Ιστορική συμφωνία για τη μεγαλύτερη εμπορική συνεργασία των τελευταίων δεκαετιών - Ποιες χώρες συμμετέχουν;

Οι χώρες που του Trans-Pacific Partnership (TPP) αναλογούν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα δημιουργήσει ένα νέο, τεράστιο εμπορικό μπλοκ στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. 

Πιο σημαντικά ίσως, TPP αποτελεί τον βαρυσήμαντο οικονομικό βραχίονα της στρατηγικής στροφής των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ασία, όπου συνεχίζεται η ακμή της Κίνας, της μεγάλης απούσας από τη συμφωνία.
Σε ιστορική συνεννόηση για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία των τελευταίων δυο δεκαετιών κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, και 10 ακόμα χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι χώρες του Trans-Pacific Partnership (TPP) αναλογούν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν ένα νέο, τεράστιο εμπορικό μπλοκ στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, καταργώντας ή περιορίζοντας δασμούς και προστασίες για κάθε λογής προϊόντα. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα όμως, το TPP αποτελεί τον βαρυσήμαντο οικονομικό βραχίονα της στρατηγικής στροφής των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ασία, όπου έρχονται σε μακροχρόνιο ανταγωνισμό με την ακμάζουσα Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα είναι η μεγάλη απούσα από τη συμφωνία για το TPP, το οποίο και αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια επέκτασης της αμερικανικής εμπορικής κυριαρχίας κοντά στα σύνορά της.

Πέραν των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, στο TPP συμμετέχουν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και το Μπρουνέι.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της Δευτέρας, μετά από χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, που είδαν πολλές από τις χώρες-μέλη να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις μεγαλύτερες δυνατές προστασίες για τους εγχώριους παραγωγούς.

Το TPP θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 12 κρατών που συμμετέχουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα – μεγάλος υπέρμαχος του πίβοτ προς την Ασία – θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα τη σκληρή αντιπολίτευση του ίδιου του κόμματός του, των Δημοκρατών.

Δημοκρατικοί βουλευτές που συνδέονται με τα μεγάλα συνδικάτα έχουν εκφράσει μεγάλες ενστάσεις για τη συμφωνία, προειδοποιώντας για βιομηχανικών θέσεων εργασίας σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ