Ποιοι πρέπει να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη; Οι νέες οδηγίες των επιστημόνων

Στόχος των νέων συστάσεων είναι να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου στην εν λόγω υποομάδα.
 

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, χαμηλή δόση ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά για τουλάχιστον μία δεκαετία τα άτομα ηλικίας 50-59 ετών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Οι προηγούμενες συστάσεις περιελάμβαναν μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και χωρίζονταν βάσει του φύλου.


«Τα άτομα στα οποία συστήνεται η λήψη ασπιρίνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δεν κινδυνεύουν όμως από αιμορραγικές επιπλοκές», επισημαίνει ο Δρ Νταγκ Όουενς, μέλος της Επιχειρησιακής Ομάδας.
Ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού υπολογίζεται σε βάθος 10ετίας βάσει των παραμέτρων που έχει θέσει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.


Για τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών που αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι νέες συστάσεις αναφέρουν πως η καθημερινή δόση ασπιρίνης δεν αποδίδει εξίσου σημαντικά οφέλη όπως για τα άτομα 50-59 ετών, οπότε η απόφαση για τη λήψη ασπιρίνης θα πρέπει να καθορίζεται ανά μεμονωμένο περιστατικό. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι τα δεδομένα δεν ήταν επαρκή ώστε να προκύψουν συστάσεις για τα άτομα 50 ετών και κάτω και 70 ετών και άνω.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ