ανατροφής των βλασταριών τους. Το σημαντικό αυτό κενό έρχεται να καλύψει ένα διαφορετικό -και μοναδικό στο είδος του- σχολείο, μια… ακαδημία για γονείς, που ξεκινά στις 18 Νοεμβρίου να παραδίδει μαθήματα διαχείρισης των καυτών προβλημάτων, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα Ελληνόπουλα μόλις διαβούν το κατώφλι της εφηβείας. 

Η «ακαδημία για γονείς» αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και απευθύνεται σε όλους τους γονείς προσφέροντας δωρεάν τα μαθήματά της μια φορά το μήνα. Οπως επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής κ. Αρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ: 

«Στη ζωή τίποτα δεν σε προετοιμάζει για να γίνεις γονιός, απλώς μια ημέρα σου συμβαίνει. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Για να χτίσεις μια γερή σχέση με τα παιδιά σου, πρέπει πρώτα να τα αγαπήσεις - άνευ όρων και προϋποθέσεων. Ενας είναι ο κανόνας πάνω στον οποίο κτίζουμε μια υγιή και ισορροπημένη οικογένεια: Αγαπάμε τα παιδιά μας ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν συμβεί - και μετά να φροντίσουμε να βάλουμε το πλαίσιο των κανόνων. Η γονεϊκή αγάπη δεν έχει προϋποθέσεις ή προαπαιτούμενα (σαν το Μνημόνιο) - ούτε έρχεται σαν ανταμοιβή», προσθέτει η κ. Τσίτσικα. 

Από τη δική του μεριά, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, συνιστά στους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους, να μην κλείνουν τους δίαυλους επικοινωνίας, γιατί τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος τα πράγματα να εξελιχθούν άσχημα και να μπει στο σπίτι τους η Δίωξη (για να τα αντιμετωπίσει). «Οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, τον εκφοβισμό, το cyberbullying, τη διαδικτυακή αποπλάνηση κ.ά. Οι γονείς ας έχουν υπόψη πως όταν τα παιδιά τους γυρνούν από το σχολείο -εκεί κοντά στις 3.00-4.00 το απόγευμα- τότε έχουν ανάγκη να ανοίξουν την καρδιά τους στη μαμά και τον μπαμπά, να μιλήσουν για ό,τι τους έχει συμβεί. Και οι γονείς οφείλουν να είναι πρόθυμοι να ακούσουν. Οταν υπάρχει διάλογος, τα προβλήματα λύνονται, προτού ξεφύγει η κατάσταση και φτάσει ο κόμπος στο χτένι», λέει ο κ. Σφακιανάκης, προς γνώση και συμμόρφωση. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ