Νέα κυβέρνηση: Ορκίζεται απόψε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Όλα τα ονόματα των υπουργών!

Ενώπιον σημαντικών αποφάσεων για τη δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που θα καθορίσει και το μέλλον πρώην υπουργών και την αξιοποίηση νέων προσώπων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος διαδραματίζει σύμφωνα με πληροφορίες και η τάση των "53+", καθώς επιδιώκει αφενός να έχει μερίδιο στη νομή της εξουσίας και αφετέρου ως νέα "εσωκομματική αντιπολίτευση να διατηρήσει υψηλά τους αντιμνημονιακούς τόνους ιδίως στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. 

Στο πλαίσιο αυτό ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αναζητά τις νέες ισορροπίες και εντός του κόμματος καθώς οδεύει και προς το Συνέδριο του, αλλά και με τους ΑΝΕΛ οι οποίοι αποτελούν την 'εγγυήση" του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Με βάση τις πρώτες προσεγγίσεις του επιτελείου Τσίπρα στο νέο κυβερνητικό σχήμα:

- είναι πιθανό να μην υπάρχει Αντπρόεδρος

- τα υπερυπουργεία Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ενδεχομένως να "σπάσουν" στα υπουργεία που ήταν πριν συγχωνευτούν

- είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό Κέντροο, όπως στην Πορτογαλία, που θα εποπτεύει την εφαρμογή του μνημονίου και τις επαφές με του δανειστές

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση:

- ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας 

- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα να τεθεί επικεφαλής του Συντονιστκού Κέντρου Διαπραγμάτευσης με τον Γιώργο Χουλιαράκη να παραμένει υπουργός Οικονομικών

- ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι οι μνηστήρες του υπουργείου Οικονομίας

- ο Νίκος Παππάς παραμένει υπουργός Επικρατείας, όπως και ο Τέρενς Κουίκ από τη πλευρά των ΑΝΕΛ, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση 

- από την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιη η παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το Οικονομίας και του Δημήτρη Μελά για το Αγροτικής Ανάπτυξης.

- δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα των: Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Παναγιώη Νικολούδη, Σταύρου Κοντωνή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Ξυδάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της κ. Ολγας Γεροβασίλη, της κ. Θεανώς Φωτίου και πιθανότατα της Έλενας Κουντουρά.

- για τον Αριστείδη Μπαλτά είναι πιθανή η μη αξιοποίησή του και δεν αποκλείεται στο υπουργείο Παιδείας να παραμείνει η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου 

- ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Πανούσης δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, αν και για τον δεύτερο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα το επιθυμούσε.

Να σημειωθεί τέλος ότι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Βούτση με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τον Γιάννη Μπαλάφα να διατηρεί τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο ίδιος θα προτιμούσε να έχει έναν εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο.

Εντύπωση προκάλεσαν τα όσα είπε μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος έκανε ευθύ άνοιγμα στην Φώφη Γεννηματά καλώντας την να απαλλαγεί όπως είπε από τα βαρίδια μέσα στο ΠΑΣΟΚ, να κάνει στην άκρη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να συνταχθεί με τη νεα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ