Το βίντεο ντοκουμέντο του λιμενικού: Οι δραματικές στιγμές της ανάσυρσης στο Φαρμακονήσι

Το Λιμενικό και η Ακτοφυλακή δημοσιοποίησαν την Τετάρτη μέρος οπτικοακουστικού υλικού από την πρόσφατη επιχείρηση απεγκλωβισμού των σορών και αναζήτησης τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια του ημιβυθισμένου σκάφους, στις ανατολικές ακτές του Φαρμακονησίου.

Παράλληλα αναρτήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό, που ελήφθη μόλις λίγες μέρες πριν το τραγικό περιστατικό του Φαρμακονησίου, στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, στο οποίο αναδεικνύεται η ανθρωπιστική δράση των στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο μείζον συμβάν στο Φαρμακονήσι έχασαν την ζωή τους 34 άτομα και διασώθηκαν 68.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Αρχηγείο του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής, σημειώνει ότι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλά άλλα περιστατικά, χρησιμοποιήθηκε απολύτως ανασφαλές σκάφος με επιβαίνοντες μεγάλο αριθμό ατόμων, στα συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι οι παραπάνω άτυχοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων δεκαπέντε ανήλικα παιδιά και βρέφη.
Το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. πάντοτε αλλά ειδικότερα φέτος όπου καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου αύξηση μικτών μεταναστευτικών ροών, έχει αναπτύξει κατά μήκος των ανατολικών θαλασσίων συνόρων, συνεπικουρούμενο από δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του FRONTEX, μια τεράστια επιχείρηση που αποσκοπεί, αφενός στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και αφετέρου, στην προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Τονίζεται ότι, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, τα στελέχη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν διασώσει από τη θάλασσα συνολικά 61.457 ανθρώπινες ψυχές. Εξηνταοκτώ από αυτές διασώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στο περιστατικό του Φαρμακονησίου.

Η τραγική ώρα των συγγενών
Η τελευταία πράξη του δράματος
που εκτυλίχθηκε με το ναυάγιο του ιστιοφόρου σκάφους τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Φαρμακονήσι, θα παιχτεί αύριο το πρωί στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου οι συγγενείς θα προχωρήσουν στην αναγνώριση των 34 θυμάτων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά.

Οι συγγενείς των αδικοχαμένων προσφύγων κατέφθασαν σήμερα αργά το απόγευμα στην Ρόδο με πλοίο από τη Λέρο και με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ανέλαβε όλα τα έξοδα για την μετακίνηση, διαμονή και διατροφή των μεταναστών και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο του νησιού.
Επίσης στο λιμάνι της Ρόδου βρέθηκαν για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμωνας Ζαννετίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χαρούλα Γιασιράνη και Χρήστος Ευστρατίου, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός κ.κ. Βασιλάκη και Βορεινάκη, εκπρόσωποι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μαζί με δύο διερμηνείς Αραβόφωνους και ψυχολόγους. Επίσης στη Ρόδο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ήδη διαμένουν κατέφθασαν χθες και δύο συγγενείς προσφύγων για να συμπαρασταθούν στους δικούς τους ανθρώπους.

Συνολικά στη Ρόδο από την Λέρο ήρθαν 47 αλλοδαποί οι οποίοι αύριο το πρωί θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, με την βοήθεια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Στο μεταξύ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω προσήχθησαν προκειμένου να τους απαγγελθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος οι 5 Σύροι και οι δύο Πακιστανοί που φέρονται ως οι διακινητές - χειριστές του ιστιοφόρου σκάφους που ναυάγησε στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 στο Φαρμακονήσι με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άνθρωποι.
Και οι επτά ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Δήλωση στήριξης από τον Χρήστο Ζώη
Υπερήφανος, γιατί τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής
, που επιχειρούν καθημερινά σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο είναι υψηλής εκπαίδευσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, με αφορμή δυο βίντεο με επιχειρήσεις του Λ.Σ. για τη διάσωση προσφύγων και συμπλήρωσε: «Κυρίως, όμως, είμαι υπερήφανος γιατί τα στελέχη αυτά, ενώ πολεμούν όλη μέρα και όλη νύχτα, χωρίς η προσφορά αυτή να πληρώνεται, παραμένουν άνθρωποι».

Μας βασάνισε πολύ το βίντεο με υλικό απ’ το Φαρμακονήσι, υπογράμμισε ο Χρήστος Ζώης, και τελικά αποφασίσαμε να το αναρτήσουμε δίχως εκείνες τις σκηνές που θα παρέπεμπαν σε πολλούς μικρούς και μικρές Aϊλάν. Πιστεύω ότι για να αφυπνιστούν συνειδήσεις, αλλά και για να κάνουμε όλοι το καθήκον μας απέναντι σε πρόσφυγες, δεν είναι απαραίτητο να ρίχνουμε διαρκώς γροθιές στο στομάχι των πολιτισμένων ανθρώπων. Τη γροθιά, όμως, αυτή την αισθάνθηκαν τόσο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επιχείρησαν στο περιστατικό αυτό όσο και εγώ προσωπικά που είχα μεταβεί επί τόπου.

Σε ένα βίντεο άλλο βίντεο, συνέχισε ο υπουργός, θα δείτε τί μας δίνει ικανοποίηση - χαμόγελο και κουράγιο να συνεχίσουμε. Η διάσωση και η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής. Θα δείτε το μικρότερο πρόσφυγα τυλιγμένο στην κουβερτούλα του στην αγκαλιά του Λιμενικού. Του Λιμενικού που δέχεται άστοχες, επιπόλαιες έως και κακοπροαίρετες μομφές για την αποτελεσματικότητά του.
Θεωρώ, κατέληξε ο Χρήστος Ζώης, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ότι είναι υποχρέωσή μου να σας ζητήσω να βοηθήσετε ώστε, με τις εικόνες αυτές, να είναι υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες για αυτό που προσφέρει η πατρίδα μας την ώρα που και αυτή δοκιμάζεται από την οικονομική και όχι μόνο κρίση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ