Guardian: Καθοριστική η αποψινή μάχη - Το debate θα βγάλει το νικητή των εκλογών

Δύο είναι τα μέχρι στιγμής αστάθμητα δεδομένα των εκλογών, λίγες ημέρες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες. Το πρώτο είναι τι θα πράξει η μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων και το δεύτερο ποιος θα βγει νικητής από το αποψινό ντιμπέιτ.

 

Κατά τον Guardian, αμφότερα θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών, καθώς πλέον δεν υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια για ελιγμούς ή άλλους προεκλογικούς τακτικισμούς.

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα πάει καλά απόψε στην τηλεμαχία έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε, έπειτα από επτά μήνες πρωθυπουργίας, θα δώσει τη θέση του και θα αποχωρήσει. Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται άμεσα από το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι, αλλά και τι θα συμβεί στην πολυαναμενόμενη τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους δύο αρχηγούς».

Ακόμη και τα τελευταία γκάλοπ, σημειώνει το άρθρο, δεν μπορούν να δώσουν ένα στίγμα, καθώς υπάρχουν κάποια που δείχνουν απόλυτη ισοπαλία και άλλα που εμφανίζουν ισχνό προβάδισμα πότε για το ένα κόμμα και πότε για το άλλο. Το σίγουρο είναι ότι τα πλήγματα που έχει υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγαλύτερα. Η πτώση της δημοτικότητάς του είναι ευθέως ανάλογο της πικρίας και της απογοήτευσης που βίωσαν οι ψηφοφόροι του όταν επέστρεψε από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κρατώντας το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής: «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να κριθεί από την αποψινή συζήτηση. Ένα μεγάλο μέρος του 10% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες, έρχονται κυρίως από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς είναι φιλικές προς τον Τσίπρα».

Κατά τον Guardian, ο Μεϊμαράκης ήταν ο απροσδόκητος παράγοντας αυτής της εκλογικής μάχης και πλέον αποτελεί σοβαρή απειλή για τον μέχρι πρότινος, φαινομενικά αήττητο Τσίπρα. Μάλιστα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρμαχος των συνεργασιών – κάτι που το επισήμανε σε όλους τους τόνους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 80ή ΔΕΘ.

Όσο για τους Ευρωπαίους δανειστές, το... τροπάρι τους παραμένει παγερά το ίδιο: με τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν εγκριθεί, ζητούν από την Αθήνα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής. Άλλωστε, κι αυτοί με τη σειρά τους, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως η εκταμίευση των χρημάτων, άρα και η ζωτικότητα της χώρας, θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες από αυτές θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ αργότερα μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος από το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Για όλα αυτά μίλησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια του Eurogroup του περασμένου Σαββατοκύριακου. Οι δηλώσεις του δεν άφησαν καμία αμφιβολία. «Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και ο χρόνος είναι περιορισμένος», δήλωσε ο Ολλανδός.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως δέλεαρ για την ελληνική πλευρά ότι αν καταφέρει να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και λάβει «πράσινο» φως από τα τεχνικά κλιμάκια κατά το πρώτο review, τότε θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το θέμα του χρέους. Σημειώνουν, πάντως, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στο τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ