Do it yourself: Φτιάξε μόνος σου αντικείμενα που ύστερα θα λατρέψεις - Το DIY εξάπτει τη φαντασία

DIY ( do it yourself), στα ελληνικά «καν’ το μόνος σου». Πρόκειται για μια ασχολία που διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στην εποχή μας. Εύκολα στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις οδηγίες για να φτιάξεις μόνος σου οτιδήποτε.

Αυτού του είδους η ενασχόληση, μέσα απ’ την οποία γεννάται τέχνη, έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Ενδυναμώνει τον χαρακτήρα και του δίνει ένα αίσθημα ανεξαρτησίας, καθώς μόνος του κάποιος μπορεί να φτιάξει, για παράδειγμα, κάποιο έπιπλο που χρειάζεται. Το DIY εξάπτει τη φαντασία, γεμίζει δημιουργικά τον χρόνο, τονώνει το ηθικό μέσα απ ’την χαρά της δημιουργίας και βοηθά στην εκτόνωση του άγχους.
Η γέννηση και η δημοτικότητα του DIY συνδέθηκε με την οικονομική ύφεση του 1970 που παρακίνησε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις ή να επιδιορθώνουν μόνοι τους καθημερινά αντικείμενα. Η γαλλική κολεκτίβα GRAPUS έδωσε μάλιστα στο DIY ένα νέο νόημα: το DIY together, το να δημιουργείς μαζί με άλλους.
Το φετινό 9Ο ART4MORE ’15 δημιουργεί πυρήνες DIY δημιουργικότητας και εκθέσεις με εισηγητές καλλιτέχνες που διδάσκουν τέχνες και τεχνικές μέσα σε ένα διήμερο φεστιβάλ το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28 Ψυρρή, 2’από το μετρό Μοναστηράκι, 11.00-00.00, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου το φεστιβάλ θα κορυφωθεί με live συναυλία mix jazz, soft pop, 70s, 80s, 90s ως σήμερα. Δηλώσεις συμμετοχής στο art4more9@gmail.com ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες στο www.edra-coop.gr  ή στο blog του φεστιβάλ www.art4more.wordpress.com.


Εργαστήρια:

Ψηφιακή Γλυπτική 
Ορέστης Συμβουλίδης, Εικαστικός

Αθόρυβη Κίνηση, Αθόρυβη Αφήγηση 
Σπύρος Παπαρούλιας & Φώτης Βελέτζας, New Media Artists – Filmmakers

Το κολλάζ ως μέσο κοινωνικής κριτικής
Κατερίνα Παπαζήση, Εικαστικός

Zine αυτοεκδόσεις: φιλοσοφία και formats 
Ως συνέχεια του εργαστηρίου κολλάζ στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης κόμικς

Πώς να οργανώσετε και να σχεδιάσετε μια μικρή ιστορία κόμικς 
Σταυρούλα Παπαδάκη, Εικαστικός

Doodling Adventures: Βιβλιοθήκες Φανταστικών Χαρακτήρων (Παιδικό Εργαστήριο)
Imaginary Rooms, Μανώλης Ηλιόπουλος & Νάντια Στασινου, Character Designers

Stencil - Street Art 
Stigma Lab, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Εικαστικός- street artist

Δημιουργία Τρισδιάστατης Αφίσας
Βέρα Κωνσταντά, Γραφίστρια

Αριάδνες κι Αράχνες - Τεχνική πλεξίματος χωρίς βελόνες
Γρηγορία Βρυττιά, Γλύπτρια - installation artist

Recycle Fashion: Ένα παλιό λευκό T-shirt, τρείς τρόποι μεταποίησης
Βασιλική Αναστασίου, Εικαστικός

Χαρτοδιπλωτική και Νήμα
Παναγιώτα Στάικου & Άννα Λέκκα, Εικαστικοί

Κάθε φορά… μια ιστορία: Μαριονετάκια μέσα από δημιουργική αφήγηση  (Παιδικό Εργαστήριο)
Λιάνα Δενεζάκη, Συγγραφέας- Εικονογράφος

Flower Crafts: «Είμαι Λουλούδι» (Παιδικό Εργαστήριο)
Ελευθερία Κανατέλια, Θεατρολόγος – Θεατροπαιδαγωγός

Ζαχαροπλατική από Χαρτί (Παιδικό Εργαστήριο)
Νατάσα Ρόρρη, Εργοθεραπεύτρια & Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγος

Κόσμημα
Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή» 

Χειροποίητη κάρτα και η τέχνη της ευχετικής
Κέντρο Εκπαίδευσης Στην Αυτόνομη Διαβίωση

Limonchello & Cake
Προγράμματα ψυχαγωγίας «Το Ταξίδι του Ήρωα» των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάσταση (Μ.Ψ.Α.) Δομής Αττικής  της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ.)

Street Craft  Έκθεση:
H street craft είναι γνωστή ως το επόμενο κεφάλαιο της street art. Τα street craft έργα είναι μορφές graffiti που προσδίδουν υφή στις ψυχρές επιφάνειες των τσιμεντένιων τοίχων και της μεταλλικής μορφολογίας των πόλεων, καθώς χρησιμοποιούν πρώτες ύλες, όπως μαλλί. Δημιουργούν συσχετισμούς με τις παραδοσιακές «σπιτικές» τέχνες και τη θαλπωρή του εσωτερικού χώρου, την οποία μεταφέρουν στο αστικό τοπίο. Ο χειροποίητος ακτιβισμός, μέσα στα πλαίσια του κινήματος του D.I.Y.,  εμπνέεται από την ιεροτελεστία του «χειροποίητου» ως διαδικασία που τείνει να εκλείψει και στέκεται στον  αντίποδα της μαζικής και εύκολης καλλιτεχνικής παραγωγής.
Συμμετέχουν με φωτογραφικά έργα και videos: NeSpoon, SpiderTag, Jessie Hemmons, Deadly Knitshade

Αστικές μεταποιήσεις
H Alexa, περνώντας σε μια καθαρά τεχνολογική σχολή ένιωσε την ανάγκη να εναρμονίσει δυο πλευρές του εαυτού της, αυτή των τεχνών με την λειτουργική χρήση των πραγμάτων. Βοηθός σε αυτό, υπήρξε μια ραπτομηχανή, ένα αντικείμενο άμεσος εκφραστής ιδεών, μια διαφυγή. Ο ενθουσιασμός του να μπορεί να μεταλλάξει και να προσδίδει μια νέα ιδιότητα-χρήση σε κάποιο αντικείμενο, υπήρξε η κινητήριος δύναμη για συνεχή δημιουργία. Με την βοήθεια της φωτογραφίας το αντικείμενο των σπουδών της (τα κτίρια), απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον , καθώς συνδυάστηκε με τα αντικείμενα που παρήγαγε από την ραπτομηχανή. Το στοιχείο της δημιουργίας αποκτά διττή σημασία μέσα απ τις φωτογραφίες της, καθώς βλέπουμε αποτυπωμένες κτιριακές δημιουργίες μαζί με δημιουργίες αντικειμένων.
Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28 Ψυρρή, 2’από το μετρό Μοναστηράκι, 11.00-00.00, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ