Διεθνή ΜΜΕ για νέα κυβέρνηση: Ο Τσίπρας απέφυγε τις μεγάλες αλλαγές - Ποντάρει στα άλογα που ξέρει

Δεν εξέπληξαν τα διεθνή ΜΜΕ οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την στελέχωση των κυβερνητικών πόστων, με τους τίτλους να διαπιστώνουν πως ο έλληνας πρωθυπουργός -μετά την προαναγγελθείσα επιλογή του να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ- απέφυγε τις μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη διατήρηση του Ευ.Τσακαλώτου και του Γ.Χουλιαράκη.

«Λίγες αλλαγές σε κεντρικά υπουργεία περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» γράφει το πρακτορείο Associated Press, που αναδεικνύει ως σημαντικότερη την παραμονή του Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. 

«Στον ήπιων τόνων Τσακαλώτο αποδίδεται η διάσωση των συνομιλιών του καλοκαιριού όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί ξανά μπροστά στον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη» γράφει το πρακτορείο. Παράλληλα, σημειώνει, «ο Τσίπρας εγκατέλειψε την πρωτοβουλία να οργανώσει κυβέρνηση με λιγότερες θέσεις, επαναφέροντας πόστα για τον πολιτισμό, την εμπορική ναυτιλία και αρκετά άλλα χαρτοφυλάκια». 

«Ο Τσίπρας παρουσιάζει τη νέα κυβέρνηση των πιστών του» βάζει τίτλο η γαλλική Monde -θέτοντας το νέο σχήμα σε αντιδιαστολή με την παρουσία στελεχών σε υπουργικές θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που αποδείχθηκαν αντίθετα στην γραμμή του πρωθυπουργού. 

«Το οργανόγραμμα είναι κοντά σε εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης, με λίγες εξαιρέσεις» γράφει, θεωρώντας πως ο Τσίπρας «έκανε την επιλογή της συνέχειας και της ανταμοιβής προσωπικοτήτων που τού έμειναν πιστές κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας που έφερε ο διχασμός στο κόμμα του». Ιδιαίτερης μνείας στη γαλλική εφημερίδα τυγχάνει ο Γ.Χουλιαράκης αλλά και ο Γ.Μουζάλας, με φόντο την κρίσιμη συγκυρία στο προσφυγικό. 

«Ο Τσίπρας διαλέγει τα παλιά άλογα» βάζει τίτλο η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «δεν θέλησε να χάσει χρόνο» για το κυβερνητικό σχήμα. «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ορίστηκε ξανά ΥΠΟΙΚ, και επιπλέον η νέα κυβέρνηση θα έχει έναν νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με καθήκον την επιτήρηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων» γράφει, δείχνοντας στον Γ.Χουλιαράκη «έναν από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες με τους πιστωτές». 

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης πως «και στο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε η συνέχεια, με την παραμονή του Νίκου Κοτζιά». Οι πρώτες κινήσεις του Ν.Κοτζιά το Φεβρουάριο είχαν τύχει ιδιαίτερης προσοχής στο Βερολίνο.

«O Τσίπρας ξεκινά μία κυβέρνηση φωτοτυπία» βάζει τίτλο η ιταλική Stampa, που αναδεικνύει επίσης την παραμονή του Τσακαλώτου και την επιλογή του Χουλιαράκη «στον οποίο πηγαίνει η ευθύνη της τήρησης των μεταρρυθμίσεων». 

«Λείπουν, προφανώς, στελέχη της ακραίας πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν οδηγεί το καλοκαίρι στη διάσπαση του κόμματος» σημειώνει, ενώ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «επέλεξε να "ξεπακετάρει" ορισμένα υπουργεία που είχε ενοποιήσει τον Ιανουάριο, χωρίς όμως να βελτιωθεί η αποδοτικότητά τους».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ