Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ανοίγει αυλαία με πέντε νέες ταινίες και αρκετές επανεκδόσεις κλασικών στιγμών του κινηματογράφου. 

Έτσι, ποδαρικό στις ελληνικές αίθουσες την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου κάνει -μεταξύ άλλων- η αναβίωση του δημοφιλούς franchise των ‘80s, Τρελό Θηριοτροφείο, η τέταρτη ταινία του Transporter με τον Τζέισον Στέιθαμ ως τον μεγάλο απών, η καινούρια animation ταινία της Pixar για τους μικρούς μας φίλους, η μουσική ταινία We Are Your Friends που μας μυεί στον κόσμο του beat και της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά και ο σερ Άντονι Χόπκινς, ο οποίος με τα μεταφυσικά οράματά του μπαίνει στο στόχαστρο του serial killer Κόλιν Φάρελ. 

The Transporter Refueled

Γρήγορα αυτοκίνητα, θανάσιμα όπλα και μια ληστεία που πάει στραβά. Επτά χρόνια μετά την τελευταία ταινία του franchise το 2008, oι παραγωγοί της τριλογίας «Taken» χτίζουν από την αρχή τον ανεξέλεγκτο και καταιγιστικό κόσμο του τέταρτου «Transporter», χωρίς όμως τον Τζέισον Στέιθαμ στο ρόλο του Frank Martin.

Το χάρισμα

Η ταινία διηγείται την ιστορία του βετεράνου πράκτορα του FBI (Τζέφρι Ντιν Μόργκαν) και της συνεργάτιδος του (Άμπι Κόρνις) που ζητούν τη βοήθεια ενός συνταξιοδοτημένου γιατρού, του Τζον Κλάνσι (Άντονι Χόπκινς) για να επιλύσουν μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες. Οι δυνάμεις του Κλάνσι, τα ζωντανά και ανησυχητικά οράματα, τον βάζουν στο στόχαστρο του δολοφόνου (Κόλιν Φάρελ). Ο γιατρός σύντομα θα αντιληφθεί ότι το χάρισμα του δεν είναι αρκετό ενάντια στις δυνάμεις αυτού του στυγερού εγκληματία. 

Τα μυαλά που κουβαλάς

Στην καινούρια ταινία της Pixar, ο σκηνοθέτης Pete Docter μάς μεταφέρει σε μια εκπληκτική τοποθεσία, το μυαλό ενός 11χρονου κοριτσιού. Το να μεγαλώνεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τη Riley που ξεριζώνεται από την ήσυχη ζωή της σε μια κωμόπολη της κεντροδυτικής Αμερικής για να εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται η καινούρια δουλειά του πατέρα της. Όπως όλοι μας, έτσι κι η Riley κατευθύνεται από τα συναισθήματά της – τη Χαρά, τον Φόβο, τον Θυμό, την Αηδία και τη Θλίψη. Τα συναισθήματα ζουν στο Κέντρο Ελέγχου μέσα στο μυαλό της, απ’ όπου τη συμβουλεύουν στην καθημερινότητά της. Καθώς η Riley και τα συναισθήματά της αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, στο Κέντρο Ελέγχου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση... 

Τρελό θηριοτροφείο 

Η νέα γενιά Γνωρίσαμε τους Γκρίσγουολντ πριν από τρεις δεκαετίες περίπου. Ωστόσο, μπορεί να μεγάλωσαν, αλλά μυαλό δεν έβαλαν. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, και θέλοντας να φέρει πιο κοντά όλη την οικογένεια, ο ενήλικας πλέον Ράστι Γκρίζγουολντ (Χελμς) θα κάνει έκπληξη στη σύζυγο του Ντέπι (Άπλγκέιτ) και στους δυο του γιους, ένα ταξίδι στο αγαπημένο, οικογενειακό, αμερικάνικο πάρκο, το Walley World. Μια ακόμη εκδρομή, γεμάτη ατυχή, ξεκαρδιστικά περιστατικά. Στην ταινία θα δούμε και τους Τσέβι Τσέις και Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο να επιστρέφουν ως ο Κλαρκ και η Έλεν Γκρίζγουολντ. 

We Are Your Friends

Βουτηγμένος στον υπέροχο κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και της ανεξέλεγκτης νυχτερινής ζωής του Χόλιγουντ, ένας εικοσιτριάχρονος επίδοξος DJ ονόματι Κόουλ (Ζακ Έφρον) περνά τις μέρες του αράζοντας με τους «απατεώνες» φίλους του. Τις νύχτες του, όμως, ο Κόουλ τις επενδύει στη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, δουλεύοντας πυρετωδώς πάνω σε ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι που θα καταφέρει να βάλει φωτιά στα ηχεία και τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ζωή του Κόουλ αναμένεται να αλλάξει όταν θα γνωρίσει τον χαρισματικό και έμπειρο DJ Τζέιμς (Ουές Μπέντλι) ο οποίος αποφασίζει να τον πάρει υπό την προστασία του. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται όταν ο Κόουλ ερωτεύεται την κοπέλα του Τζέιμς. 

Φάλσταφ (1965)

Η κλασική ταινία Φάλσταφ του Όρσον Γουέλς σε επανέκδοση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Ερρίκος ο Δ', σφετεριστής του θρόνου της Αγγλίας, προσπαθεί να καταστείλει τις εξεγέρσεις των ευγενών που στρέφονται κατά της εξουσίας του. Ο γιος του, Χαλ, προτιμά την παρέα του Φάλσταφ, ενός εύθυμου γερό-γλεντζέ που ζει σε πορνείο. Όταν όμως ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας ως Ερίκος ο Ε', απαρνείται τον φίλο και πνευματικό του πατέρα και τον εξορίζει από την αυλή, κάτι που έχει ως συνέπεια να σπάσει τη φιλία του με τον Φάλσταφ. Η ταινία αποτελεί μια συρραφή αποσπασμάτων των έργων του Σαίξπηρ «Ερρίκος ο 4ος», «Οι εύθυμες κυράδες του Γουίντσορ», «Ερρίκος ο 5ος» και «Ριχάρδος ο 2ος», αλλά και βασίζεται στο θεατρικό έργο «Πέντε βασιλιάδες» που πρωταγωνίστησε ο Γουέλς σε ηλικία μόλις 25 ετών. 

Σκλάβα της αγάπης (1976)

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του πιο επιτυχημένου σύγχρονου Ρώσου σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ σε επανέκδοση. 1918. Κριμαία, Ρωσία. Η Όλγα Βεζένσκαγια, ντίβα του βωβού σινεμά, γυρίζει άλλη μια ταινία μετά τον θρίαμβο της τελευταίας της επιτυχίας «Σκλάβα της αγάπης». Το συνεργείο περιμένει την άφιξη από τη Μόσχα του συμπρωταγωνιστή και εραστή της Μαξάκοφ. Στην Κριμαία, τα πάντα φαντάζουν ειδυλλιακά, όμως, ο εμφύλιος μεταξύ των «κόκκινων» Μπολσεβίκων επαναστατών και των «Λευκών» Τσαρικών που μαίνεται στην υπόλοιπη χώρα πλησιάζει κι η αίσθηση του «τέλους εποχής» πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η Όλγα, απολαμβάνει την παρέα του νεαρού οπερατέρ Βίκτορ Ποτότσκι, οι ρομαντικές εξορμήσεις τους ισορροπούν την ένταση που δημιουργεί η επερχόμενη επαναστατική αλλαγή. Το τρένο που έρχεται από τη Μόσχα, φέρνει τον παραγωγό της ταινίας, αλλά όχι τον Μαξάκοφ που έχει προσχωρήσει στους Μπολσεβίκους. Το γεγονός αυτό διαλύει τον ιδανικό κόσμο της Όλγας που αντιδρά πέφτοντας στην αγκαλιά του Βίκτορ. 

Ντέρσου Ουζαλά
Πρόκειται για ένα οικολογικό μανιφέστο, μια ταινία
– ύμνος στο μεγαλείο της φύσης. Το αριστούργημα του σπουδαίου ιάπωνα δημιουργού Ακίρα Κουροσάουα, Dersus Uzala κέρδισε συνολικά 8 διεθνή βραβεία και αποτελεί ένα οπτικό ποίημα, βασισμένο σε δύο αυτοβιογραφικά βιβλία του Ρώσου επιστήμονα και εξερευνητή, Βλαντιμίρ Αρσένιεφ ο οποίος το 1902 μαζί με την ομάδα του στάλθηκε να χαρτογραφήσει την περιοχή Ουσούρι της Σιβηρίας. Εκεί γνωρίζεται με τον μικρόσωμο ηλικιωμένο κυνηγό Ντερσού Ουζαλά (που ζει για χρόνια στη φύση και έχει γίνει ένα με αυτήν) και αποφασίζουν να γίνει ο οδηγός τους. Στην αρχή τον παρεξηγούν επειδή μιλάει με το νερό, τη φωτιά και τον άνεμο. Αλλά οι γνώσεις του γύρω από τα μυστικά της φύσης εντυπωσιάζουν τον Αρσένιεφ και σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια βαθειά φιλία. Το φιλμ κέδρισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (1976). 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ