Φθινοπωρινή εξόρμηση στη γοητευτική πόλη της Κρήτης, τα Χανιά!

Οταν αρχίζουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, δύσκολα θα σκεφτεί κανείς να πάρει καράβι ή αεροπλάνο και να πάει στο νησί. 

Στην περίπτωση της Κρήτης, βέβαια, το νησί είναι πολύ μεγάλο για να χαρακτηριστεί... απλώς νησί και τα Χανιά εν προκειμένω είναι ιδιαίτερα ελκυστική πόλη για να μη θέλεις να την απολαύσεις μία από τις καλύτερες εποχές της.

Εξηγούμαι: Τα πλήθη Ελλήνων και ξένων τουριστών του Αυγούστου, ακόμη και του Σεπτεμβρίου (ο τελευταίος είναι παραδοσιακά πολύ καλός μήνας για τους Χανιώτες), είναι πια παρελθόν, ο καιρός είναι πάντοτε ήπιος -μέχρι και η βροχή είναι γλυκιά εδώ πέρα-, η πόλη κρατάει τη ζωντάνια του καλοκαιριού, έστω και ελαφρώς αποκαμωμένη από τις χιλιάδες εργατοώρες που ξοδεύτηκαν αφειδώς για την εξυπηρέτηση των αμέτρητων επισκεπτών, η θάλασσα είναι ζεστή και τα βουνά γεμάτα πεζοπόρους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που συρρέουν στην άγρια ορεινή φύση για να την περπατήσουν και να την απολαύσουν τον καταλληλότερο μήνα για το εν λόγω σπορ.

Ας μείνουμε όμως στην πόλη· που ενώ δεν χάνει ούτε χιλιοστό από τη γοητεία της όσα χρόνια κι αν περάσουν, έχει συγχρόνως μια ζωηράδα που συναρπάζει. Κι έχει πολλούς νέους που επέστρεψαν, πολλούς ξένους που ήρθαν και έμειναν, πολλές φιλίες που εξελίχθηκαν σε κοινά επιχειρηματικά εγχειρήματα, καλόγουστα μαγαζιά, παλιά και νέα, μοναδικά προϊόντα, φαγητά, μουσικές και πάνω απ’ όλα ωραίους ανθρώπους.  

Η βόλτα στην πόλη είναι σταθερά μεγάλη και πάντα η ίδια. Ξεκινάει από το Παλιό Λιμάνι και πηγαίνει τη μία δυτικά προς το φρούριο του Φιρκά και ακόμα πιο πέρα και την άλλη ανατολικά· περνάει από τα Νεώρια για να φτάσει (αν δεν έχει καμιά ξαφνική κακοκαιρία) έως τον Φάρο - σήμα κατατεθέν των Χανίων. Κι έπειτα συνεχίζει μέσα στα δαιδαλώδη στενά. Αλλα πολυσύχναστα, τουριστικά, με μικρά μαγαζιά και μπουτίκ ξενοδοχεία να μπερδεύονται με τα σπίτια, και άλλα με μπουγάδες απλωμένες στα χαμηλά, πλαστικές καρέκλες στις εξώπορτες, περιποιημένες γλάστρες, παιδάκια που παίζουν, γάτες που αράζουν.

Ολοι πέρασαν από εδώ και όλοι άφησαν το κατιτίς τους: από τους Βυζαντινούς έως τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, κάθε γειτονιά έχει στοιχεία από το παρελθόν της, αλλά συγχρόνως και ένα ολοζώντανο δημιουργικό παρόν. Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι σελίδες μας λίγες για να αναφέρουμε όλα όσα γίνονται στα Χανιά ολοχρονίς. «Αν έχεις όρεξη, υπάρχει καθημερινά κάτι “πολιτιστικό” να κάνεις», μας λέει πάνω στην κουβέντα ο κ. Μιχάλης Αεράκης, διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά και μακροβιότερος διευθυντής περιφερειακού θεάτρου στην Ελλάδα. «Στο παρελθόν, ξεκινούσαν πάντοτε από εδώ τις περιοδείες τους οι διάφοροι θίασοι. Αν κατάφερναν να κερδίσουν τους Χανιώτες, ήξεραν ότι η παράστασή τους θα πάει καλά».

Προτάσεις για όλους

Ενα Σαββατοκύριακο στα Χανιά μπορεί να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα και οπωσδήποτε πολύ φαγητό και -καθώς τριγυρίζουμε πεζή- κάμποσο ποτό. Εχει οπωσδήποτε χανιώτικη μπουγάτσα στον Ιορδάνη (iordanis.gr), λουκουμάδες στον Κρόνο (Σκαλίδη 54), τοπικό αναψυκτικό στο ιστορικό καφέ του Κήπου, χάζι και στη Δημοτική Αγορά και ίσως μια στάση για μεσημεριανό (ενίοτε μετά μουσικής) στου Πισσά, εκτός και αν προτιμάτε το πιο μοντέρνο περιβάλλον -και τα νόστιμα μαγειρευτά ασφαλώς- της Κουζίνας ΕΠΕ (Δασκαλογιάννη 25), που μένει ανοιχτή μέχρι νωρίς το απόγευμα. Κλασική αξία για φαγητό στα Χανιά είναι σε κάθε περίπτωση ο Χρυσόστομος (Δευκαλίωνος και Ικάρων), Σφακιανός ο ίδιος και γνωστός για την καλή κουζίνα της ορεινής Κρήτης που σερβίρει (φανταστικό τσιγαριαστό), αλλά και για το ζυμωτό ψωμί του, ενώ πιο δημιουργικά πιάτα στο λιμάνι θα δοκιμάσετε στις Γλωσσίτσες και στο Καρνάγιο και πιο μέσα, στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στο Μεσογειακό. Η Νταλιάνη, κοντά στην πλατανοσκέπαστη Σπλάντζια (σημερινή Πλατεία 1821, όπου θα καθίσετε για μεζεδάκια στο καφενείο του Μπούρμπου και για ποτό και καλές μουσικές στο Κλειδί) είναι ο πιο πολυσυζητημένος δρόμος της πόλης τα τελευταία χρόνια. Μπαρ, καφέ, εστιατόρια αλλά και ωραία καταστήματα με αξεσουάρ και ρούχα (αναζητήστε τις φανταστικές «αιχμηρές» clutch τσάντες της Τζωρτζίνας Σκαλίδη - georginaskalidi.com, τα κοσμήματα του Σήφη Σταυρουλάκη και τα ιδιαίτερα φορέματα της φίρμας «roundabout») θα βρείτε τόσο εδώ όσο και στους παρακείμενους δρόμους της περιοχής - η οδός Ποττιέ και τα Μαχαιράδικα συγκεντρώνουν την περισσότερη κίνηση τελευταία, έχοντας κλέψει αρκετή από τη δόξα του στενού των Δυο Λουξ και του Ιπποπόταμου ή του Κουμ Καπί, που ήταν must παλαιότερα. Ετσι είναι αυτά όμως, ο κόσμος μετακινείται, τα μαγαζιά ανοίγουν (ένα από αυτά το φετινό Soul Kitchen με το πολύ «δυνατό» μπέργκερ), κλείνουν, αλλάζουν χέρια και κοινό. Υπάρχουν όμως πάντοτε και οι σταθερές αξίες, όπως ο Ασωτος Υιός για τσικουδιές και συναναστροφή με ντόπιους στο Κουμ Καπί, το Bororo (Σαρπηδόνος 2) για τα κοκτέιλ του ή το Fagotto (Αγγέλου 16) για τις τζαζ μουσικές του. Και επίσης η Συναγωγή (Κονδυλάκη) και το Μοναστήρι του Καρόλου και η Μινιατούρα (που είναι after) στην Νταλιάνη ή η πιο ροκ Ελλη, που κρατάει μέχρι πολύ αργά στο Λιμάνι.

Εχει όμως και τέχνη και γνώση η βόλτα στα Χανιά. Εχει επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη (www.pinakothiki-chania.gr), στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Χάληδων 30) με τον ωραίο κήπο και το παρακείμενο ολοκαίνουργιο καφέ-μπαρ εστιατόριο Bohème (που ήταν το φετινό talk of the town), αλλά και μια βόλτα στη Χαλέπα, όπου άνοιξε ξανά ανανεωμένο το Σπίτι-Μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου (www.venizelos-foundation.gr).

Εχει τέλος και σουβλάκι με γιαούρτι στην περίφημη Οαση (που ανοίγει μόνο μέχρι το μεσημέρι - οδ. Βολουδάκηδων) και επιδόρπιο στο σχετικά καινούργιο εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο Σκέτη Γλύκα. Αναζητήστε το στο μικρό στενάκι που ακούει στο όνομα Εισοδίων κοντά στο λιμάνι και κλείστε την περιήγηση στα Χανιά με την ωραιότερη πάβλοβα της Κρήτης!

tip: Δεν είναι μόνο όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για ένα weekend όλο το χρόνο είναι και οι πολύ καλές ξενοδοχειακές υποδομές της, όπως τα πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία Kriti Hotel (www.kriti-hotel.gr) και Samaria (www.samariahotel.gr), η «νέα εποχή» των οποίων εκπλήσσει ευχάριστα κάθε επισκέπτη.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ