Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν τη νόσο Αλτσχάιμερ; Δείτε εδώ!

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επηρεάζει τους πάντες στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Δίνοντας όμως στα παιδιά κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το Αλτσχάιμερ θα τα βοηθήσετε να την καταλάβουν καλύτερα. Φυσικά μεγάλη σημασία έχει και το είδος της σχέσης του παιδιού με το μέλος της οικογένειας που πάσχει από το Αλτσχάιμερ, αν δηλαδή πρόκειται για κάποιο εγγόνι τότε προφανώς πρέπει να εξηγήσετε τις αλλαγές στην συμπεριφορά του παππού ή της γιαγιάς.

Πώς να ξεκινήσω τη συζήτηση
Σκεφτείτε το εξής: Βλέποντας την εξέλιξη της νόσου σε ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι τρομακτικό για εσάς που είστε ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Φανταστείτε ένα μικρό παιδί να αγωνιά να καταλάβει γιατί η γιαγιά συμπεριφέρεται τόσο παράξενα ή δεν μπορεί να θυμηθεί το όνομά του. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην αναβάλλετε αυτή τη δύσκολη συζήτηση και να εξηγήσετε στο παιδί τι ακριβώς συμβαίνει.

Προβλέψτε τις ερωτήσεις των παιδιών
Όταν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις, δώστε απλές και ειλικρινείς απαντήσεις. Για παράδειγμα:

Τι συμβαίνει με τη γιαγιά;
Εξηγήστε ότι το Alzheimer είναι μια ασθένεια. Ακριβώς όπως τα παιδιά παθαίνουν κρυολογήματα και πόνους στην κοιλιά, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μερικές φορές μια ασθένεια που τούς κάνει να ενεργούν με διαφορετικό τρόπο και ξεχνούν πράγματα. Μπορεί να μοιάζουν το ίδιο εξωτερικά, αλλά το μυαλό τους στο εσωτερικό αλλάζει.

Δεν με αγαπάει πια ο παππούς ή η γιαγιά;
Αν το πρόσωπο που έχει τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν αναγνωρίζει πλέον το παιδί σας, ενδεχομένως θα αισθανθεί απόρριψη. Υπενθυμίστε στο παιδί ότι η ασθένεια είναι αυτό που καθιστά δύσκολο για το αγαπημένο σας πρόσωπο να θυμάται πρόσωπα και πράγματα. Εξηγήστε του πώς εξακολουθεί να είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους ατόμου.

Είναι δικό μου λάθος;
Αν το πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ κατηγορεί το παιδί σας κάποια αδικοπραγία - όπως ότι έβαλε κάπου τα κλειδιά ή το πορτοφόλι του - το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη. Εξηγήστε του ότι δεν φταίει.

Θα κολλήσουμε Αλτσχάιμερ;
Διαβεβαιώστε το παιδί ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι μεταδοτική και καθησυχάστε το.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Εάν θα πρέπει να φροντίζετε το πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ στο σπίτι σας, να προετοιμάσετε το παιδί για τις αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εξηγήστε του ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο θα έχει καλές μέρες και κακές μέρες. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είναι ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο, ανεξάρτητα από το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα να μιλάτε για την κατάσταση ή απομακρύνεται από το αγαπημένο σας πρόσωπο, ανοίξτε τη συζήτηση. Ρωτήστε το τι αλλαγές έχει παρατηρήσει στο αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι παρατηρήσεις του παιδιού σας μπορεί να οδηγήσουν φυσικά σε μια εξερεύνηση των δικών του συναισθημάτων και ανησυχιών. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι εντάξει να αισθάνεται λυπημένο ή θυμωμένο και ότι και εσείς αισθάνεστε μερικές φορές έτσι.

Να είστε προετοιμασμένοι για συναισθηματικά ξεσπάσματα
Το παιδί σας μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με έμμεσους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει να παραπονιέται για πονοκεφάλους ή άλλα σωματικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να μην είναι τόσο προσεκτικός/η στο σχολείο. Εάν φροντίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στο σπίτι, το παιδί μπορεί να είναι απρόθυμο να προσκαλέσει τους φίλους του στο σπίτι ή να αναζητά τρόπους για να περνά το χρόνο τους μακριά από το σπίτι.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα είδη των συμπεριφορών, με ωραίο τρόπο να επισημάνετε τι παρατηρήσεις σας και να προσφέρετε στο παιδί την υποστήριξή σας. Ακούστε τις ανησυχίες του παιδιού του και βοηθήστε το να αισθανθεί ασφάλεια.

Κρατήστε την επαφή
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει επαφή με το πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ, φροντίστε να απασχολούνται σε κοινές δραστηριότητες, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού. Ο κοινός ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να μείνουν συνδεδεμένα με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει Αλτσχάιμερ, ξεφυλλίζοντας μαζί τους άλμπουμ φωτογραφιών, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας άλλες απλές δραστηριότητες μαζί.

Εάν το παιδί σας γίνεται ανυπόμονο με το άτομο που έχει Αλτσχάιμερ, υπενθυμίστε του ότι η συμπεριφορά του δεν είναι εσκεμμένη, αλλά αποτέλεσμα της νόσου. Μαζί, να επικεντρωθείτε στην εξεύρεση τρόπων για να δείξετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο πόσο πολύ το αγαπάτε. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα κι αν ξεχνά το όνομα του παιδιού σας, μπορεί να εξακολουθεί να αισθάνεται αγάπη και καλοσύνη.

 

Πηγή: mayoclinic.org

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ