Ο ναός του Αγίου Νικολάου «φωτίζει» το «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης (εικόνες, video)

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει σήμερα Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, η έκθεση «Santiago Calatrava. 

Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν"», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι) και θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

Η έκθεση προτάθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα και τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα , διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και αν. υπουργό Πολιτισμού κατά τη θητεία της πρόσφατης υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στο Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιαστούν τα στάδια της αναδημιουργίας του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες, σχέδια, ακουαρέλες, ψηφιακές αποδόσεις του ναού, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχει κληθεί να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα παραστεί εφόσον του το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις των ημερών. Υπενθυμίζεται ότι στην Εθνική Πινακοθήκη είχε πραγματοποιηθεί το 2001 η αναδρομική έκθεση του αρχιτέκτονα, με τίτλο «Calatrava: Γλύπτης, Αρχιτέκτονας, Μηχανικός».


«Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν", όχι μόνο αντικαθιστά το ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν τόσο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του "Σημείου Μηδέν" με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτίριο. Το κτίριο αποτελεί τοπόσημο, καθώς πρόκειται για το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, ένα μέρος για λατρεία, προσευχή, διαλογισμό και φιλοξενία. Το πλούσιο υλικό της έκθεσης που αποτελείται κυρίως από μακέτες, σχέδια, κατόψεις, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζει τα στάδια της δημιουργίας του ναού», αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Φωτογραφία του ναού πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ