Ταξίδι στο βασίλειο του κρασιού: Πάμε στη Δράμα και στον αμπελότοπο με τα 9 οινοποιεία

Εννέα οινοποιεία, εκ των οποίων επτά επισκέψιμα. Καταξιωμένοι μαρμαράδες, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί που ερωτεύτηκαν τo αμπέλι, και μαζί τους μερικοί έμπειροι οινολόγοι και αμπελουργοί, κρατούν τα σκήπτρα στον καθιερωμένο πλέον αμπελότοπο της Δράμας. Επισκεπτόμαστε το βασίλειο των κοσμοπολίτικων διεθνών ποικιλιών.

Είναι ξημέρωμα, το τοπίο από ροδοκόκκινο γίνεται ροζέ, ύστερα  πορτοκαλί, μετά κίτρινο και τέλος πρασινίζει, ώσπου το μάτι δεν χορταίνει αμπελώνες. Περιποιημένος αμπελότοπος, συγυρισμένος, υγιής, χαρισματικός, στεφανωμένος από τα όρη Μενοίκιο, Φαλακρό, Ροδόπη και Παγγαίο. Και, φυσικά, με αμπελοοινική ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου και εξηγεί την παρουσία μερικών από τα πιο σημαντικά οινοποιεία της χώρας στη Δράμα. Χτισμένα πάνω στο μάρμαρο, που εξάγεται άφθονο από τούτη τη γη, και σχεδόν δίπλα-δίπλα το ένα με το άλλο. Τα σπουδαία κρασιά που παράγονται σχεδόν δύο δεκαετίες στη Δράμα εδραιώθηκαν εν Ελλάδι και πολύ σύντομα κατάφεραν να εξάγονται σε μεγάλα ποσοστά της παραγωγής τους.  

Ποικιλίες - πολίτες του κόσμου

Υπόγεια ποτάμια, παρθένα δάση, υπέροχοι λιμναίοι σχηματισμοί, μεσογειακό κλίμα, εύκρατο και ξηρό, συνθέτουν ένα έδαφος απολύτως ευνοϊκό για την καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών, όπως οι διάσημες Cabernet, Merlot, Sauvignon, Chardonnay, αλλά και οι Semillon, Syrah, Cabernet Franc, Grenache Rouge, Ugni Blanc και άλλες λιγότερο γνωστές. Ανάμεσα στους απέραντους αμπελώνες της περιοχής θα συναντήσουμε ελάχιστα κλήματα με ελληνική ιθαγένεια, με κυριότερη εξαίρεση το κυκλαδίτικο Ασύρτικο, που φαίνεται να βρήκε στη Δράμα τη δεύτερη πατρίδα του. Πολλοί παρομοιάζουν τη Δράμα με το Marlborough, τη Μέκκα των κρασιών της Νέας Ζηλανδίας. Ο λόγος; Τα εντυπωσιακά αρωματικά λευκά και τα πλούσια, υψηλόβαθμα ερυθρά κρασιά που παράγονται και στις δύο περιοχές και έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τις τελευταίες δεκαετίες.

Κτήμα Παυλίδη

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από το πιο μινιμαλιστικό οινοποιείο της περιοχής, πριν σας θαμπώσουν τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της συνέχειας. Θαυμάστε την αυστηρή κάβα του, που κοσμείται από μοντέρνα έργα τέχνης, και αναπνεύστε βαθιά την καθαρή ευωδιά του ξύλου που αναδίδουν τα κελάρια του. Η λιτότητα και η διακριτικότητα ως προς το «περιτύλιγμα», που έχει επιλέξει ο οινοποιός Χριστόφορος Παυλίδης, καθρεπτίζονται και στα εκλεπτυσμένα κρασιά του κτήματος. Αλλωστε, το εν λόγω οινοποιείο θεωρείται κλασική αξία της Δράμας ή μάλλον ολόκληρης της Ελλάδας, μια και παράγει σταθερά ποιοτικούς οίνους με ευδιάκριτο χαρακτήρα. Οι αμπελώνες, άνω των 600 στρεμμάτων, βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και στην Περιχώρα και προμηθεύουν με εκλεκτό σταφύλι το οινοποιείο, όπου με την επιμέλεια του οινολόγου Παναγιώτη Κυριακίδη παράγονται οι σειρές Thema και Emphasis. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το στιβαρό Ασύρτικο, που έχει αρκετές διαφορές από τη σαντορινιά εκδοχή του, και σταθείτε στο ροζέ του κτήματος, που παράγεται από τη σπανιόλικη ποικιλία Tempranillo, ελάχιστα καλλιεργημένη στην Ελλάδα.     

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Στην περιοχή της Αδριανής, ο Κώστας Λαζαρίδης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οινοποιείο που αγγίζει τα 13.000 τ.μ., ενώ ο αμπελώνας του ξεπερνά τα 1.800 στρέμματα. Αλλο ένα φιλότεχνο οινοποιείο, όπου ακόμη και κάποιες από τις ετικέτες του κοσμούνται από έργα τέχνης. Εδώ θα χορτάσετε εικόνες και εμπειρία: υπερσύγχρονος οινοποιητικός εξοπλισμός, αποστακτήριο, εντυπωσιακές υπόγειες κάβες παλαίωσης και φροντισμένοι χώροι γευσιγνωσίας. Αν και η παραγωγή του οινοποιείου είναι μεγάλη (περί τις 700.000 φιάλες ετησίως και στα δύο οινοποιεία, της Δράμας και του Καπανδριτίου, εκ των οποίων το 50% εξάγεται), στη διάρκεια των δύο δεκαετιών ζωής του έχει καταφέρει να κρατήσει τα κρασιά του σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Ο οινοποιός Κώστας Λαζαρίδης έχει επενδύσει σε συνεργασίες με σπουδαία ονόματα στον κόσμο του κρασιού: συμβουλευτικό ρόλο σε σχέση με τα ερυθρά κρασιά έχει ο «ιπτάμενος οινολόγος» Michel Rolland, ο Florent Dumeau για τα λευκά κρασιά, ενώ κεντρικός οινολόγος παραγωγής στη Δράμα είναι ο Γιάννης Οξυζίδης.

Οταν έρθει η ώρα της γευστικής δοκιμής μεταξύ των οίνων της σειράς Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία, που παράγονται στο οινοποιείο της Δράμας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις κορυφαίες ετικέτες Château Julia Merlot και Cava Amethystos, όπως και την καινούργια τριλογία Domaine Costa Lazaridi. Επίσης, εκτός από εξαιρετικό τσίπουρο, ένα άριστο ούζο και μια σειρά με κορυφαία αποστάγματα σταφυλής, στο κτήμα παράγεται το εκλεκτό παλαιωμένο απόσταγμα Cigar από σταφύλια Sauvignon Blanc. Η γκάμα του οινοποιείου συμπληρώνεται από μια σειρά με 6 εκλεκτά βοτανικά ξίδια, διαφορετικών ετών παλαίωσης, εκ των οποίων το ωριμότερο είναι το Gold Seal, 8ετούς παλαίωσης.
 

Château Nico Lazaridi

Ενα ιδιαίτερο κάστρο εναρμονισμένο με το τοπικό στοιχείο και τοποθετημένο στην καρδιά του κεντρικού αμπελώνα θα δείτε να προβάλλει διασχίζοντας τη μεγάλη και εντυπωσιακή αλέα. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του οινοποιείου, έργο του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Ματσίνη, δίνει την εντύπωση «ουράς χελιδονιού». Η ιστορία αυτού του κτήματος ξεκινάει στις αρχές του ’80, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης αποφάσισε να επενδύσει σε ένα σύγχρονο και άρτιο οινοποιείο και σε έναν αμπελώνα που, ως είθισται στην περιοχή, περιλαμβάνει τις γνωστές διεθνείς ποικιλίες σε μια έκταση που σήμερα αγγίζει τα 650 στρέμματα (περιοχές Πηγάδια, Αγορά και Αδριανή). Παράλληλα, ωστόσο, πειραματίζεται και με λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως το Greco di Tufo, το Aglianico και το Grecanico.

Πριν από την καθιερωμένη γευσιγνωσία αξίζει οπωσδήποτε μια περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου και μια επίσκεψη στην πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», όπου εκτίθενται έξοχα μοντέρνα έργα τέχνης, που αποτελούν εικαστικά θέματα των ετικετών. Η αρκετά μεγάλη σειρά από πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά κρασιά παράγεται σε περισσότερες από 700.000 φιάλες το χρόνο (από τα δύο οινοποιεία, της Δράμας και της Καβάλας), εκ των οποίων το 20% εξάγεται. Κορωνίδα στην γκάμα τους τα δύο κρασιά της σειράς Perpetuus: ένα λευκό μονοποικιλιακό Semillon και ένα ερυθρό χαρμάνι από Sangiovese και Cabernet. Ολοκληρώστε την εμπειρία δοκιμάζοντας τον Μελισσουργό με τη θαυμάσια ετικέτα του και την ασυνήθιστη για γλυκό κρασί ποικιλιακή επιλογή από Merlot.
 

Κτήμα «Τέχνη Οίνου»

Φτάνοντας στο Μικροχώρι της Δράμας, θα συναντήσετε το αρχιτεκτονικό επιστέγασμα της φιλίας των Γιάννη Καλαϊτζίδη και Γιάννη Παπαδόπουλου. Ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός, αντίστοιχα, συνεταιρίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το κτήμα «Τέχνη Οίνου». Αξιοζήλευτα αμπελοτόπια σε μια έκταση άνω των 200 στρεμμάτων στο Μικροχώρι, αλλά και στην ημιορεινή Καλή Βρύση, δίνουν την πρώτη ύλη σε ένα οινοποιείο που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, άριστο εργαλείο στα χέρια του γιου του Γιάννη Παπαδόπουλου και οινολόγου, Ακη Παπαδόπουλου.

Οσο όμως και αν εντυπωσιάζουν ο εξοπλισμός, οι αμπελώνες και το ίδιο το οινοποιείο, στα μάτια ενός ερασιτέχνη οινόφιλου η απόλυτη εμπειρία είναι τα κελάρια: δαιδαλώδη (διασχίζουν έναν ολόκληρο επαρχιακό δρόμο ενώνοντας υπογείως τα δύο κεντρικά κτίρια), διακοσμημένα με εξαιρετικούς πίνακες και φινετσάτους πολυελαίους που διαχέουν τον απαλό, ατμοσφαιρικό φωτισμό τους στο χώρο με τα αμέτρητα βαρέλια και τη «βιβλιοθήκη» από πλαγιασμένα μπουκάλια. Πρόκειται για το περίφημο «αρχείο οίνων», που περιλαμβάνει όλους τους τρύγους στην ιστορία του οινοποιείου. Η γλυκιά μυρωδιά του κρασιού μπλέκεται με αυτήν των δρύινων βαρελιών και θα σας οδηγήσει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των γευστικών δοκιμών. Οι οίνοι του κτήματος ταξινομούνται σε δύο σειρές: Τέχνη Αλυπίας και Ηδυσμα Δρυός, με κύρια διαφοροποίησή τους το πέρασμα ή όχι από βαρέλι. Οίνοι με σταθερή ποιότητα, που βγάζουν ασπροπρόσωπους τους παραγωγούς. Καθίστε και απολαύστε τους έναν προς έναν με την ησυχία σας και αφήστε για το τέλος το καινούργιο τους κρασί, το Pink Bang: ένα απολαυστικό ανοιχτόχρωμο ροζέ.  

Κτήμα Οινογένεσις

Υστερα από μια μακρά διαδρομή ως βασικός οινολόγος άλλων οινοποιείων, ο έμπειρος Μπάκης Τσάλκος δημιούργησε το δικό του κτήμα, το Οινογένεσις, και το 2007 έβγαλε στην αγορά τα πρώτα κρασιά με την επωνυμία Φεγγίτες. Σήμερα, το οινοποιείο του είναι πλήρως εξοπλισμένο, ένα φανταχτερό και συμμετρικό καστρόσπιτο με ευρύχωρο αίθριο όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα κρασιά του κτήματος al fresco. Ολοι οι χώροι του οινοποιείου είναι καλαίσθητοι και λειτουργικοί και η ξενάγηση επιβάλλεται.  

Σήμερα το κτήμα Οινογένεσις παράγει περί τις 140.000 φιάλες ετησίως, μοιρασμένες ανάμεσα στη σειρά Φεγγίτες και την premium σειρά Δέκα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πολύ ενδιαφέρον κρασί Thyrsus, ένα χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Viognier, που φέρει την υπογραφή του φερέλπιδος οινολόγου Αλέξανδρου Τσάλκου, γιου του οινοποιού. Αν είστε λάτρεις των ημίξηρων, απολαύστε και το ροζέ Σκέρτσο.   
 

Κτήμα Μανωλεσάκη

Στο μικρό, σύγχρονα εξοπλισμένο οινοποιείο της οικογένειας του Γιώργου Μανωλεσάκη δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια και στις σωστές τεχνικές. Το κτήμα, που ξεκίνησε την πορεία του φυτεύοντας το 1989 τις κλασικές ξένες ποικιλίες, στρέφεται σήμερα, με την καθοδήγηση του Σταύρου Μανωλεσάκη, σε νέες καλλιέργειες ελληνικών ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αγιωργίτικο. Τα δε κρασιά, που παράγονται με την επιμέλεια της οινολόγου Αγγελικής Αποστολάκη, είναι μεστά, αυστηρά και συμπυκνωμένα. Δεν διαθέτουν την ανάλογη εξωστρέφεια με τα υπόλοιπα κρασιά της Δράμας, πράγμα που σημαίνει πως χρειάζονται το χρόνο τους για να «ξεκλειδώσουν» την προσωπικότητά τους και να αποκαλύψουν τις χάρες τους. Αντιπροσωπευτικό κρασί της φιλοσοφίας αυτού του οινοποιείου, μέσα από την οκταμελή γκάμα τους, είναι το ερυθρό Γέννημα Ψυχής, ενώ πολύ αξιόλογη είναι και η Μαλαγουζιά τους. Εδώ η φιλοξενία είναι προσωπική.
 

Κτήμα Μιχαηλίδη

Ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, αμπελουργός και ιδιοκτήτης του εν λόγω οινοποιείου, προέρχεται από οινοποιητική οικογένεια. Οταν ο ίδιος παρέλαβε τη σκυτάλη το 2004, ξεκίνησε σταδιακά να εξελίσσει τον εξοπλισμό των οικογενειακών εγκαταστάσεων και σήμερα παράγει πλέον 4 ετικέτες σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, που δεν ξεπερνούν τις 35.000 ετησίως. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα οινοποιεία της περιοχής, με τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους περίπου στα 100 στρέμματα και με καλλιέργειες χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων.

Τα κρασιά τους, που παράγονται με την επιμέλεια της οινολόγου Κατερίνας Καραμπατέα, έχουν στυλ και χαρακτήρα ξεχωριστό, αλλά παράλληλα εκφράζουν τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του. Θα δοκιμάσετε τη σειρά Πύλη, που περιλαμβάνει ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα ερυθρό κρασί, όλα τους πολύ αξιόλογα και βασισμένα κυρίως σε διεθνείς ποικιλίες, αλλά και το Κλειδί, μια πολύ ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση Μαλαγουζιάς. Και αν η τύχη το θέλει και βρεθείτε εκεί την κατάλληλη στιγμή, μπορεί και να δοκιμάσετε ένα ποτήρι από τις βυθισμένες στη θάλασσα της Αττικής φιάλες της ερυθρής Πύλης! Ο οινοποιός τις τοποθέτησε σε μια ακτή κοντά στην Αθήνα, για να μελετήσει τη συμπεριφορά παλαίωσής τους μέσα σε θαλασσινό νερό.   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ