Ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές: Νικητές ο Τσίπρας και... η αποχή

Οι εκλογές στην Ελλάδα συγκέντρωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ, καθώς απο το αποτέλεσμα τους θα καθοριστούν πολλά για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και των σχέσεων της με την ΕΕ.

Το BBC κάνει λόγο για μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας παραδέχονται την ήττα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Indipendent, που αναφέρει πως μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να βρει τον εταίρο ή τους εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση.

«Με μετρημένο περίπου το 30% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 35,3% των ψήφων και η Ν.Δ. το 28,1%, που δίνει 144 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 75 έδρες στη Ν.Δ.», τονίζει η γαλλική Figaro, ενώ η ιταλική La Republica επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων», ενώ μεγάλο ποσοστό λαμβάνει και η αποχή των ψηφοφόρων που μπορεί να αναδειχθειθεί επίσης σε νικητή.

Ο Guardian υποδέχθηκε το άνοιγμα των exit poll, λέγοντας «όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει στις ελληνικές εκλογές, κερδίζοντας τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει η Έλενα Σμιθ και μεταφέρει την εικόνα: «Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας σηκώθηκαν πάνω και ζητωκραύγασαν, μόλις ανακοινώθηκε το διακαναλικό exit poll».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, αλλά προκειμένου να φτιάξει κυβέρνηση, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα», προσθέτει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Αλμπέρτο Ναρντέλο. 

«Το αποτέλεσμα δείχνει πως, μετά από πολλά χρόνια έντονης οικονομικής ύφεσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αποδέχονται εκείνα τα κόμματα που δεσμεύονται να κρατήσουν την χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, παρά το γεγονός πως ακολουθεί μια δέσμη σκληρών, υφεσιακών μεταρρυθμίσεων», υποστηρίζει στο Ρόιτερς ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Berenbeng.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ