Διαφωνία μεταξύ των υποψηφίων για τον χρόνο εκλογής νέου αρχηγού της ΝΔ

Την ώρα που οι επίδοξοι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ οργανώνονται, ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης προετοιμάζει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην οποία εκτιμάται ότι θα προβεί με τρόπο εντυπωσιακό.

Κι ενώ τα πρόσωπα που έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία της ΝΔ δηλαδή οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται ότι δίνουν μάχη για να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 50 υπογραφές από μέλη της πολιτικής επιτροπής του κόμματος που αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για να ανακηρυχθεί ως έγκυρη η υποψηφιότητά τους, πληροφορίες θέλουν τον κ. Μεϊμαράκη να αναζητά όχι 50 αλλά... 500 υπογραφές προκειμένου να ισχυροποιήσει το προφίλ του. Αξιοποιώντας πρόβλεψη του καταστατικού ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να έχουν «προέγκριση» εν οίδει συστατικής επιστολής από 50 μέλη της πολιτικής επιτροπής ή από το 10% των μελών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ λέγεται ότι αναζητά όχι 50, αλλά 500 υπογραφές που θα δημιουργήσουν τεράστια δυναμική και θα δείξουν σε όλους ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα εκλεγεί πρόεδρος με... ευκολία. Τα μέλη του συνεδρίου είναι 4.450, οπότε το 10% των απαιτούμενων υπογραφών είναι 445, αριθμός που προσεγγίζει το νούμερο των 500 υπέρ της υποψηφιότητάς του, κάτι που φαίνεται να αποτελεί στόχο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Κορομάντζος, στενός συνεργάτης και διευθυντής στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ ζήτησε και παρέλαβε από την αρμόδια διεύθυνση του κόμματος, καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του συνεδρίου. 

Η κοινοποίηση της ενέργειας αυτής είναι επί της ουσίας η προαναγγελία ότι ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά τις διαδικασίες για την εξεύρεση των 50 ή 500 «συστατικών επιστολών» μέσω των οποίων η υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος θα είναι έγκυρη. Είναι προφανές ότι τις επόμενες ώρες ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Κορομάντζος και οι άλλοι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ θα κάνουν συνεχή τηλεφωνήματα σε στελέχη της ΝΔ αναζητώντας την στήριξή τους. 

Εάν ο κ. Μεϊμαράκης καταφέρει να συλλέξει 500 υπογραφές θα έχει κάνει ένα σοβαρό βήμα για την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος κάνοντας επίδειξη εσωκομματικής δύναμης. 

Οι ανακοινώσεις για το ποιος είναι υποψήφιος «δεν είναι μια απλή δήλωση», «θέλει περίσκεψη, θέλει πρόταση, θέλει υπογραφές», επεσήμανε με νόημα ο κ. Μεϊμαράκης όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα θέσει υποψηφιότητα. «Θα ήταν εύκολο για μένα να πω το “ναι” ή το “όχι”», είπε και εγκαταλείποντας την προηγούμενη θέση του ότι έκλινε προς το «όχι», συμπλήρωσε: «Όμως, το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και την απόφαση μου θα την ανακοινώσω την ώρα που εγώ θα κρίνω». 

Ήταν σαφές ότι με τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο των προηγούμενων ημερών που ο ίδιος είχε συντηρήσει, προκαλώντας δημόσιες προτροπές και στηρίξεις σε μια δική του υποψηφιότητα. Η παράταση, ωστόσο, της εκκρεμότητας σχετικά με την τελική απόφασή του άφηνε το έδαφος για να καλλιεργούνται φιλοδοξίες, κάτι που ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να τερματίσει με τη νέα γραμμή που χάραξε.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΝΔ -που οι συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι έχει στη διάθεσή του περί τις 200 υπογραφές στήριξης από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που δεν είναι βουλευτές- αμφισβήτησε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς μεγάλος αριθμός υποψηφίων, συνδέοντας ευθέως το ζήτημα αυτό με την ικανότητα όσων δηλώνουν πρόθεση υποψηφίου να συλλέξουν τις απαιτούμενες υπογραφές.  «Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Αριθμός υποψηφίων υπάρχει από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες με τις υπογραφές. Τώρα ότι υπάρχει προθυμία, είναι κάτι το θετικό», απάντησε με σαφώς υπαινικτικό τρόπο σε σχετικό ερώτημα. 

Η αγωνία για τους «50» και η σιγουριά στο επιτελείο Τζιτζικώστα

Κατόπιν τούτου, δεν είναι λίγοι όσοι στα πέριξ της Συγγρού, επικαλούμενοι γνώση των συσχετισμών εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο κ. Γεωργιάδης θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές που θέλει για να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος το πρωί της Τρίτης δήλωσε ότι από τη μικρή κινητοποίηση που πρόλαβε να κάνει είχε εξασφαλίσει 14 από τις 50 που χρειάζεται.
Ανάλογες αμφιβολίες εκφράζονται και για το εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη στιγμή που δεν έχει την υποστήριξη της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη. Το επιτελείο του είναι αισιόδοξο, αλλά αποφεύγει να δώσει αριθμούς ή ονόματα και το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο πεντηκοστός θα είναι ο πατέρας του επίτιμος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τόσο για τον κ. Γεωργιάδη όσο και για τον κ. Μητσοτάκη, θεωρείται κρίσιμο το αν καταφέρουν να αποσπάσουν στήριξη από στελέχη που κατατάσσονται στο στρατόπεδο των «σαμαρικών», καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να αναμειγνύεται στις αντιπαραθέσεις και να περιορίζονται, εμφανώς τουλάχιστον, σε νουθεσίες υπέρ της ενότητας.

Επίσης, οι δύο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ δεν φαίνεται να έχουν υψηλές προσδοκίες για στήριξη από την πολυπληθή ομάδα των «καραμανλικών» που όλα δείχνουν ότι θα στραφούν προς τους άλλους δύο υποψηφίους: τον νυν πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη  και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο επιτελείο Τζιτζικώστα επικρατεί αισιοδοξία και συνεργάτες του νεότερου διεκδικητή της αρχηγίας δηλώνουν ότι έχουν ήδη περισσότερες από 70 υπογραφές στελεχών που προτείνουν τον 37χρονο βορειοελλαδίτη πολιτικό, αλλά για λόγους τακτικής δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη λίστα για να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις. Δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητο ότι ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση επειδή δέχθηκε (επι)κριτικά σχόλια ότι στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα.

Μεϊμαράκης κατά Παπαμιμίκου

Νέας σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνεργάτες του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, τον οποίο το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη κατηγορεί ευθέως ότι προωθεί τον κ. Τζιτζικώστα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε και δημοσίως τη δυσφορία του για τον γραμματέα του κόμματος με τον οποίο έχει διακόψει κάθε επικοινωνία.  «Ο κ. Παπαμιμίκος είναι απλό μέλος της εφορευτικής επιτροπής» και δεν είναι εκείνος που διασφαλίζει τις διαδικασίες της εκλογής, είπε, ερωτώμενος σχετικά. «Τις διαδικασίες τις διασφαλίζουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε και σε νέο ερώτημα αν ενοχλείται από τη στάση του γραμματέα απάντησε: «Κοιτάξτε, η στάση κανενός δεν με ενοχλεί. Αντιθέτως είναι όλοι συνεργάτες μου, με το πλαίσιο, το οποίο ορίζει το καταστατικό. Από εκεί και πέρα, έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες του καθενός».

Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη έβαλαν με σφοδρότητα κατά του κ. Παπαμιμίκου, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τον θεωρούσε «ανεπαρκή» και «ανίκανο» και είχε ζητήσει την αντικατάστασή του ήδη από τον Μάιο του 2014, επειδή είχε την πεποίθηση ότι ευθύνεται για τις κακές επιδόσεις του κόμματος που σχετιζόταν με οργανωτικές ανεπάρκειες και λάθος χειρισμούς ένας από τους οποίους ήταν η υποψηφιότητα του βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα που κατέβηκε χωρίς τη στήριξη της ΝΔ. 

Μητσοτάκης κατά Μεϊμαράκη

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τοποθέτηση συνεργατών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, αναφέρουν τα εξής: «Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δε, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του ονόματός του, σχετικά με την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μετά από 11 χρόνια δεν θεωρώ πια ότι οι πολίτες με κρίνουν για το επίθετό μου. Εχω πολιτική διαδρομή. Εχω διατελέσει υπουργός, έχω διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έχω μια συνεπή κοινοβουλευτική παρουσία, έχω κάνει πράγματα, έχω πει πράγματα, θα πω πολλά περισσότερα» είπε, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Σκάι.

Και πρόσθεσε: «Τιμώ τ' όνομά μου. Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου. Σέβομαι την οικογενειακή μου καταγωγή, αλλά από κει και πέρα δεν είμαι συνέχειά του. Είμαι αυτόνομος πολιτικός και νομίζω ότι το έχω αποδείξει πια».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ