Ο ξένος Τύπος για την βραδιά των εκλογών: Οριακή διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα

Τα ξένα μέσα παρακολουθούν με μειωμένο ενδιαφέρον, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τα αποτελέσματα: Guardian, Euronews, Bloomberg, Corriere della Sera, Reuters και Wall Street Journal κάνουν λόγο για οριακή διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα.

Ο βρετανικός Guardian και το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews με ζωντανή ενημέρωση στις ιστοσελίδες τους κρατούν τον σφυγμό των ελληνικών εξελίξεων.

Ο Guardian που επικαλείται δηλώσεις του αναλυτή Αλμπέρτο Ναρντέλι προειδοποιεί πως τα πρώτα exit polls ενδέχεται να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς "αποδείχθηκαν λάθος στο παρελθόν στην Ελλάδα" και εξηγεί ότι σε αυτές τις εκλογές "ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα".

Μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα exit poll ο Guardian έγραψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, ωστόσο, με οριακή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Με φωτογραφία από το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της επικαλείται δηλώσεις υποστηρικτών του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, αποδίδει.

Την ίδια ώρα, ο Telegraph που έχει διαμορφώσει την ιστοσελίδα του ώστε να ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των αποτελεσμάτων αναφέρει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγείται με μικρή διαφορά από το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Παράλληλα, επισημαίνει άτοπα πως δεν υπάρχει πανηγυρικό κλίμα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η ιταλική Corriere della Sera μπορεί να προβλέπει νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισημαίνει ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η  επίσης ιταλική Repubblica από την άλλη στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται για λίγο από τη Νέα Δημοκρατία, προβλέποντας πως ακόμα και αν υπερισχύσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Η ιταλική εφημερίδα εξηγεί, μάλιστα, πως η προσφυγή στις κάλπες ήταν ένα στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «στοχεύει να ενισχύσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ αφού απελευθερώθηκε από την εσωτερική Αριστερά που ήταν αντίθετη στη συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε με τους διεθνείς πιστωτές».

Ταυτόχρονα, το δίκτυο Bloomberg διέκοψε την κανονική ροή ειδήσεών του για να μεταδώσει τα πρώτα exit poll.

Σε σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρει πως τρίτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή, ενώ προσθέτει πως «όποιο κόμμα και να αναδειχθεί πρώτο, αυτό που ακολουθεί είναι μία περίοδος διαπραγματεύσεων με μικρότερα κόμμα».

Παράλληλα, προσθέτει ότι σε αντίθεση με τις υποσχέσεις για τέλος στη λιτότητα και στις εντολές των διεθνών ηγετών που χάρισαν τις εκλογές του Ιανουαρίου στον ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας έχει μικρό περιθώριο κινήσεων αφού ο Τσίπρας υποχώρησε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές και αύξηση στη φορολογία.

Η γαλλική Le Monde, από την άλλη, εξηγεί πως για την τρίτη θέση δίνουν μάχη «το κόμμα των νεοναζί Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ», ενώ προσθέτει ότι δεν είναι σαφές αν οι πρώην εταίροι της κυβέρνησης Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να μπουν στην ελληνική βουλή.

Ο Μάρκους Γουόκερ της Wall Street Journal σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί «σχεδόν σίγουρα» δύο εταίρους, βάσει των αποτελεσμάτων των exit poll και αυτοί είναι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Οι Times του Λονδίνου επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται έναντι της Νέας Δημοκρατίας με μικρή διαφορά, τη στιγμή που «η απάθεια και η κούραση από την κρίση κράτησαν πολλούς από τους ψηφοφόρους στο σπίτι». 

Το δίκτυο France24 γράφει ότι η μικρή διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προμηνύεται σκληρή μάχη.

Το γαλλικό δίκτυο συμπληρώνει πως αν τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll αποδειχθούν έγκυρα τότε η συνεργασία θα είναι απαραίτητη ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Στέφαν Λάιφερτ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ΖDF μεταφέρει τις πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες με ανάρτησή του στο Twitter.
«Καλύτερα να έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση παρά να είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης», γράφει ο Λάιφερτ.

«Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα προγνωστικά», επιγράφεται σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».

«Παραμένει μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα», παρατηρεί η tagesspiegel.de: «Βάσει της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα διαφαίνεται μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των συντηρητικών. (…) Οι αριστεροί του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρονται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και να λαμβάνουν από 30 έως 34 %. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 28,5 έως 32,5 %. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή. Συγκεντρώνει μεταξύ 6,5 και 8 %».

Μπροστά στις προβλέψεις δίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», τονίζοντας πως η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ