Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

6 tips για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες - Μάθε τα εδώ!

Τα άσχημα όνειρα ή αλλιώς εφιάλτες, όπως τα αποκαλούμε, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του ύπνου στα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Είναι πολύ πιθανό να ακούσετε το παιδί σας να φωνάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να έρθει τρομαγμένο στο κρεβάτι σας εξαιτίας κάποιου εφιάλτη.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι είναι πολύ συχνό τα μικρά παιδιά να δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Ιδιαίτερα αν έχουν προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της ημέρας, έντονες εμπειρίες όπως να έχει δει έναν κλόουν, μια παιδική ιστορία με έντονες σκηνές κλπ. Όταν το παιδί ξυπνήσει τρομαγμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι προτιμότερο, οι γονείς, να μην μπουν στη διαδικασία να πείσουν το παιδί ότι δεν υπάρχουν «τέρατα», αλλά να επινοήσουν μια παρήγορη ιστορία όπως «το τέρας μπήκε σε μια μαύρη τρύπα και χάθηκε για πάντα».

Παρακάτω παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη του παιδιού σας:

• Επιτρέπετε στο παιδί σας να παρακολουθεί ταινίες κατάλληλες για την ηλικία του και αποφύγετε εκείνες που περιέχουν σκηνές βίας.
• Το σκοτάδι συχνά προκαλεί φόβο στα μικρά παιδιά. Αφήνετε πάντα ένα χαμηλό φως στο δωμάτιο του, ώστε να νιώθει ασφάλεια και να μην πανικοβληθεί, εάν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
• Καθησυχάστε αμέσως το παιδί σας. Ζητήστε του να σας πει τι είδε και χαϊδέψτε την πλάτη του μέχρι να ηρεμήσει. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια.
• Εάν χρειαστεί, ανοίξτε τη ντουλάπα ή οτιδήποτε άλλο σας ζητήσει, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν τέρατα κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στην ντουλάπα του.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ήρεμο, προτού πέσει για ύπνο. Η αφήγηση ενός παραμυθιού ή ένα ζεστό μπάνιο θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει.
• Την επόμενη ημέρα συζητήστε και επαναφέρετε τον εφιάλτη του παιδιού σας. Ανταλλάξτε απόψεις και δώστε του τη δυνατότητα να το επεξεργαστεί καλύτερα.

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ