Τζέρεμι Κόρμπιν: Νικητής ο "Αλέξης Τσίπρας" στους Άγγλους εργατικούς & η μεγάλη ανατροπή

Μια νέα εποχή, ένα νέο κεφάλαιο, που θα έχει καθαρές σοσιαλιστικές αρχές, ξεκινά για το Εργατικό Κόμμα με την εκλογή στην ηγεσία του του αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν με 59,5%, ο οποίος αρχικά θεωρούνταν το μεγάλο αουτσάιντερ για τη διαδοχή του Εντ Μίλιμπαντ.
 

Τα γραφεία στοιχημάτων τού έδιναν πιθανότητες 200 προς 1, όμως αυτά που άλλαξαν το σκηνικό ήταν η απήχηση που είχε στον κόσμο του Εργατικού Κόμματος, ιδιαίτερα στους νέους, η συνέπεια στις πολιτικές του θέσεις στα 32 χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας και ο αγώνας του εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον, τα οποία πλήττουν μεγάλες κοινωνικές μάζες στην Αγγλία και περισσότερο στην περιφέρεια.

Η αντίθεσή του στη λιτότητα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ήταν αυτό που τον έφερε κοντά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Οπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η μεταξύ μας χημεία είναι άριστη. Εχουμε μετάσχει μαζί σε εκδηλώσεις και πορείες εναντίον των μέτρων λιτότητας. Μου αρέσει το απλό και ανεπίσημο στυλ του Αλέξη Τσίπρα».

Ενα εκατομμύριο νέοι
Ο Κόρμπιν κατάφερε να φέρει στους Εργατικούς ένα εκατομμύριο νέους ανθρώπους,
πήρε με το μέρος του τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα και εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία προκαλώντας έτσι έναν μικρό σεισμό στον πολιτικό κόσμο της Αγγλίας. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εδώ και καιρό τον κατηγορούν ότι οι πολιτικές του θέσεις, όπως η έξοδος από το ΝΑΤΟ και ο τερματισμός του προγράμματος πυρηνικών υποβρυχίων Trident, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Μεγάλης Βρετανίας.


Αριστερά, ο νεαρός Τζ. Κόρμπιν σε διαδήλωση κατά του Απαρτχάιντ. Δεξιά, ο Ντ. Κάμερον (άκρη αριστερά) με μέλη του κλειστού κλαμπ Μπούλιγκτον που συμμετέχουν οι πλούσιοι φοιτητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Την κατηγορία αυτή μάλιστα επανέλαβε χθες ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας χαρακτηριστικά: «Το Εργατικό Κόμμα είναι πλέον μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, την οικονομική μας ασφάλεια και την ασφάλεια της οικογένειάς σας».
Μεγάλες είναι οι αρνητικές αντιδράσεις και από τους παράγοντες του συντηρητικού κατεστημένου των Εργατικών, οι οποίοι λένε ότι με τον Κόρμπιν στην ηγεσία το Εργατικό Κόμμα θα χάσει και τις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι κυριακάτικοι «Τάιμς» δημοσίευσαν χθες την πληροφορία ότι γνωστά στελέχη του Εργατικού Κόμματος θα αρνηθούν να υπηρετήσουν τη σκιώδη κυβέρνηση του Κόρμπιν αν τους ζητηθεί και ότι ορισμένοι κύκλοι εντός του κόμματος άρχισαν ήδη να μεθοδεύουν κινήσεις για να ανατρέψουν τον νέο ηγέτη των Εργατικών. Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στο Εργατικό Κόμμα άρχισε ήδη ο «εμφύλιος πόλεμος».
Οι βασικές πολιτικές θέσεις του Κόρμπιν είναι η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων και των εταιρειών ενέργειας, να δοθεί εντολή στην Τράπεζα της Αγγλίας να τυπώσει χρήματα και να χρηματοδοτηθούν μεγάλα προγράμματα επενδύσεων, έξοδος από το ΝΑΤΟ, κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος Trident, αντικατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Ρωσία ως προνομιακή στενή σύμμαχο. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι επίσης γνωστός για τις θέσεις του υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε την προεδρική δημοκρατία από τη μοναρχία στην Αγγλία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν από τους ελάχιστους εργατικούς βουλευτές που αγνόησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν την απόφαση για τη στρατιωτική συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Τώρα επισημαίνει ότι θα είναι αντίθετος στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει μέρος σε βομβαρδισμούς μέσα στη Συρία εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους.
Στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του τόνισε: «Ο λαός θέλει μια καλύτερη Βρετανία. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν». Οσο για το εσωκομματικό τοπίο, ο Κόρμπιν ανέφερε: «Θέλω να κάνω το κόμμα μου πιο δημοκρατικό».

Φωτογραφίες από το παρελθόν για τη διαφορά Κάμερον και Κόρμπιν
Τον γύρο του Διαδικτύου και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν δύο φωτογραφίες,
μία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και μία του νεοεκλεγέντος ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, από το παρελθόν. Η διακίνηση γίνεται μάλλον από τους υποστηρικτές του νέου ηγέτη των Εργατικών, για να δείξουν ότι η επιλογή του αριστερού Κόρμπιν όντως προκαλεί σεισμό στο πολιτικό κατεστημένο της Βρετανίας, το οποίο εκφράζει ο Κάμερον.
Στην πρώτη παρουσιάζεται ο νεαρός Κόρμπιν να απομακρύνεται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια πικετοφορίας εναντίον του Απαρτχάιντ, ενώ στην ακριβώς διπλανή ο φοιτητής της Οξφόρδης Ντέιβιντ Κάμερον ποζάρει ως νέος δανδής μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Μπούλιγκτον Κλαμπ. Το εν λόγω κλειστό κλαμπ, στο οποίο κατά παράδοση μπαίνουν οι πλουσιότεροι άρρενες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι διάσημο για διάφορες ακραίες συμπεριφορές και πρακτικές επίδειξης πλούτου από τα μέλη του.

Τα μέλη του Μπούλινγκτον διοργανώνουν συνήθως ακριβά δείπνα σε εστιατόρια και πολλές φορές προχωρούν σε βανδαλισμούς των εστιατορίων ή των φοιτητικών εστιών, πληρώνοντας στη συνέχεια με μετρητά για τις ζημιές που κάνουν!
Εκτός από τον Ντέιβιντ Κάμερον, μέλη του Μπούλινγκτον Κλαμπ υπήρξαν ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ