Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Υπέροχο cannoli με κρέμα, φυστίκια και λεμόνι

Αυτό το γλυκό αν δεν το έχετε δοκιμάσει,  πρέπει να το φτιάξετε! Είναι δροσερό, νόστιμο και απολαυστικό!

Συστατικά
Για γέμιση

400 γρ. ρικότα
100 γρ. γιαούρτι πλήρες
150 γρ. μασκαρπόνε
150 γρ. άχνη ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
ξύσμα από 2 λεμόνια
75 γρ. ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, ολόκληρα χωρίς φλούδι και επιπλέον για τη διακόσμηση
Για τα πουράκια (ζύμη)

300 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. σόδα μαγειρική
1 πρέζα κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κ.γ. μαυροδάφνη
4 κ.γ. βούτυρο λιωμένο
1 κρόκο αυγού
4 κ.σ. νερό
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση

Ρίχνουμε στον κάδο ενός ηλεκτρικού μίξερ όλα τα υλικά για τη γέμιση εκτός από το λεμόνι, το ξύσμα και τα φυστίκια.
Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά καβουρδίζουμε το φυστίκι και μόλις πάρει χρώμα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει λίγο και το σπάμε σε μικρά κομμάτια στο γουδί.
Τέλος στο μείγμα της γέμισης προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Γενικά προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος της παρασκευής της γέμισης γιατί βοηθάει στο να σφίξει το μείγμα και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το χτύπημα αφού ρίξουμε μέσα το τριμμένο καβουρδισμένο φυστίκι. Χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να ανακατευτούν.
Αφαιρούμε το μείγμα της γέμισης από τον κάδο του μίξερ και βάζουμε τη γέμιση σε ένα κορνέ και ύστερα τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2-3 ώρες ή αν θέλουμε και όλο το βράδυ ακόμα καλύτερα είναι.
Για τη ζύμη

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα το αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα, σόδα και ανακατεύουμε τα στερεά μεταξύ τους. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, τη μαυροδάφνη, 1 κρόκο αυγού, ξύσμα από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε με το χέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1 κουταλιά νερό ακόμα.
Το ζυμάρι θα βγει σφιχτό. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη να το βοηθήσουμε λίγο για να χωρέσει στη μηχανή για τα ζυμαρικά. Αλευρώνουμε λίγο τη μηχανή και ξεκινάμε από το χοντρό σημείο . Περνάμε 1-2 φορές το ζυμάρι μέχρι να αρχίσει να δένει. Περνάμε το ζυμάρι 3-4 φορές από κάθε σκάλα και χαμηλώνουμε μέχρι να λεπτύνουμε το ζυμάρι μας . Με το που θα είναι έτοιμο το απλώνουμε στον πάγκο με λίγο αλεύρι και με τη βοήθεια ενός κουπάτ κόβουμε κύκλους διαμέτρου 10-12 εκ.
Με το που ετοιμάσουμε κάποια, βάζουμε αλεύρι πάνω από κάθε ένα και τοποθετούμε το ένα πάνω από το άλλο και τέλος πάνω τους βάζουμε ένα πανάκι να μη στεγνώσει το ζυμάρι.
Ξεκινάμε να τηγανίσουμε τα cannoli. Βάζουμε το σπορέλαιο να ζεσταινεται και παίρνουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο. Παίρνουμε το κάθε ένα και το τυλίγουμε στη μέση για να είναι πιο χοντρό  και με οδηγό τα δάχτυλα μας τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο σε ρολό. Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε λίγο από τις άκρες. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας ένα μικρό σωλήνα με το κάθε αλουμινόχαρτο και με την ίδια διαδικασία κάνουμε και τα υπόλοιπα αλουμινόχαρτα.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ζυμαράκι, αλείφουμε την άκρη του με λίγο νερό με ένα πινελάκι και βάζουμε στη μέση του το ρολό από το αλουμινόχαρτο. Τυλίγουμε το φύλλο πάνω από το ρολό και το φέρνουμε πάνω από την άλλη άκρη, πιέζοντας για να κολλήσει με το άλλο.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για μισό λεπτό. Προσέχουμε να μη μας καούν.  Αν χρειαστεί γυρνάμε το φύλλο με μια τσιμπίδα για να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιάτο το οποίο έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα λάδια και να κρυώσουν.
Αφαιρούμε τους κυλίνδρους από τα κανόλι και με τους ίδιους δημιουργούμε και τα υπόλοιπα ζυμαράκια. Τα τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Παίρνουμε τη γέμιση από το ψυγείο και αφού έχουν κρυώσει γεμίζουμε τα cannoli και από τις 2 πλευρές. Βουτάμε από την άκρη που είναι η γέμιση σε ένα μπολ με τριμμένο φυστίκι.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ