Jean-Claude Juncker: Η Ευρώπη διαθέτει 600 υπαλλήλους της για να προστατέψουν τα ελληνικά σύνορα από την αθρόα εισροή μεταναστών

"Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της" για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Jean-Claude Juncker. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ετοιμάζει "μνημόνιο συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας" για το ίδιο θέμα.

Η αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων" εντός της Ε.Ε. και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πρωινή Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Donald Tusk και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμικοί πρόεδροι παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα ενός άτυπου Συμβουλίου, πράγμα που εκτιμήθηκε από την Ολομέλεια.

Τελικά η απόφαση ελήφθη με την "κοινοτική μέθοδο" είπε ο κ. Juncker και πρόσθεσε : "Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα", υπογράμμισε.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ. ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Juncker. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΕΚ στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πεισθεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Juncker υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα".
Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη. Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.
"Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης", τόνισε.

Ο κ. Juncker αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. "Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης", υπογράμμισε.
Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Tusk και τον πρόεδρο Martin Schulz (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο "μνημονίου" μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις και με την Αθήνα, ενώ προβλέπει να αποσταλούν στελέχη και στην Τουρκία για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας που πιστεύει ότι θα συναφθεί.
"Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας", υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν ένα κόστος, και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα που δαπανώνται από μια χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, θα πρέπει να αποκλείονται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ