Αγκάθα Κρίστι: Η συγγραφέας - αστυνομικό δαιμόνιο - Η ποντικοπαγίδα της παίζεται επί 65 χρόνια συνεχώς

Η λέξη «μυστήριο», οι αστυνομικές ιστορίες, η πληθώρα υπόπτων και οι δυσεπίλυτοι γρίφοι, βρίσκουν γόνιμο έδαφος στο όνομα της Αγκάθα Κρίστι, που σαν σήμερα γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890. 

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Guardian για τη συγγραφέα που έδωσε νέα πνοή στην αστυνομική λογοτεχνία: «Τα μοναδικά συγγραφικά ταλέντα της συναντούν κάθε ηλικία, κοινωνική τάξη, δεν κοιτούν γεωγραφικά σύνορα και μορφωτικό επίπεδο». Τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι έγιναν ανάρπαστα όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Προσέφερε το μυστήριο μέσα από 80, περίπου, ιστορίες, ενώ η πολύπτυχη σκέψη της εντυπωσίασε αναγνώστες και ντετέκτιβ.

Τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, πολλά στην τηλεόραση, έχουν εμπνεύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς, ενώ στη μνήμη των αναγνωστών η Αγκάθα Κρίστι έχει χαραχθεί και ως δεινή θεατρική συγγραφέας. Πρώτο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι «Η Μυστηριώδης Υπόθεση του Στάιλς», που άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδελφής της και «γέννησε» τον περίφημο Ηρακλή Πουαρό, ήρωας που «συνόδεψε» την πένα της Κρίστι σε 40 αστυνομικές ιστορίες.

Αινιγματική η παρουσία του Πουαρό στα μυθιστορήματά της. Ενώ η Κρίστι δεν έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, δεν τον «εξουδετέρωνε» από τον συγγραφικό της κόσμο, γιατί ο ήρωας κατάφερνε να εξάπτει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Μεταξύ των ηρώων της Κρίστι και οι Τόμι και Τoυπενς, ο Πάρκερ Πάιν, ο κύριος Χάρλεϊ Κουίν, ο αρχιεπιθεωρητής Τζαπ και η Αριάδνη Όλιβερ. Εποχή άφησαν τα θεατρικά έργα «Ετυμηγορία» (1958) και η «Ποντικοπαγίδα» (1952), η οποία σημείωσε ρεκόρ μακροβιότητας, καθώς παίζεται μέχρι και σήμερα. Μέσα στα 10 σπουδαιότερα μυθιστορήματά της, σύμφωνα με τη βρετανικά εφημερίδα Guardian, τα «Ποιος Σκότωσε τον Ακροϋντ» (1926), «Σφήκα σε Ψάθινο Καπέλο» (1932), «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν» (1934), «Η Υπογραφή του Δολοφόνου» (1935), «Δέκα Μικροί Νέγροι» (1939), «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια» (1943), «Η Σοφίτα με τις Αράχνες» (1949), «Πρόσκληση σε Φόνο» (1950), «Ατέλειωτη Νύχτα» (1967) και «Κουρτίνα» (1975). Να σημειωθεί ότι τις νουβέλες «Κουρτίνα» και «Φόνος εν υπνώσει» τις έγραψε η Αγκάθα Κρίστι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τις εξέδωσε λίγο πριν το τέλος της ζωής της.

Παράλληλα, πολλά μυθιστορήματά της «μεγάλωσαν» στη Μέση Ανατολή. Ως παντρεμένη με τον σερ Μαξ Μάλοουαν, τον συνόδευε στις αποστολές του εκεί, όπου και δημιουργήθηκε η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες. Υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από τα αστυνομικά θέματα της Αγκάθα Κρίστι και αυτό είναι μια προσωπική της ιστορία μέσα από την οποία μνημονεύει τη γαλήνια αίσθηση που επικρατούσε στην Παλμύρα, η οποία απειλείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι «Σελίδες αυτοβιογραφίας», που περιγράφονται από πολλούς ως ξεχασμένο ή και αδικημένο βιβλίο, μοιάζουν με προειδοποίηση σε όσους προσπαθούν να καταστρέψουν μια μεγάλη κληρονομιά του συριακού κόσμου. Η Αγκάθα Κρίστι μίλησε μέσα από το βιβλίο για μια δική της πραγματική περιήγηση που έκανε στη Συρία και στο Ιράκ, σε περιοχές που είτε έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται υπό την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Η ιστορία που βγαίνει από το «ντουλάπι» του παρελθόντος, αν μη τι άλλο είναι επίκαιρη, με 40 φωτογραφίες να δίνουν στο βιβλίο τη μορφή ντοκουμέντου. Οι εικόνες περιγράφουν το ταξίδι της Κρίστι με τον αρχαιολόγο σύζυγό της. Μετά τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ θεωρείται η βρετανίδα συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις ανά τον κόσμο, ενώ έλαβε τιμητικό τίτλο ευγενείας το 1971. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Ιανουαρίου του 1976 σε ηλικία 85 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ