Ντέισελμπλουμ: Να συνεχιστεί η προετοιμασία παρά τις πολιτικές εξελίξεις

Σαφές μήνυμα ότι η δουλειά της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να συνεχιστεί παρά τις πολιτικές εξελίξεις έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. 

Την εκτίμηση ότι δεν θα αμφισβητηθούν οι δεσμεύεις που έχει αναλάβει η Αθήνα εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. 
Στη δήλωσή του ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προετοιμασία και από πλευράς των θεσμών προκειμένου να μπορέσουν να ετοιμάσουν την αξιολόγησή τους και να προσδιορίσουν τα προαπαιτούμενα για τους επόμενους δύο - τρεις μήνες.
Τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι νομοθετικές προετοιμασίες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασαφής.
Ερωτηθείς για την πρόταση που ετοιμάζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την τραπεζική ένωση, ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν την έχει δει ακόμη.


Κληθείς να σχολιάσει γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την έχει ήδη απορρίψει, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε τα ρίσκα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά επίσης πρέπει να βρούμε έναν τρόπο και να μοιράσουμε τα ρίσκα.
Απ' την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.
«Δεν γνωρίζω ποιο κόμμα θα κερδίσει, ποιος συνασπισμός θα σχηματιστεί. Έχω την εντύπωση, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, μια τεράστια πλειοψηφία στην Ελλάδα (που υποστηρίζει) τα κόμματα που υποστήριξαν το διάβημα» για ένα πρόγραμμα βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Μοσκοβισί προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
Στο άτυπο Eurogroup την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και το νομοθετικό έργο.


Όπως σημείωναν προ ημερών κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με στόχο να προλειανθεί ο δρόμος για την έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη ισχύος του νέου προγράμματος μέσω του ESM για την Ελλάδα
Το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τον ESM στις 19 Αυγούστου μετά τη σχετική απόφαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και την έγκριση του προγράμματος από σειρά κοινοβουλίων.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ