Κόβεται ο ομφάλιος λώρος Κράτους-Τραπεζών ! Ανάσταση

Να επιτρέψουν επιτέλους την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τους μηχανισμούς διάσωσης δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ συζήτησαν μια σειρά πιθανών παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις πιέσεις της αγοράς που δέχονται Ιταλία και Ισπανία.

Να επιτρέψουν επιτέλους την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τους μηχανισμούς διάσωσης δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ συζήτησαν μια σειρά πιθανών παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις πιέσεις της αγοράς που δέχονται Ιταλία και Ισπανία. 

Ιδιαίτερης σημασίας η απόφαση των ηγετών σχετικά με το ότι τα δάνεια από το μηχανισμό ESM δεν θα έχουν καθεστώς επίσημου πιστωτή (senior creditor status), όταν χορηγήσει τα δάνεια προς την Ισπανία για την ενίσχυση των τραπεζών της. Μάλιστα, υψηλόβαθμος Ισπανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ισπανία τελικά θα μπορέσει να μην συμπεριλάβει στον ισολογισμό του κρατικού χρέους, τα συγκεκριμένα δάνεια που θα λάβει από το μηχανισμό διάσωσης.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των κρατών-μελών στοχεύουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που χαρακτηρίζει τη σχέση κυβερνήσεων-τραπεζών για αυτό και πολύ σύντομα η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τη σύσταση μιας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής. Μόλις συσταθεί η αρχή, οι τράπεζες θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια των ESM και EFSF, χωρίς να διογκώνεται το χρέος των χωρών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της δήλωσης της διάσκεψης κορυφής της ευρωζώνης, "αφότου θεσπιστεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίο θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ESM θα μπορούσε, κατόπιθν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας. η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν αναλόγως".

Οι "πόρτες" των EFSF και ESM δεν θα είναι ανοιχτές για όλους αλλά μόνο για χώρες που δεν έχουν λάβει "πακέτο" στήριξης από την Ε.Ε. και που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε. Η χρήση των κεφαλαίων θα γίνεται κατόπιν υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης.

"Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμμορφώνονται να κάνουν χρήση των εργαλείων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ούτως ώστε να καθησυχάσουμε τις αγορές και να επαναφέρουμε μερική σταθερότητα γύρω από τα ομόλογα των κρατών-μελών μας", είπε ο Rompuy μετά το τέλος των πολύωρων διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose-Manuel Barroso διευκρίνισε πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία θα είναι εφικτή υπό πολύ αυστηρές συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα μπορεί να συμμετέχει πλήρως στον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής εποπτείας, σύμφωνα με τον Barroso. "Σήμερα λάβαμε ουσιαστικές αποφάσεις για την Ευρωζώνη", είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ξεχωριστά, οι επικεφαλής των κρατών συμφώνησαν με τα τέσσερα συστατικά στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση του Rompuy για την επίτευξη μιας ουσιαστικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης: ενοποιηµένο χρηµατοοικονοµικό πλαίσιο, ενοποιηµένο δηµοσιονοµικό πλαίσιο, ενοποιηµένο πλαίσιο οικονοµικής πολιτικής και διασφάλιση της αναγκαίας δηµοκρατικής νοµιµοποίησης και λογοδοσία της λήψης αποφάσεων.

Το πρώτο σχέδιο για την βαθύτερη οικονομική και νομισματική Ένωση θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2012.

Και εγένετο Σύμφωνο Ανάπτυξης... 
 
Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους 120 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του Συμφώνου, καθώς τρεις χώρες -η Ιταλία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία- αρνήθηκαν να υπογράψουν το Σύμφωνο, τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος της Συνόδου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα ενισχυθούν κατά 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική δανειοδοτική της ικανότητα στα 60 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 60 δισ. ευρώ θα αφορούν πρωτίστως την ανακατανομή των διαθέσιμων διαρθρωτικών κεφαλαίων (55 δισ. ευρώ) κυρίως προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων και δευτερευόντως την πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων "ομολόγων έργων" που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις υποδομές.

Πηγή www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ