Προσοχή! Παγκόσμια ανακάλυψη: Αυτό το πρόσωπο - συγγενής του ανθρώπου θα αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας

Η ανακάλυψη ακόμη ενός συγγενούς του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens), ονόματι Homo naledi, ανακοινώθηκε από επιστήμονες την Πέμπτη από το Πανεπιστήμιο του Γουΐτγουότερσραντ, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Η National Geographic Society το Νοτιοαφρικανικό Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμμετείχαν επίσης στην ανακοίνωση της σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης.
Μάλιστα, η ανακάλυψη περίπου 1.500 θραυσμάτων οστών από τουλάχιστον 15 διαφορετικούς σκελετούς από βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από συγκεκριμένο είδος που έχει βρεθεί ποτέ στην Αφρική.   

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ευρήματα που θα αλλάξουν τη γνώση που έχουμε ως τώρα για τους προγόνους του ανθρώπινου είδους. Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε υπόγειο θάλαμο που θυμίζει νεκροταφείο κάτω από το σπήλαιο, στοιχείο που υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο είδος είχε ικανότητες συμβολικής σκέψης. 

Το εύρημα αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς οι τελετουργίες ταφής έχουν αποδοθεί μόνο στο (πολύ μεταγενέστερο) ανθρώπινο είδος.   

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Elife και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τον Homo naledi, ένα νέο είδος που τοποθετείται στο γένος Homo όπου ανήκει και ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens).   Προς το παρόν δεν έχει γίνει χρονολόγηση των απολιθωμάτων, ωστόσο ο παλαιοανθρωπολόγος και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Lee Berger δήλωσε στο BBC ότι θα μπορούσε ο Homo naledi να είναι ένας από τους πρώτους του γένους Homo, δηλαδή να έχει ζήσει στην Αφρική πάνω από 3 εκατομμύρια χρόνια πριν και να αποτέλεσε τη «γέφυρα» ανάμεσα στα πιο πρωτόγονα δίποδα ανθρωποειδή και τα υπόλοιπα είδη του Homo. 

«Ανακαλύπτοντας όλο και περισσότερα είδη, καταλαβαίνουμε ότι η φύση πειραματιζόταν ως προς την εξέλιξη του ανθρώπου, «δημιουργώντας» πολλά διαφορετικά είδη ανθρωπόμορφων πλασμάτων που έχουν παράλληλες ρίζες σε διαφορετικά σημεία της Αφρικής. Μόνο μια εξελικτική γραμμή τελικά επιβίωσε και κατέληξε στον σύγχρονο άνθρωπο» εξηγεί ο Καθηγητής Berger.   
Ο ανταποκριτής του BBC Pallab Ghosh περιγράφει ότι, βλέποντας τα απολιθώματα που φυλάσσονται στο πανεπιστήμιο Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ, εξεπλάγη με το πόσο καλοδιατηρημένα είναι. «Το κρανίο, τα δόντια και τα οστά των ποδιών μοιάζουν σαν να προέρχονται από παιδί, παρόλο που ο σκελετός είναι ενήλικου θηλυκού ατόμου. Και τα οστά του χεριού μοιάζουν ανθρώπινα, μέχρι τα δάχτυλα που καμπυλώνουν λίγο σαν ενός πιθήκου».  

Ο Homo naledi δεν μοιάζει με τα άλλα πρωτόγονα ανθρώπινα είδη που έχουν βρεθεί στην Αφρική. Έχει μικροσκοπικό εγκέφαλο, περίπου στο μέγεθος του γορίλα και πρωτόγονη ανατομία λεκάνης και ώμων. Τοποθετείται ωστόσο στο ίδιο γένος με τον άνθρωπο εξαιτίας του εξελιγμένου σχήματος του κρανίου, των σχετικά μικρών δοντιών και των μακριών ποδιών και πελμάτων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ