Oρίστε οι συμβουλές για να τραβήξετε σούπερ φωτογραφίες με smartphone - Υπομονή & τρόπο θέλει‏

Στις διακοπές, στις βόλτες στην πόλη, στις βραδινές εξόδους με την παρέα, στα ταξίδια, ο πιο εύκολος τρόπος να απαθανατίσετε τις στιγμές και τα όμορφα τοπία που συναντάτε είναι με την κάμερα του κινητού σας. 

 

Αναμφισβήτητα η ευκολία που μας δίνουν πια τα –μπόλικα- megapixels των smartphones καθιστά περιττό το βάρος μιας compact μηχανής ή μιας βαριάς DSLR, για όσους τουλάχιστον δεν ενδιαφέρονται για καθαρά επαγγελματικές λήψεις. Ωστόσο, δεν θέλετε οι λήψεις σας να είναι και… κάτω του ερασιτεχνικού.

 Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε συμβουλές, τεχνικές και οδηγίες, για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του smartphone σας, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερες λήψεις, ομορφότερα καδραρίσματα και ωραίους φωτισμούς. 

Αξιοποιήστε όσο φως έχετε 
Το σημαντικότερο μειονέκτημα
της κάμερας ενός κινητού είναι οι κακές βραδινές λήψεις. Φροντίστε να αξιοποιείτε πάντα όσο φως διαθέτετε, είτε φυσικό, είτε τεχνητό: Το αντικείμενο της λήψης πρέπει να έχει απέναντί του το φως (δηλαδή η πηγή του φωτός να μην είναι απέναντι, αλλά πίσω από την κάμερα). Αν βλέπετε ότι το φως δεν επαρκεί, ανάψτε περισσότερα φώτα στον χώρο, αξιοποιήστε γωνίες με φωτιστικά ή μετακινηθείτε στον χώρο κοιτάζοντας παράλληλα στην οθόνη για να εντοπίσετε το σημείο όπου το «τοπίο… στρώνει». 

Καθαρίστε τον φακό σας 
Κι όμως είναι τόσο απλό
, αλλά σχεδόν κανείς δεν το εφαρμόζει: Φροντίστε να διατηρείτε καθαρό και χωρίς στίγματα τον φακό της κάμερας, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανάκι (και όχι τραχύ υλικό που μπορεί να προξενήσει γρατζουνιές) και αποφύγετε να αγγίζετε εκείνο το σημείο του κινητού, για να μην το γεμίζετε δαχτυλιές, οι οποίες μεταφράζονται σε ανεπαίσθητα θολές και «άχαρες» φωτογραφίες. 

Αποφύγετε το ψηφιακό ζουμ 
Θέλετε να φωτογραφίσετε κάτι που είναι μακριά;
Απλώς προχωρήστε όσο πιο κοντά του γίνεται. Η επιλογή του ζουμ είναι αυτή που δίνει τις χειρότερες λήψεις, μιας και αυτό που κάνει στην ουσία είναι απλώς να “κροπάρει” την αρχική εικόνα, διατηρώντας τα ίδια πίξελ, κάτι που ούτως ή άλλως μπορείτε να κάνετε κι εσείς μετά τη λήψη ακόμη και με το πρόγραμμα Ζωγραφικής. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ζουμάρουμε, τόσο περισσότερη ανάλυση χάνουμε. 

Προσοχή στο φλας 
Σύμφωνοι, τις σκοτεινές νύχτες είναι η μόνη λύση
για να φανεί το αντικείμενο φωτογράφησης. Αλλά αν έχετε αφήσει εν γένει την λειτουργία του φλας στο «Αυτόματο» στις ρυθμίσεις της κάμερας, είναι πιθανό αυτό να ενεργοποιείται ακόμη κι αν δεν το χρειάζεστε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρέ με «τραχύ» φωτισμό και άσπρα πρόσωπα με γυαλάδες και «καμένα» σημεία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ελέγχετε σε κάθε περίπτωση αν σας «συμφέρει» το φλας, είναι να δοκιμάζετε επί τόπου λήψη με φλας και χωρίς, για να δείτε ποιο αποτέλεσμα είναι καλύτερο με τις δεδομένες συνθήκες φωτισμού. 

'Ολη η συνέχεια εδώ - In2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ