Τουρίστρια ξενύχτησε στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας ανενόχλητη γιατί ο νυχτοφύλακας δεν υπάρχει πια!!

Η παράνομη είσοδος μιας τουρίστριας στον αρχαιολογικό χώρο προχθές τα ξημερώματα έφερε ξανά στο φως τις μεγάλες αδυναμίες στο σύστημα φύλαξης


Παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας σημειώθηκε προχθές τα ξημερώματα από τουρίστρια, η οποία πήδηξε από τα κάγκελα της περίφραξης και εισήλθε στον χώρο. Η 61χρονη Αυστραλέζα παρέμεινε δίπλα στα αρχαία έως το πρωί.

Στον φύλακα που τη βρήκε να περιφέρεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο δικαιολογήθηκε ότι σκόπευε να βγάλει φωτογραφίες με την ανατολή του ηλίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η παράνομη είσοδος και διαμονή σε αρχαιολογικό χώρο είναι αδίκημα, και η τουρίστρια οδηγήθηκε στην αστυνομία. Αλλά το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια ακόμα ένα πρόβλημα: Νυχτοφύλακας δεν υπάρχει, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη οι προσλήψεις των εποχικών για την Ολυμπία και έτσι ο χώρος παραμένει τις νύχτες ουσιαστικά αφύλακτος.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Εχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο και έχουν γίνει τρεις αναφορές από τους φύλακες αρχαιοτήτων. Πλην δεν βρέθηκε νυχτοφύλακας, αν και μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων μετακινήθηκε στην Ολυμπία προσωπικό από την Ηλιδα.

Μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στα μουσεία που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα θα λήξει την ερχόμενη εβδομάδα που οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα έχουν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, για την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ηλείας θα προσληφθούν 39 ημερήσιοι φύλακες και οκτώ νυχτοφύλακες καθώς και τέσσερις καθαρίστριες.

Η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη μας είπε πως ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ολυμπίας φωτίζεται τις νύχτες με έντονα φώτα μετά την κλοπή κιονοκράνου από αυτόν, πριν από μερικά χρόνια. Ομως, έχουμε να παρατηρήσουμε πως ο φωτισμός είναι δυνατόν να λειτουργήσει εν μέρει αποτρεπτικά.

Η νυχτοφύλαξη είναι απαραίτητη. Και μάλιστα σε έναν χώρο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, ο οποίος, επιπροσθέτως, είναι κατάφυτος.

Και όσο και αν, όπως ανέφερε η κ. Βλαζάκη, οι βοηθητικές περιπολίες της αστυνομίας εξακολουθούν, δεν είναι πάντοτε εφικτό να αποτρέπονται επίδοξοι εισβολείς. Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρίστρια ήθελε να φωτογραφήσει. Ευτυχώς. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει χωρίς φύλακα.

  • Μετά τη ληστεία
    Πάντως, τέσσερις μήνες μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, από όπου εκλάπησαν 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του, το σύστημα φύλαξης της Αρχαίας Ολυμπίας δοκιμάζεται και πάλι και βγαίνει διάτρητο. Σημειώνεται εξάλλου ότι ούτε οι κλεμμένες αρχαιότητες έχουν βρεθεί ακόμη.

Πηγή: www.ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ