Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανοίγει την αυλαία στο Φεστιβάλ Αθηνών-Δείτε το εκπληκτικό βίντεο από την παράσταση του «Πρώτη ύλη»

Το Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει από το Σάββατο στην πόλη, με την Πρώτη Υλη του Δημήτρη Παπαϊωάννου – καταγεγραμμένου ως εθνικού μας δημιουργού μετά και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων- να ανοίγει την αυλαία και να παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 ως και τις 14 Ιουλίου (σε δύο φάσεις).

Το Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει από το Σάββατο στην πόλη, με την Πρώτη Υλη του Δημήτρη Παπαϊωάννου – καταγεγραμμένου ως εθνικού μας δημιουργού μετά και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων- να ανοίγει την αυλαία και να παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 ως και τις 14 Ιουλίου (σε δύο φάσεις).



Χωρίς σκηνικά, χωρίς ειδικούς φωτισμούς, χωρίς μουσική, αλλά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα υλικά,  η Πρώτη Υλη του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τον ίδιο να χορεύει ξανά, καταγράφει τη διαδικασία της δημιουργίας – είτε αφορά έναν μαραγκό που λειαίνει το ξύλο, είτε τον Θεό που δημιουργεί τον πρωτόπλαστο, όπως γράφει το iefimerida.gr.

Η Πρώτη Υλη παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο για πρώτη φορά με τα εισιτήρια να εξαντλούνται σε λίγες ώρες και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Υόρκη, στο EMPAC όπου και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αποφάσισε να αναθέσει το ρόλο του δημιουργήματος σε νέο ερμηνευτή, τον Μιχάλη Θεοφάνους. Η παράσταση με τη νέα σύνθεση και την εξέλιξη, το βάθεμα στην ερμηνεία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εδιμβούργο τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της έκθεσης της συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου From Death to Death and other small tales. Εκεί μπροστά σε ένα κοινό ιδιαίτερα ενημερωμένο και με μερικούς από τους σημαντικότερους επιμελητές τέχνης και διευθυντές μουσείων σύγχρονης τέχνης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Μιχάλης Θεοφάνους κατόρθωσαν να καθηλώσουν με την σωματική αφήγηση που εκίνησε από τον Αριστοτέλη και περιηγήθηκε μοναδικά μέχρι και τον Νταλι, τον Τσαρούχη και τον Francis Bacon.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ δεν συμμετέχει οικονομικά στην παραγωγή της Πρώτης Υλης και όπως τόνισε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στη συνέντευξη Τύπου, δεν στερεί την ευκαιρία και τους πόρους από κάποιον άλλο που θα ήθελε ή θα μπορούσε να λάβει μέρος στο Φεστιβάλ. Στο σημείωμα του Φεστιβάλ Αθηνών που συνοδεύει την ανακοίνωση της παράστασης διαβάζουμε:

«Η πάλη του σώματος με την εικόνα του ανιχνεύεται κατά μήκος της καλλιτεχνικής διαδρομής του Δημήτρη Παπαϊωάννου ήδη από το ξεκίνημά του στα 1986. Με την Πρώτη Ύλη (2012) γυρίζει πίσω στα βασικά σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου το σώμα-έργο διασταυρώνεται με την τραυματική ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας: σώμα γυμνό και ντυμένο, σιωπηλό και ακρωτηριασμένο, σώμα – πεδίο μάχης σε διάλογο με την Ιστορία και τον παρόντα χρόνο, στο όριο μεταξύ ταυτότητας και ετερότητας. Ο πολυτάλαντος δημιουργός επιστρέφει ως περφόρμερ στη σκηνή με νέο συμπρωταγωνιστή, σε μια εκδοχή πιο ωμή, αλλά και πιο πλούσια από τις εμπειρίες μιας χρονιάς. »

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Περισσότερες πληροφορίες στο hellenicfestival.gr




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ