Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας η Βασιλική Θάνου - Με «αποστολή» να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε στις 20:00 η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, με «αποστολή» να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές -η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων (20 ή 27 Σεπτεμβρίου, με επικρατέστερη την πρώτη) αναμένεται να γίνει γνωστή την Πέμπτη.

 

Η κυρία Θάνου ορκίστηκε πρωθυπουργός, αφού έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την εντολή να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Όσον αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης: σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες, που αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Ρουπακιώτης διετέλεσε και υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας -και πάλι- στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου.

Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετείται η Φρόσω Κιάου, δικηγόρος και πανεπιστημιακός, επίσης υπουργός στην κυβέρνηση Πικραμμένου -και πάλι στο υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, η πιο βασική τοποθέτηση θα είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών, μια θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί το πρωί της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ