H Ντίνα Νικολάου δίνει φθινοπωρινό μάθημα: Τάρτα με ζύμη φιστικιών και γέμιση με σύκα

Υλικά:
Για 6 - 8 μερίδες
Για τη ζύμη
120 γρ. ζάχαρη
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
120 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο, χωρίς να το αφήσω να κάψει
80 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
80 γρ. αμυγδαλόσκονη (θα τη βρείτε και έτοιμη, σε σακουλάκια, στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
100 γρ. ψίχα από ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη
Για τη γέμιση
10 - 12 μεγάλα φρέσκα σύκα της αρεσκείας σας, καλά πλυμένα, όχι καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), το σιμιγδάλι, την αμυγδαλόσκονη και τη σκόνη φιστικιών και ανακατεύω καλά με μια μαρίζ, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ομοιογενές και λείο. Το μείγμα αυτό θα μοιάζει με παχύ χυλό και όχι με κλασική ζύμη τάρτας.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς και αλευρώνω μια ταρτιέρα (ή ένα στρογγυλό ταψάκι) με διάμετρο 24 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα. Από πάνω τοποθετώ με όμορφο τρόπο τα κομμένα σύκα και τα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Ψήνω την τάρτα για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ