Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Τετραήμερη απόδραση στη Μάνη - Μοναδικός τόπος με την δική του ελληνική-μεσογειακή κουζίνα

Ενας πραγματικά ιδιαίτερα τόπος με την δική της ελληνική-μεσογειακή απόχρωση είναι η Μάνη με το άγριο επιβλητικό τοπίο και τα πυργόσπιτα που τιθασεύουν την μακραίωνη ιστορία του τόπου αλλά και την πεισματική αντίσταση των κατοίκων της σε κάθε ξένη επιβουλή.

Πύλος - Σφακτηρία

Στον πρώτο σταθμό αντικρίζουμε την Πύλο, μία πόλη που μας προσφέρει πυκνές ιστορικές μνήμες κυρίως λόγω της γεωπολιτικής της θέσης αφού βρίσκεται στον μυχό του κόλπου του Ναυαρίνου. Εκεί λοιπόν στα 1827 η ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου σήμανε και το ουσιαστικό τέλος του τουρκικού ζυγού. Παρόντες και τρείς συμμαχικές δυνάμεις Αγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι.

Είναι σημαντικό να γυρίσετε με καραβάκι τον κόλπο ξεκινώντας από το ιστορικό νησί Σφακτηρία πού έδωσε και το όνομά της στην ναυμαχία. Ξεκινάμε λοιπόν, με ξεναγό την Κατερίνα, με πρώτο σταθμό την βραχονησίδα Φανάρι (η Νήσος Πύλος) όπου και ανεβαίνοντας αρκετά σκαλοπάτια αντικρίζετε την πρώτη ζωντανή ιστορική μαρτυρία, το μνημείο των Αγγλων πεσόντων στην ναυμαχία ενώ αποζημιώνεστε από την μοναδική θέα.

Στην συνέχεια και σε ελάχιστα λεπτά θα πατήσετε στην Σφακτηρία όπου και θα αντικρίσετε το μνημείο των Ρώσων πεσόντων μαζί με την ρωσικής τεχνοτροπίας ξύλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα η αναστηλωμένη ελληνική παλαιοχριστιανική βασιλική της Αναλήψεως συμβολίζει την παρουσία της ορθοδοξίας στις μεγαλύτερες καμπές της ιστορίας μας.

Στην συνέχεια του ταξιδιού θα κάνετε το μπάνιο σας στην Χρυσή Ακτή που είναι ιδιαίτερα όμορφη αφού ο χαρακτηρισμός του πέριξ χώρου ως αρχαιολογικού δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο το οποίο συνδυάζει την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας με την γνωστή παραλία της Βοιδοκοιλιάς την οποία είναι καλό να την επισκεφθείτε αργά το απόγευμα εάν σας ενοχλεί η πολυκοσμία. Επίσης μετά το μπάνιο σας μπορείτε να ανεβείτε στο Παλαιόκαστρο μετά από 45 περίπου λεπτά ανάβασης όπου και θα αποζημιωθείτε με την θέα. Θυμίζουμε ότι το κάστρο κτίσθηκε το 1270 επί φραγκοκρατίας και η κύρια οχύρωσή του σώζεται σε καλή κατάσταση. Ο τελευταίος σταθμός της επιστροφής μας είναι η μικρή βραχονησίδα Χελώνα το οποίο εκτός από τον φάρο του φιλοξενεί ένα ακόμη μόριο της ιστορίας μας. Το μνημείο των γάλλων πεσόντων στην ναυμαχία το οποίο θα πρέπει και ρεαλιστικά να μας θυμίζει ότι σε ωρισμένες καμπές της ιστορίας μας οι σύμμαχοι ήταν παρόντες. Χαιρετώντας την Κατερίνα και τον καπετάνιο ακολουθούμε την συμβουλή τους και μετά από 15 λεπτά φθάνουμε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία από όπου αντικρίζουμε πανοραμικά τον κλειστό κόλπο του Ναυαρίνου αλλά και το μοναδικό συγκρότημα Costa Navarino.

Φαγητό και διαμονή στην Πύλο

Για φρέσκο ψάρι και προσεγμένους μεζέδες επισκεφθείτε τις 4 ΕΠΟΧΕΣ του καπετάν Γιώργου που είναι γνωστός με το παρατσούκλι Ρόκος. Επίσης για γλυκό προτιμήστε το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Κρίνος και παραγγείλετε το μοναδικό του γαλακτομπούρεκο. Τέλος πριν το κλείσιμο της βραδιάς επισκεφθείτε το ατμοσφαιρικό μπάρ PORTES με εξαιρετικό διάκοσμο και λογικές τιμές.

Τέλος για διαμονή προτιμήστε τα ξενοδοχεία KARALIS που είναι ανακαινισμένα και με ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Το ένα μάλιστα έχει ιδιαίτερα προνομιακή θέση στην άκρη του λιμανιού και το Νιόκαστρο (Κάστρο που κτίσθηκε επί Οθωμανικής κυριαρχίας) να προβάλλει από πάνω του.

Πύλος - Πολυλίμνιο

Πρίν αφήστε πίσω σας την πλευρά αυτή της Μεσσηνίας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την περιοχή του Πολυλίμνιου, όπου μετά από μία βατή πεζοπορία 20 περίπου λεπτών συναντάτε ένα αρμονικό δημιούργημα της φύσης με πολλές λίμνες και ξεχωριστή βλάστηση. Εκεί στην απόληξη, ξεπροβάλλει ο καταρράκτης με μεγάλη βόθρα όπου και μπορείτε να απολαύσετε το δροσερό σας μπάνιο, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να αναρριχηθούν και να πηδήξουν από ένα βράχο ύψους 15 περίπου μέτρων μέσα στην βόθρα.

Μεθώνη - Φοινικούντα - Κορώνη

Πρίν ξεκινήσουμε το οδοιπορικό για την Μάνη, βρισκόμαστε στην Μεθώνη με το πράγματι επιβλητικό της κάστρο ιδιαίτερα την νύχτα όπου ξεπροβάλλει φωτισμένο. Μπορείτε από το λιμάνι να μισθώσετε καραβάκι, μαζί με άλλους, και να επισκεφθείτε το νησί Σαπιέντζα, όπου με συνοδεία οδηγού μπορείτε να πεζοπορήστε μέχρι το νοτιότερο άκρο του νησιού όπου και θα αντικρίσετε έναν επιβλητικό φάρο όπου κτίσθηκε 170 χρόνια πριν από τους Βρεττανούς, για να διευκολύνει την ναυσιπλοοία, αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες κακοκαιρίες.

Το βράδυ απολαύσετε το δείπνο σας στην ταβέρνα Ακρογιάλι. Φρέσκα ψάρια, εκλεκτοί μεζέδες, πολύ λογικές τιμές και ιδανικό τοπίο δίπλα στο κύμα. Επίσης περπατήστε τον πεζόδρομο και προσκυνήστε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το περίτεχνο και επιβλητικό καμπαναριό της. Εαν βρεθείτε το πρωί απολαύσετε τον καφέ σας στο μοναδικό παραδοσιακό καφενείο Της Κορώνης όπου ο διάκοσμός του σας πάει τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω. Στην συνέχεια περνάτε την Φοινικούντα και φθάνετε στην Κορώνη ένα διατηρητέο οικισμό με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και απολαύσετε το ουζάκι σας σε κάποιο από τα παραλιακά μαγαζιά.

Μεσσηνιακή Μάνη

Την Τρίτη ημέρα του οδοιπορικού ξεκινάμε την ξενάγησή μας στην περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης με δύο γραφικές παραλίες. Η μία είναι το Τσαπί, με υποδομές και για camping, και δύο ταβερνάκια εξ ίσου καλά. Επίσης 20 λεπτά πριν το Τσαπί στρίβεται από χωματόδρομο, σχετικά δύσβατο και καταλήγετε στην εξαιρετικής ομορφιάς ερημική παραλία του Μαραθιού.

Στην συνέχεια επανερχόμαστε στον ασφαλτόδρομο και φθάνουμε στην Καρδαμύλη, έναν οικισμό από τον οποίο ξεπροβάλλουν τα πρώτα δείγματα μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Απο την άλλη πλευρά σχεδόν απροσπέλαστη από το τουριστικό ρεύμα είναι η παραλία της Στούπας (Καλογριά).

Λακωνική Μάνη

Διασχίζοντας τα τελευταία χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης (Θαλάμες, Αγιος Νίκωνας) η φύση και η μορφολογία του τοπίου αλλάζουν εντυπωσιακά, σημαίνοντας το ξεκίνημα της Λακωνικής Μάνης. Βραχώδεις σχηματισμοί, με ελάχιστο πράσινο και κτίρια ξεχωριστής αρχιτεκτονικής συνθέτουν το τοπίο. Μετά από 25 περίπου λεπτά φθάνουμε στο Οίτυλο όπου και αντικρίζουμε τον πρώτο λακωνικό παραδοσιακό οικισμό. Στη συνέχεια συναντάμε το επίνειό του το Νέο Οίτυλο όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια στην ταβέρνα «Μαύρος Πειρατής» σε ιδιαίτερα λογικές τιμές.

Μετά από 5 λεπτά αντικρίζουμε τον πρώτο γραφικό οικισμό «Λιμένι» με τα μανιάτικα αρχοντικά να δεσπόζουν στον όρμο όπου και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Ιστορικός τόπος αφού είναι η πατρίδα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η κατοικία του έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό ξενώνα με τις τιμές να είναι μεν υψηλές, αλλά δικαιολογημένες σε σχέση με το τι σας προσφέρει. Προς το τέλος του οικισμού υπάρχει το πετρόκτιστο ξενοδοχείο «Limeni Village» με ιδανική θέα και σχετικά λογικές τιμές. Ακόμη όμως και εάν δεν μπορέσετε να μείνετε να πιείτε εκεί τον απογευματινό σας καφέ απολαμβάνοντας και την Δύση του Ηλίου. Αντίστοιχα μέσα στον οικισμό υπάρχει και το καφέ-μπαρ «Τελωνείο» όπου και αξίζει να καθήσετε.

Αρεόπολη

Η γραφική πόλη, στην κορυφή του ποδιού της Λακωνικής Μάνης, διατηρεί τον ρυθμό της με τα περισσότερα κτίσματα να υπακούουν στην βαθιά ιστορία και τις δεξιότητες των κατοίκων της όπως αυτές αναπτύχθηκαν δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα σε ένα άγονο τοπίο. Καταλύουμε στο ξενοδοχείο Trapella, ένα διατηρητέο γραφικό κτίσμα όπου οι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Λύκουσα, προσφέρουν μία μοναδική παραμονή σε επτά διαμερίσματα που το καθένα φέρουν την επωνυμία ενός λακωνικού τοπονύμιου. Τα πετρόκτιστα δωμάτια προσφέρουν μία ζεστασιά και μία καλαισθησία χάρη στην διακόσμηση που έχει επιμεληθεί η Φένια Λύκουσα.

Αρεόπολη - Κότρωνας

Μετά το καταπληκτικό πρωινό της Φένιας ξεκινάμε το οδοιπορικό μας στην Λακωνική Μάνη με πρώτο σταθμό τον Κότρωνα με τους δύο γυαλούς του και την ανακαινισμένη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Μπορείτε να φάτε στο Ακρογιάλλι με σπεσιαλιτέ της το ψητό μπιφτέκι. Απολαύστε επίσης τα σπιτικά γλυκά της Μαρίας Παναγάκου

Κότρωνας - Νησί Σκοπά - Χαλίκια

Στο μέσο αυτής της σύντομης διαδρομής  δεσπόζει το νησάκι Σκοπά το οποίο ενώνεται με την Λακωνική Γή με μικρή λωρίδα ξηράς. Στο σημείο αυτό σχηματίζεται μια παραλία με καταγάλανα νερά. Στην συνέχεια πεζοπορήστε έως το πολύ παλαιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που διατηρείτε υποστηλωμένο δηλώνοντας το βροντερό παρόν της ορθοδοξίας σε κάθε σπιθαμή της μανιάτικης γής. Από εκεί και κατεβαίνοντας ένα μικρό μονοπάτι φθάνετε σε μία ατόφια βοτσαλωτή παραλία.

Φεύγοντας από τον Κότρωνα σταματήστε στην παραλία της Χαλικιάς, ενώ στην συνέχεια ο επόμενος σταθμός είναι η Αλύπα, ιδιαίτερα γραφική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και τη μοναδική ταβέρνα της Μαρίας με εξαιρετικούς μεζέδες.

Αλύπα - Έξω Νυμφίο

Αφήνοντας την παραλία της Αλύπας ξεναγηθείτε στον ημιορεινό οικισμό του Εξω Νυμφίου, με παραδοσιακά πυργόσπιτα αλλά και υπολείματα του κάστρου της Μάινας όπου και συναντάτε τον «Ξενώνα Μάινα» που προσφέρει ένα ζεστό περιβάλλον, κατάλληλο για διανυκτέρευση.

Κοκκάλα - Άγιος Κυπριανός - Άμπελος

Πέντε χιλιόμετρα μετά από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Κοκκάλας συναντάμε τον Αγιο Κυπριανό. Απο εκεί ακολουθούμε ένα χωματόδρομο και μετά από 10 περίπου λεπτά φθάνετε στην παραλία της Αμπέλου όπου αξίζει να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά της.

Κοκκάλα - Λάγια

Παίρνοντας τον δρόμο από Κοκκάλα προσεγγίζετε τον οικισμό της Λάγιας με τα καλοσυντηρημένα πυργόσπιτα και την γραφική πλατεία με την εκκλησία και το καφενείο του χωριού. Πιάνουμε συζήτηση με τους ντόπιους και μας προτείνουν, μόνον με δική τους συνοδεία, να πεζοπορήσουμε για 1 και πλέον ώρα  με προορισμό την ερημική παραλία Ακρογιάλι, όπου διαφορετικά την προσεγγίζεις μόνον με σκάφος. Αξίζει λοιπόν να το τολμήσετε.

Λαγια - Ακροταίναρο

Εδώ έχουμε την ευκαιρία να πατήσουμε το νοτιότερο άκρο της στεριανής Ελλάδας. Χρειάζεστε 45 λεπτά από χαραγμένο και ευδιάκριτο μονοπάτι για να ανταμώσετε το ψηφιδωτό του ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα. Στη συνέχεια θα καταλήξετε στο Φάρο, στο νοτιότερο σημείο, που αξίζει να απολαύσετε την θέα  σε ένα δυνατό ενεργειακά τοπίο με μοναδικό συμβολισμό. Στην επιστροφή κολυμβήσετε στους όρμους κοντά στα ερείπια του αρχαίου Υπνομαντείου.

Ταίναρο - Πόρτο Κάγιο

Μετά από διαδρομή 15 λεπτών στο μοναδικό μανιάτικο τοπίο ατενίζουμε το «Πόρτο Κάγιο» που σημαίνει το «Λιμάνι των Ορτυκιών». Η φύση προίκισε αυτό το μέρος με το να αποτελεί πέρασμα των ορτυκιών και επομένως δελεαστικό τοπίο για πολλούς κυνηγούς από  όλη την Ελλάδα.Απολαύσετε τον μεζέ σας αλλά και τα ωραία  πιάτα που προσφέρει το «Ακρωτήρι» το ένα από τα τρία μαγαζιά του γραφικού παραθαλλάσιου οικισμού.

Αχίλλειο - Πάλιρος

Μετά το Πόρτο Κάγιο μπορείτε να επισκεφθείτε έναν ακόμη παραδοσιακό οικισμό,αυτό του Αχίλλειου (λέγεται και Μοναστήρι όπου και σώζονται ερείπια κάστρου). Επίσης επισκεφθείτε τον γραφικό οικισμό της Παλίρου από όπου ξεκινάει μονοπάτι και σε 45 λεπτά σε οδηγεί σε μία αμμουδερή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά στην οποία παραλύουν αρκετά ιστιοπλοικά σκάφη.

Βάθεια

Ο ιστορικός οικισμός της Βάθειας, παρότι επιβλητικός έχει αρχίσει να αποπνέει τον αέρα μιάς μερικής εγκατάλειψης αφού οι κληρονόμοι αδυνατούν να αποκαταστήσουν τα πυργόσπιτα του παραδοτέου οικισμού. Παρόλα αυτά αξίζει να περπατήσετε τον οικισμό και μάλιστα να βρεθείτε εκεί κοντά στην δύση του Ηλίου όπου το βαθύ κόκκινο χρώμα δεσπόζει δημιουργώντας μία επιβλητική αρμονία σε όλο το τοπίο.

Αλικα - Γερολιμένας

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας ,και μεταξύ των οικισμών Κυπάρισσος και Αλικα, βρίσκεται η παραλία του Αλμυρού.Σε αυτή δεσπόζει  μια βραχοσπηλιά ,που προσφέρει άφθονο ίσκιο,αλλά και οι πτυχώσεις των βράχων και τα γκρίζα βότσαλα που συνθέτουν ένα εξαιρετικό μανιάτικο τοπίο.Τα λιγοστά ερείπια της αρχαίας Κινεάπολης προσδίδουν και μια  ιστορική διάσταση στον τόπο αυτό.

Από εκεί και σε 10 περίπου λεπτά βρίσκεστε στον γραφικό οικισμό του Γερολιμένα.Ο μώλος λιτός ενώ τα κτίσματα,με εξαίρεση κάποιες ατασθαλίες,διατηρούν τον ρυθμό τους.Εαν το βαλάντιό σας το αντέχει  αξίζει να μείνετε στο ξενοδοχείο «ΚΥΡΙΜΑΙ» με εξαιρετική διακόσμηση ενώ το πρωινό και το βραδυνό σας μπορείτε να το απολαύσετε στην κυριολεξία στην άκρη του μώλου.

Σταυρί - Ακρωτήριο Τηγάνι

Ο τελευταίος σταθμός της μανιάτικης απόδρασής μας είναι τα λιγότερα προβεβλημένα χωριά γύρω από το ακρωτήριο Τηγάνι.Απολαύσετε,από το χωριό Σταυρί,όλη την θέα της Λακωνικής Μάνης ενώ πιο βαθιά στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν η Ελαφόνησος μέχρι και τα Κύθηρα.

Στον οικισμό Σταυρί επισκεφθείτε τον περίτεχνο ναό της Αγίας Κυριακής και απολαύσετε τα ψητά της μοναδικής ταβέρνας του χωριού που ανήκει στον Παναγιώτη Κορακάκη.Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Μέζαπο και το φυσικό της λιμάνι.

Στον επίλογο αυτής της πυκνής πορείας μπορείτε να πεζοπορήσετε μέχρι τα υπολείμματα του κάστρου στο Τηγάνι (χρειάζεστε 45 λεπτά) ενώ για το φαγητό σας έχετε τις ακόλουθες επιλογές:

  • Η ομώνυμη ταβέρνα στο χωριό Δροσοπηγή
  • Η ταβέρνα «Βαγγέλης» στο χωριό Τριανταφυλλιά
  • Το εστιατόριο «Το Αρχοντικό» στην Αρεόπολη.
  • Το bar “Bukka” στην Αρεόπολη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ