Ντράγκι: Χρειαζόμαστε χρόνο για να αποφασίσουμε εάν η απώλεια του αναπτυξιακού momentum είναι προσωρινή ή μόνιμη

Η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή, μόνο εάν δρα ενωμένα και αυτό αποδεικνύεται τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
 

Ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον ενέχει περισσότερους κινδύνους σήμερα από ό,τι πριν το Καλοκαίρι.
«Χρειαζόμαστε χρόνο προκειμένου να αποφασίσουμε εάν η απώλεια του αναπτυξιακού momentum στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινή ή μόνιμη» τόνισε εν συνεχεία, αναφερόμενος στην πηγή της οικονομικής αστάθειας.
Ο κ. Ντράγκι υπερθεμάτισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις οικονομικές εξελίξεις, οι οποίοι θα ασκούν επιπτώσεις στην πορεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.


«Τα νομισματικά μας εργαλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με στόχο την ευνοϊκή αλλαγή του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» διαβεβαίωσε εν συνεχεία.
Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι «εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξηθούν περαιτέρω και επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας, η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει».
Θα αναπροσαρμόσουμε το μέγεθος, το είδος και τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, έσπευσε να υπογραμμίσει.


Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΚΤ υπερθεμάτισε ότι μία νομισματική ένωση απαιτεί την ύπαρξη ενός πολιτικού κέντρου, το οποίο θα λαμβάνει τις πρέπουσες δημοσιονομικές και οικονομικές αποφάσεις.
Σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι απαιτείται ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης, όπως επίσης και ένα κοινό σύστημα διασφάλισης των ευρωπαϊκών καταθέσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ