Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τις διευθυντικές ομάδες των Wall Street Journal & New York Times

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει τις διευθυντικές ομάδες των Wall Street Journal και New York Times η ιστορία των οποίων και τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα προκαλούν... δέος.

Η Wall Street Journal (WSJ) πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο δρόμο στην καρδιά του οικονομικού κέντρου του Μανχάταν. Είναι στην κορυφή στις πωλήσεις καθώς πουλά καθημερινά 2,4 εκατομμύρια φύλλα (συμπεριλαμβανομένων και των 900 χιλιάδων συνδρομών στην ηλεκτρονική της μορφή). Μόνο το 2015 έχει κερδίσει 39 βραβεία Πούλιτζερ. Εκδίδεται ανελλιπώς από το 1889.

Οι «The New York Times» (NYT) έχουν την δεύτερη υψηλότερη κυκλοφορία σε όλες της ΗΠΑ (περίπου 1 εκατ. Φύλλα ημερησίως) και κατατάσσονται στην 39η θέση σε όλο τον κόσμο. Οι ΝΥΤ έχουν κερδίσει 117 βραβεία Πούλιτζερ – τα περισσότερα από κάθε άλλον δημοσιογραφικό οργανισμό. Εχει το ψευδώνυμο «Η γκρίζα κυρία» και εκδίδεται από το 1896. Αρνείται από άποψη να μετατραπεί σε ταμπλόιντ και υπήρξε μια από τις τελευταίες εφημερίδες που υιοθέτησαν τις έγχρωμες φωτογραφίες στο πρωτοσέλιδό της.

Ωστόσο σήμερα σημειώθηκε διπλωματικό επεισόδιο με την FYROM, κάτι που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να μην παραστεί στη συνεδρίαση για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού κράτους. Οπως εξηγούσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν ότι η ελληνική αποστολή κατέληξε στην εν λόγω απόφαση για δύο λόγους κυρίως λόγους:

Αφενός, γιατί τα Σκόπια δεν θα μετείχαν στη συνεδρίαση με την ονομασία Fyrom αλλά με τη συνταγματική τους ονομασίας, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αφετέρου, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε το δικαίωμα της παρέμβασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διατυπώσει και τις ενστάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και αίτημα από την Ελλάδα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ενισχύοντας την απόφαση Τσίπρα να μην παραστεί.

Τι συζήτησε με Αναστασιάδη

Περίπου στις 17:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και οι προοπτικές πραγματοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο.

Ενεργειακά και ΑΟΖ στην ατζέντα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Αμέσως μετά ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi. Σύμφωνα με συνεργάτες του Α. Τσίπρα στην συνάντηση αναδείχτηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Στις 21.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmed Davudoğlu στην οποία αναμένεται να συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και θέματα προσφυγικών ροών και ενεργειακά. Στις 22.15 θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο του ιρλανδικού Sinn Fein, Gerry Adams. Στις 00.40 θα έχει τετ-α-τετ με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ Ban Ki-Moon.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί ακολούθως (1 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolás Maduro και μισή ώρα αργότερα θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ.

Στις 2:30 θα έχει συνάντηση με Ελληνες ομογενείς ενώ στις 03:30 (πάντα ώρα Ελλάδος) η Μόνιμη αντπρόσωπος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Οι δύο συναντήσεις Τσίπρα-Ομπάμα

Φωτογραφία μπορεί να μην έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά καθώς περνούν οι ώρες έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για το δεύτερο (μέσα σε λίγες ώρες) τετ α τετ που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη. 

Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνόδευσε στο δείπνο του Προέδρου των ΗΠΑ η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία φορούσε ένα μαύρο λιτό φόρεμα σε ίσια γραμμή, μέχρι το γόνατο. Για την περίσταση είχε επισκεφθεί, όπως έγινε γνωστό, οίκο υψηλής ραπτικής στην Αθήνα, προκειμένου να διαλέξει ένα ρούχο ειδικά για το δείπνο. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σύστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα λέγοντάς της «αυτός είναι που έχει κερδίσει απανωτές εκλογές στην Ελλάδα», ενώ συστήθηκαν μεταξύ τους και οι σύζυγοι των δύο ηγετών. 

Τα δύο ζευγάρια έβγαλαν μαζί και τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στη συνέχεια στους δημοσιογράφους άκρως εντυπωσιασμένος από το ύψος της Μισέλ Ομπάμα. 

Πάντως, αμέσως μόλις βγήκε και η τυπική φωτογραφία με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας με τη σύντροφό του αποχώρησαν από το ξενοδοχείο New York Palace όπου έγινε η δεξίωση και δείπνησαν οι δυο τους, πριν επιστρέψουν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ), στο ξενοδοχείο τους στο κεντρικό Μανχάταν.

Τα είπαν για χρέος και ανάπτυξη Ομπάμα-Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία που είχαν Ομπάμα και Τσίπρας διήρκεσε δύο με τρία λεπτά, ήταν σε εγκάρδιο κλίμα και ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε στον Ελληνα πρωθυπουργό όσα τού είχε πει κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι δηλαδή η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στις μεταρρυθμίσεις και για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη. Σύντομη αναφορά μεταξύ των δύο ανδρών έγινε στο προσφυγικό, αλλά και στο Κυπριακό. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κουβέντα των δύο ηγετών, παρότι ολιγόλεπτη, κάποια στιγμή έγινε και πιο... προσωπική, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να λέει ότι κάποιοι φίλοι του πηγαίνουν συχνά για διακοπές στην Ελλάδα. 

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Ομπάμα μέσα σε λίγες ώρες. Είχε προηγηθεί το σύντομο τετ α τετ των δύο ανδρών στο γεύμα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στους ηγέτες οι οποίοι μετείχαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ