Γκρεγκ Λουγκάνις: Πως είναι σήμερα ο θρυλικός καταδύτης και φορέας του AIDS - Στην Αθήνα με τον άντρα του

Τον ονόμασαν «Μικελάντζελο των καταδύσεων» λόγω της πλαστικότητας των κινήσεών του! Πέντε φορές ολυμπιονίκης, gay icon της δεκαετίας του ΄80, φορέας του AIDS, ο Λουγκάνις θεωρείται μέχρι σήμερα ο καλύτερος καταδύτης όλων των εποχών.

Πάγωσε το αίμα όσων παρακολουθούσαν την προσπάθεια του Γκρεγκ Λουγκάνις στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988. Την ώρα της βουτιάς χτύπησε δυνατά το κεφάλι του στον βατήρα. Αργότερα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, παίρνοντας άριστα από όλους τους κριτές. Στο μεταξύ, είχε ήδη αρχίσει η περιπέτεια της υγείας του, καθώς έξι μήνες πριν τους Αγώνες της Σεούλ του είχε ανακοινωθεί ότι είναι οροθετικός.

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου ο 55χρονος Γκρεγκ Λουγκάνις εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου πραγματοποίησε ομιλία για το ελληνικό κοινό με θέμα την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, εγκαινιάζοντας τον φετινό Κύκλο Εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Σκοπός της ομιλίας ήταν η ευαισθητοποίηση απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV ή/και το AIDS στην Ελλάδα. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Βγαίνοντας στην επιφάνεια - H ιστορία του Greg Louganis», έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής.

Μαζί του ο σύζυγός του με τον οποίο παντρεύτηκαν σε μία ρομαντική τελετή με 160 καλεσμένους, στις 12 Οκτωβρίου του 2013 στο Μαλιμπού. Γνωρίστηκαν δυο χρόνια πριν από τον γάμο μέσω ενός site γνωριμιών.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1960 και είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Ολυμπιονίκες του αθλήματος των καταδύσεων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο παίρνοντας άριστα από όλους τους κριτές, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειάς του. Στο μεταξύ, είχε ήδη αρχίσει η περιπέτεια της υγείας του, καθώς έξι μήνες πριν τους Αγώνες της Σεούλ του είχε ανακοινωθεί ότι είναι οροθετικός.

Ωστόσο, ο Λουγκάνις δεν εγκατέλειψε τις αθλητικές του υποχρεώσεις και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολουθώντας αγωγή AZT με χορήγηση ανά 4 ώρες. Το ατύχημα αυτό όμως έγινε αφορμή για τη δημοσιοποίησή της 
Ο ίδιος επέλεξε να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από στερεότυπες αντιλήψεις και κοινωνικά ταμπού, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του τόσο στην ομοφυλοφιλία, όσο και στην οροθετικότητα. Στο βιβλίο του «Breaking the Surface, the history of Gregory Louganis», το οποίο βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Τimes επί πέντε εβδομάδες, κατορθώνει να αποτυπώσει πλήρως με βιωματικό τρόπο τη ζωή μέσα από την οροθετικότητα αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία.

Το 1995, ο Λουγκάνις δίνει συνεντεύξεις και μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για το θέμα και της οροθετικότητας. Ακολούθησαν κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές εκπομπές και αφιερώματα βασισμένα στην ιστορία του.

Το πρόβλημα υγείας του Γκρεγκ Λουγκάνις δεν επισκίασε ποτέ την αγάπη του για τον αθλητισμό. Αντίθετα, αποτέλεσε αφορμή για να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος ζωής των οροθετικών ατόμων αλλά και για να ενθαρρυνθούν οι αθλητές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα υγείας. Μάλιστα, δίνοντας ο ίδιος ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα ζωής, υπήρξε μέντορας της ολυμπιακής αποστολής καταδύσεων των ΗΠΑ στους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012.

ΠΗΓΗ: LIFE.GR

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ