Άννα Παναγιωταρέα μαινόμενη: Τατιάνα μου η Αμφίπολη πρέπει επιτέλους να αποδοθεί στον κόσμο

«Δηλαδή τι θα θέλατε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη να την αφήσουμε κάτω από τη γη για να μη παρεξηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε σοβαροί» δήλωσε η Αννα Παναγιωταρέα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή “Tatiana Live”.

«Κάποια στιγμή αυτό το μνημείο  θα πρέπει να αποδοθεί στο κοινό. Δεν μπορεί να έρχονται δεκάδες πούλμαν να περνάνε από ένα καστικόδρομο και να φτάνουν σε ένα κατσίκοσυρμα και να βλέπουν από μακρυά ένα λόφο που δεν καταλαβαίνουν τι είναι» πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

«Το μνημείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Αν έχουμε τώρα ένα άλλο υπέροχο εύρημα με τον Αλέξη Τσίπρα θα κλείσει η επόμενη κυβέρνηση το μνημείο επειδή δεν θα της αρέσει ο Αλέξης Τσίπρας;Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά ούτε στην Ζιμπάμπουε» πρόσθεσε η κα.Παναγιωταρέα.

«Είναι θέμα βούλησης χρειάζεται να πάνε συντηρητές. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει εκπληκτικούς συντηρητές...Επίσης νομίζω ότι αν υπάρχει βούληση βρίσκονται και τα χρήματα. Ο τάφος κινδυνεύει αν δεν το κάνουν τώρα το μνημείο θα έχει πρόβλημα. Ολα τα μνημεία έχουν πρόβλημα αν δεν συντηρηθούν....όταν ανοίξει ένα μνημείο και μένει έτσι επειδή αρέσει σε κάποιους στο υπουργείο. Είναι πολύ σημαντικό το έργο για να μένει έτσι ανεξάρτητα τίνους είναι ο τάφος.....Δηλαδή τι θα θέλατε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη να την αφήσουμε κάτω από τη γη για να μη παρεξηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε σοβαροί» δήλωσε η δημοσιογράφος.

Η απάντηση του υπ. Πολιτισμού στην Παναγιωταρέα για την Αμφίπολη
Την δική του απάντηση στις αιτιάσεις αρκετών
– με πιο πρόσφατη της Αννας Παναγιωταρέα – για έλλειψη συντηρητών στην Αμφίπολη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το μνημείο, δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στο λόφο Καστά και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του. Σημειώνει ότι έχουν διατεθεί ήδη 250.000 ευρώ για τις εργασίες αυτες, ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί στις ανακοινώσεις της Κατερίνας Περιστέρη.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έχει ενημερώσει και με προηγούμενα δελτία τύπου, έχει δρομολογήσει δια των αρμόδιων Υπηρεσιών του σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του. Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις.

Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται η αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, από το Τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου.

Η συντήρηση

Οσον αφορά στη συντήρηση των ευρημάτων, η  αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών έχει εκπονήσει μελέτες συντήρησης και προστασίας των υλικών κατασκευής, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων και εκπονεί τη μελέτη συντήρησης των γλυπτών.

Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ανέθεσε μελέτη εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου και διευθέτησης της απορροής των ομβρίων υδάτων, η οποία έτυχε πολύ θετικής κρίσης από τα μέλη του ΚΑΣ. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης με τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. Τις εργασίες συνδράμει ο Δήμος Αμφίπολης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που προσφάτως συνήψε με το ΥΠΠΟΑ.

Τοποθετείται σύστημα καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και σεισμών

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει αναθέσει την εκπόνηση γεωστατικής και στατικής μελέτης διατάξεων υποστήριξης του ταφικού μνημείου, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχόμενων σεισμικών δονήσεων.

Το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου της Αμφίπολης προχωρά σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και το ισχύον νομικό πλαίσιο. Όσες μελέτες ολοκληρώθηκαν έχουν εισαχθεί σε δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και έχουν εξασφαλίσει την ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του.

Εχουν δοθεί ήδη 250 χιλιάδες ευρώ για την προστασία του μνημείου

Έχουν ήδη διατεθεί πιστώσεις 250.000 ευρώ τόσο στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών όσο και στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω εργασιών προστασίας του μνημείου. Για περαιτέρω συνδρομή στις ανωτέρω εργασίες έχει εκφραστεί και πρόθεση χορηγού.

Για τις ανακοινώσεις Περιστέρη

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου κυρίας Κατερίνας Περιστέρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ