6 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτήν την εβδομάδα - Alexandre Desplat, Μικρούτσικος, Αρβανιτάκη, Μαρκόπουλος

Εβδομάδα με τραγούδια - και τραγουδοποιήματα - που έχουν γράψει και γράφουν στη μνήμη μας και στην καρδιά μας. Τραγούδια που όλοι χρειαζόμαστε... Αλλά και ροκ - με όλη τη σημασία του όρου και της λέξης...

«Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή» και πώς η μουσική χαράσσει ανεξίτηλα την πορεία μας… Ο Θάνος Μικρούτσικος συγκεντρώνει όλα τα τραγούδια τα οποία έχει γράψει εδώ και 40 χρόνια κι έχουν παραμείνει στο μυαλό μας σε μια συναυλία όπου συμμετέχουν η Αφροδίτη Μάνου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Θύμιος Παπαδόπουλος με τα πνευστά του, ο Θοδωρής Οικονόμου και ο ίδιος ο Θάνος στο πιάνο – για να διερμηνεύσουν (ξανά ) ό,τι μας καίει, αλλά που μόνο μέσα από τη μουσική έχουμε τους τρόπους να το βιώνουμε. Θα τους απολαύσουμε στις 4/9 στον ατμοσφαιρικό κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Alexandre Desplat: Σινε-Ηρώδειο


Δημιουργικός, ευρηματικός, ευφυής, πολυ-μουσικός και πολυβραβευμένος. Να μερικοί προσδιορισμοί που χαρακτηρίζουν ιδιότητες και ποιότητες που διαθέτει ο Alexandre Desplat. Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης έχει ένα τέτοιο έργο την τελευταία 15ετία που δικαίως τοποθετείται ανάμεσα στους κορυφαίους της σύγχρονης κινηματογραφικής μουσικής. Τα πιο γνωστά θέματά του, από τη «Syriana» και τον «Benjamin Button» στον «Harry Potter» και από εκεί στον «Godzilla» και στο «Grand Budapest Hotel», θ’ ακούσουμε στις 9/9 στο Ηρώδειο.

Ο εκρηκτικός Jon Spencer


Οι Jon Spencer, Judah Bauer και Russell Simmons χτίζουν ένα συμπαγές τείχος από όλα τα επιμέρους συστατικά του rock και πάνω εκεί τα δίνουν όλα, με μουσικές φράσεις και λέξεις που απαρτίζουν έναν οργανισμό ανθρώπινο, με αισθήσεις και αίμα στις φλέβες, ένα πλάσμα που δείχνει να πονάει, αλλά πάντα βρίσκει το δρόμο για τη θεραπεία και την κάθαρση. Ο πρόσφατος δίσκος των Jon Spencer Blues Explosion «Freedom Tower - No Wave Dance Party 2015» δείχνει ακριβώς το δημιουργικό στάτους τους μέσα στο αλλοπρόσαλλο περιβάλλον που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη alternative σκηνή. Θα τους δούμε live στις 6/9 στο «Gagarin 205».

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Τα νέα και τα παλιά


Μπορεί οι πρόσφατες «9+1 ιστορίες»
της να έχουν σύγχρονη μουσικοποιητική γραφή, όμως οι δημιουργικές ευαισθησίες της διατηρούνται αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο, έχοντας μάλιστα το σχήμα και την όψη ενός δυνατού δεσμού με το χθες. Αυτήν τη φορά η Ελευθερία Αρβανιτάκη εμφανίζεται στο Θέατρο Βράχων (5/9 ) μαζί με τους παλιούς και τους νέους φίλους της, τον Νίκο Ξυδάκη και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Θέμη Καραμουρατίδη, τον Στάθη Δρογώση και τον Πάνο Ζώη, για να ενώσουν τα νέα τραγούδια με τα παλιά σε ένα όμορφο σύνολο που θα μας ταξιδέψει, όπως συμβαίνει πάντα με τις συναυλίες της Ελευθερίας.

Γιάννης Μαρκόπουλος: «Χρονικό» κι «Εντεύθεν» στο Ηρώδειο


Μουσικά το «Χρονικό»
αναφέρεται σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο του ελληνισμού, που καλύπτει σχεδόν όλο τον 20ό αιώνα. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε με αυτό ένα θεμελιακό έργο τόσο ουσιώδες και περιεκτικό, που μπορούμε να το δείχνουμε και ως ταυτότητα! Και τώρα αυτό έρχεται να δέσει με τους πιο σύγχρονους αισθητικούς/κοινωνικούς προβληματισμούς του συνθέτη, οι οποίοι εκφράζονται στον πρόσφατο δίσκο του «Εντεύθεν». Στη συναυλία του Ηρωδείου (8/9 ) τραγουδούν η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Vassilikos το «Χρονικό», ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δήμος Αναστασιάδης και η Δάφνη Ζουρνατζή το «Εντεύθεν».

Η Αρλέτα και οι φίλοι της


Τα τραγούδια που έχει πει έχουν γίνει classics
και μας ακολουθούν, θέλοντας και μη, ακόμη και όταν τα βράδια γίνονται εντελώς ήσυχα. Η Αρλέτα έχει κάνει εξαιρετικά live τους τελευταίους μήνες και σε αυτά έρχεται να προστεθεί ένα εντελώς special: στο Βεάκειο (6/9 ), όπου η παρέα θα μεγαλώσει με τη συμμετοχή της Νένας Βενετσάνου, του Γιάννη Ζουγανέλη, της σπουδαίας πια­νίστριας Ντόρας Μπακοπούλου και του μεγάλου Γιάννη Σπανού. Όλοι θα προσθέσουν τα δικά τους κομμάτια στο ψηφιδωτό που έχει σχηματιστεί γύρω από την τέχνη της Αρλέτας. Ένα ψηφιδωτό που εμπλουτίζεται διαρκώς.

Τα τραγούδια του Θάνου


«Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή»
και πώς η μουσική χαράσσει ανεξίτηλα την πορεία μας… Ο Θάνος Μικρούτσικος συγκεντρώνει όλα τα τραγούδια τα οποία έχει γράψει εδώ και 40 χρόνια κι έχουν παραμείνει στο μυαλό μας σε μια συναυλία όπου συμμετέχουν η Αφροδίτη Μάνου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Θύμιος Παπαδόπουλος με τα πνευστά του, ο Θοδωρής Οικονόμου και ο ίδιος ο Θάνος στο πιάνο – για να διερμηνεύσουν (ξανά ) ό,τι μας καίει, αλλά που μόνο μέσα από τη μουσική έχουμε τους τρόπους να το βιώνουμε. Θα τους απολαύσουμε στις 4/9 στον ατμοσφαιρικό κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

ΠΗΓΗ: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ