Φεστιβάλ Αnimasyros: 300 ταινίες μικρού & μεγάλου μήκους - Καλεσμένοι από όλο τον κόσμο

Ενα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πάνω από 300 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σημαντικοί προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο, αξιόλογα αφιερώματα και μια συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το Φεστιβάλ και Αγορά κινουμένων σχεδίων Animasyros έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό με φανατικό κοινό, αποτελούμενο τόσο από τους επισκέπτες της Σύρου όσο και από τους μόνιμους, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους του νησιού.

Η αυλαία της 8ης διοργάνωσης ανοίγει απόψε με προβολές, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις σε διάφορους χώρους της Ερμούπολης, ενώ αύριο το βράδυ το θέατρο Απόλλων θα φιλοξενήσει μία πρωτότυπη, πειραματική εκδοχή της οπερέτας του Γιόχαν Στράους «Νυχτερίδα». Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης και οι τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το διάσημο έργο με φόντο το ψηφιακό σκηνικό και τα animation της Ειρήνης Βιανέλλη.

Για πρώτη φορά φέτος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βραβεύσει το αγαπημένο του φιλμ μεταξύ των συμμετοχών στο νέο, διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους, το οποίο περιλαμβάνει μια διασκευή του παραμυθιού της Μικρής Γοργόνας από τον Τσέχο Jan Balej, μια αντισυμβατική ταινία δράσης με την υπογραφή του Ούγγρου Zlota Milklosy, αλλά και την πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή κινουμένων σχεδίων από τη Μαρτινίκα.

Ο Ισραηλινός Αρι Φόλμαν, που το 2008 μάγεψε κοινό και κριτικούς με το αυτοβιογραφικό, έντονα αντιπολεμικό «Βαλς με τον Μπασίρ», θα επισκεφθεί τη Σύρο για να παραστεί σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη δουλειά του. Μεταξύ των επίτιμων προσκεκλημένων είναι, επίσης, o καταξιωμένος Βέλγος κινηματογραφιστής Raoul Servais, καθώς και η ελληνικής καταγωγής animator και πρώτη γυναίκα executive producer της Disney, Aliki Theofilopoulos, η οποία παρουσιάζει μία επιλογή ταινιών της και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ.

Στους μικρούς σινεφίλ απευθύνεται η σειρά παιδικών εργαστηρίων από επαγγελματίες του χώρου, το καθιερωμένο πλέον τμήμα K.I.D.S., όπως επίσης και η μουσικοθεατρική παράσταση «Η Κυόκο στον Κύκλο» της Νάντιας Δράκουλα. Ταινίες δημιουργημένες από παιδιά και εφήβους εντός και εκτός Ελλάδος θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο ενός μικρού αφιερώματος στο Διεθνές Φεστιβάλ VAFI της Κροατίας.

To Φεστιβάλ αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.animasyros.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ