5 αυλές all day από τον Κορυδαλλό ως την Κηφισιά φάτε & πιείτε δίπλα στις γλαστρούλες‏

Η Αθήνα έχει ιδιαίτερη σχέση με τις αυλές. Αυτό γίνεται εμφανές από την αρχιτεκτονική τόσο των νεοκλασικών όσο και των λαϊκών σπιτιών της (του περασμένου αιώνα).

Ετσι, το γεγονός ότι εν έτει 2015 η πόλη γέμισε με καινούργιες φιλόξενες αυλές για καφέ, ποτό και φαγητό (πλάι σε πολλές άλλες που λειτουργούν διαχρονικά) δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις απολαύσουμε.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι αδελφοί Νίκος και Αλέξης Γιοβανάκης από τον Κορυδαλλό και πριν από λίγους μήνες αποφάσισαν να κλείσουν το οικογενειακό βίντεο κλαμπ και να το μετατρέψουν στο καφέ-μπαρ Elephadas. Καλαίσθητος ο εσωτερικός χώρος του, με έντονα χρώματα, γεωμετρικά σχέδια στους τοίχους και μεγάλη μπάρα, αλλά το μεγάλο ατού του «Ελέφαντα» αποκαλύφθηκε όταν άνοιξε η αυλή του: ο μεγάλος κήπος, δηλαδή, της οικογενειακής πολυκατοικίας, με ένα φοίνικα στο κέντρο του, δέντρα και λουλούδια ολόγυρα.

Εδώ δεν έχει δυνατή μουσική ούτε και ξενύχτι (δεν το επιτρέπει η γειτονιά). Εχει όμως απογευματινούς καφέδες, τσάγια και κοκτέιλ -δοκιμάστε το Pocket Rocket με τζιν, ρόκα και φρούτα του πάθους, αλλά και το ωραιότατο Lollipop με μαστίχα, μέλι και ροζ πιπέρι-, όλα εμπνεύσεως του μπάρμαν Νάντι. Επίσης, καλή σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα, αλλά και ευφάνταστα γιαουρτένια smoothies, όπως αυτό με χυμό μήλου, αποξηραμένα βερίκοκα και μοσχοκάρυδο.

Ανηφορίζοντας προς το κέντρο της Αθήνας, ο Κύριος Χου μετράει μόλις δεκαπέντε μήνες ζωής στην οδό Δημοφώντος στα Ανω Πετράλωνα. Τρία χρόνια έψαχναν ο Θανάσης και ο Γιάννης Πετρίδης, ο Ερρίκος Τσώχος και ο Λάμπρος Σίγαλας χώρο να στεγάσουν το δικό τους στέκι όπως το είχαν φανταστεί και, όταν βρέθηκε ετούτο το γωνιακό σπίτι με την ωραία αυλή, δεν έχασαν καιρό. Τις ημέρες με καλό καιρό, μόνο νωρίς το απόγευμα μπορείς να βρεις τραπεζάκι στην αυλή με τα ασπρόμαυρα πλακάκια, γι’ αυτό σχετικά γρήγορα μαζεύει κόσμο και μέσα. Δοκιμάστε το Deep Purple (με μαστίχα, λευκό κρασί, λάιμ, πικραμύγδαλο και τσίπουρο), το πλέον ευπώλητο κοκτέιλ από την κάρτα που έχει ετοιμάσει για τους φίλους του ο mixologist Γιάννης Χατζηαργυρός και, αν σας άνοιξε η όρεξη, την πολύ νόστιμη σκοπελίτικη τυρόπιτα ή την επίσης ενδιαφέρουσα αλμυρή τάρτα με σπανάκι, ανθότυρο και μπέικον. Τα Σαββατοκύριακα ο «Κύριος Χου» σερβίρει και brunch.

Πιο πάνω, στην πιάτσα του Κεραμεικού, ένα πράγμα ακούς κάθε φορά που φτάνεις στην είσοδο της αυλής του Καμπεθόν: «Καλά, τι ώρα πρέπει να έρθει κανείς για να βρει τραπέζι έξω;». Και άλλη μία απογοητευμένη παρέα απομακρύνεται προς εύρεση έτερης... ανοιχτωσιάς στην περιοχή. Προσωπικά, δεν έχω καταφέρει ποτέ να καθίσω στην αυλή του... Ξεροκέφαλου (αυτό σημαίνει το όνομά του), έχω όμως απολαύσει όλα τα καλά του μενού του στο ψηλοτάβανο εσωτερικό με τα μεγάλα τραπέζια και τη «ζωηρή μπάρα»: βιολογικό κρασί από τη Λήμνο, ρακή από την Κρήτη και βαρελίσια μπίρα από τη Ρόδο, αλλά και ωραίο ταμπουλέ και κοτόπουλο με ούζο και μανιτάρια, χοιρινή τηγανιά. Και οι τιμές; Θα αποδειχθούν ένας επιπλέον λόγος να ξαναρθείτε.

Στο πλάι της πλατείας Κλαυθμώνος βρίσκεται ο κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Εδώ περνάει τα καλοκαίρια η γνωστή «Μαύρη Πάπια» της Χρήστου Λαδά, το Black Duck Garden, ιδανική επιλογή για ποτό ή φαγητό. Ξεκινήστε με ένα κοκτέιλ Lady Duck (λευκό πόρτο, λικέρ Elderflower, σιρόπι πικραμύγδαλου και φρέσκος χυμός λεμονιού). Ομελέτες, σάντουιτς, δροσιστικές σαλάτες και δημιουργικά ορεκτικά και κυρίως πιάτα μάς εμπνέουν στο μενού. Από τα καλύτερά τους, ο φρέσκος σολομός με κρούστα από καλαμπόκι και αμύγδαλο (πάνω σε ριζότο με μελάνι σουπιάς, κουκουνάρι και σταφίδες). Και μην παραλείψετε να δείτε το φοίνικα που είχε φυτέψει η βασίλισσα Αμαλία. Στο συγκρότημα του σημερινού μουσείου εγκαταστάθηκαν ο Οθωνας και η 18χρονη Αμαλία μετά το γάμο τους. Κι εκείνη οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836.

Συνεχίζοντας προς Εξάρχεια, το Αμα Λάχει δεν είναι καινούργιο. Πριν από μερικούς μήνες, όμως, ανανεώθηκε και έγινε... διπλό, καθώς η γνωστή ταβέρνα μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο γεύσεων και πολιτισμού που περιλαμβάνει ένα καφενείο-μεζεδοπωλείο και ένα γαλλικό μπιστρό («Αμα Λάχει στης Βιολέτ»). Η μεγάλη του αυλή είναι δημοφιλής σε οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλες παρέες που έρχονται για καφέ και συνεχίζουν για φαγητό. Δοκιμάστε το λαβράκι σχάρας, τα στριφτούδια με μοσχαράκι και τη χοιρινή πανσέτα φούρνου (αν τα πετύχετε στα πιάτα ημέρας), αλλά και τα καλοφτιαγμένα επιδόρπια στο τέλος.

Και η περιήγηση ολοκληρώνεται στα βόρεια με τη Stoffa της Κηφισιάς. Τα βράδια στην αυλή με τον ωραίο φωτισμό και τις ποπ πινελιές είναι μαγικά! Οπως και το φαγητό: ανάμεικτη σαλάτα με δυόσμο και γλυκόξινη σάλτσα, τραγανά κομμάτια καρπουζιού με δροσερή κρέμα τυριού, μιλφέιγ κολοκυθιού με μασκαρπόνε και αρώματα κήπου και Stoffa Burger με σπιτικό μπιφτέκι, γραβιέρα, ντομάτα, μαρούλι Iceberg, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Για παν ενδεχόμενον, φροντίστε να έχετε κλείσει τραπέζι.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ