Για δωρεάν γη στους αγρότες δεσμεύτηκε η Φ. Γεννηματά από τη Λάρισα - Ποιες οι 12 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Από την «μάνα» της αγροτικής παραγωγής, την Θεσσαλία και την Λάρισα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατέθεσε 12 προτάσεις, μεταξύ των οποίων και παροχή δωρεάν γη και κίνητρα σε νέους αγρότες.

 

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά ότι «με τις προεκλογικές του υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα παραπλάνησε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».

Οπως είπε η Φώφη Γεννηματά «πριν τις εκλογές μοίρασαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα, μοίρασαν κάλπικες επιταγές. Μετά όμως τις εκλογές με την ακατανόητη απόφαση τους να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για άλλους σκοπούς , οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι κάνουν μαύρα μάτια για να δουν το χρώμα του χρήματος».

Υπενθυμίζοντας ότι «αντί αφορολόγητου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 100%, την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και τον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ» έκανε λόγο για «καταστροφικές αποφάσεις από την κακή προετοιμασία στην διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας και υπόγραψε ο κ. Καμμένος».

Δεσμεύτηκε δε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντιπαραγωγικά και καταστροφικά μέτρα για τους αγρότες»

Εκανε λόγο για «πολύ μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων, των σχεδίων βελτίωσης, των προγραμμάτων των νέων αγροτών, των επενδύσεων στην μεταποίηση, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» .

Οπως είπε η Φώφη Γεννηματά «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει βαθμό κάτω από την βάση και στους αγρότες» και τόνισε ότι προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση χρειάζεται εδώ και τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και αλλαγής της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Κατέθεσε δε ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την ύπαιθρο και τους αγρότες με βασική επιλογή παραγωγή τροφίμων, ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και η διασύνδεσή της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό

12 προτάσεις για τους αγρότες

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό κόσμο είναι:

1.Αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί (κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις για ζημιές, τραπεζική ρευστότητα) ώστε οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εξαγωγών και της βιομηχανίας τροφίμων.

2.Ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίαςμε την μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020 ύψους 20 δισ Ευρώ, ώστε με τους πόρους 2,5 δις Ευρώ σε ετήσια βάση να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Παρεμβάσεις στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας ώστε να αποκτήσουν παραγωγικό προσανατολισμόμε έμφαση στις εξαγωγές, τηναειφορία και την προστασία της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή.

3.Ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση.

4.Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα των καρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών. Που πωλούν τα προϊόντα τους φθηνά αλλά και των καταναλωτών που τα αγοράζουν ακριβά.

5.Η λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

6.Η εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, με συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, για ανταποδοτικότητα και άμεση εφαρμογή. Η βελτίωση και Επέκταση της Συμβολαιακής γεωργίας.

7.Οι ριζικές αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , στους Οργανισμούς και στις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου , με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους αγρότες, να πληρώνονται έγκαιρα οι ενισχύσεις και να εγκρίνονται και να πληρώνονται γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα.

8.Η θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.

9.Η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας, να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

10.Συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

11.Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι).

12.Και η τελευταία αλλά πολύ σημαντική πρόταση

Ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή:

Με δωρεάν γη από το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή του

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ