Σε 10 χρόνια η NASA ''πατάει' στον Άρη: Το σχέδιο για να φτάσει στον κόκκινο πλανήτη

Μετά το πρώτο... μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας που έκανε ο Νιλ Αρμστρονγκ το 1969, η NASA δηλώνει επισήμως έτοιμη για το επόμενο, ακόμα μεγαλύτερο, άλμα προς το διάστημα.

Το τελευταίο διάστημα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος έχει εντυπωσιάσει όλον τον πλανήτη με τις απανωτές ανακαλύψεις της. Μπορεί λοιπόν το ενδιαφέρον χθες να μεταφέρθηκε ξαφνικά στον Πλούτωνα, όμως οι άνθρωποι της NASA έχουν βάλει ήδη πλώρη για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στον «κόκκινο» πλανήτη.

Η επιχείρηση «Ταξίδι στον Αρη», που παρουσιάστηκε σε 36 σελίδες από την επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού οργανισμού, παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Αρη είναι στα σκαριά, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Η αποστολή που αποτελούσε το «next big thing» της NASA, από την επιτυχημένη επίσκεψη στην Σελήνη και έπειτα, πλέον απέχει μόλις λίγα χρόνια από το να πραγματοποιηθεί. Ομως αυτή τη φορά, όσοι συμμετέχουν στο θρυλικό ταξίδι δεν θα επισκεφτούν απλώς τον «κόκκινο» πλανήτη. Θα πάνε για να μείνουν καιρό. Να εξερευνήσουν από κοντά τον ερυθρό γείτονα μας, να συλλέξουν πληροφορίες, να ζήσουν για πρώτη φορά σε εξωγήινες συνθήκες.

Ολα αυτά δεν απέχουν πολύ μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. Οπως αποκαλύπτουν στην 23η σελίδα του σχεδίου τους, οι επιστήμονες της NASA θα είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν τις πρώτες αποστολές μικρής διάρκειας στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ο μεγάλος τους στόχος όμως, οι αποστολές μακράς διάρκειας, θα επιτευχθεί, όπως υπολογίζεται από την ίδια την NASA, κοντά στο 2030.

«We are on a journey to Mars» λέει απλά και συνοπτικά η πρώτη πρόταση της περίληψης αυτού του ιστορικού σχεδίου της NASA, εξηγώντας πως οι διαδικασίες ώστε ο άνθρωπος να πατήσει το πόδι στον Αρη έχουν ξεκινήσει για τα καλά.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία δεκαετίες, η NASA θα κάνει σημαντικά βήματα για την δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης βάσης πέρα από τη Γη, όχι μόνο για να την επισκεπτόμαστε αλλά και για να μένουμε. Συγκεντρώνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες εκτός της γήινης ατμόσφαιρας. Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να εργαστούμε και να ζήσουμε στο διάστημα. Παράλληλα θα αναζητούμε μελλοντικούς βιώσιμους προορισμούς, με ρομποτικές αποστολές» εξηγούν οι επιστήμονες της NASA στο πρόγραμμα της νέας αποστολής τους.

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα όλο και βαθύτερα μέσα στο διάστημα. Η επιχείρηση μας χρειάζεται διαρκή και ευέλικτη προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε μελλοντικά να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται το ηλιακό μας σύστημα. Οι μελλοντικές μας αποστολές θα έχουν τεράστιο επίπεδο δυσκολίας, αφού θα πρέπει να μεταφερόμαστε στο διάστημα, να εργαζόμαστε και να μένουμε υγιείς ταυτόχρονα. Θέλουμε στα επόμενα χρόνια να λύσουμε τα εναπομείναντα προβλήματα και να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να ταξιδέψουμε στον Αρη, να εργαστούμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια. Η NASA αυτή τη στιγμή επενδύει για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: την επέκταση της ανθρώπινης παρουσίας στο ηλιακό σύστημα και στο έδαφος του Άρη» ήταν τα λόγια με τα οποία οι επιστήμονες της NASA επέλεξαν να κλείσουν την πολυσέλιδη ανακοίνωση τους, που πολύ πιθανό είναι ότι θα μείνει στην ιστορία.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το πλάνο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος εδώ.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ