"Πολεμικό" κραχ στις ασιατικές αγορές: Κατέρρευσαν μετοχές, νομίσματα και εμπορεύματα‏ - Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται και τις απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες να ξεπερνούν το 8%.

Οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει πανικό τόσο στους επενδυτές αλλά και στις οικονομίες που συνδέονται άμεσα με την κινεζική οικονομία.

Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες  3,73%  ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,46% ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,23%.
Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου  ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονομάζει, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να "πλημμυρίσει" με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι "μανούβρες" της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Sensex στην Ινδία χάνει 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχωρεί 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα έκλεισε με απώλειες 2,47% και ο TWII στην Ταιβάν κινείται με απώλειες της τάξης του 4,84%.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χτες και τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.

Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, την Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%., ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι. Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.

Πιέσεις και στα νομίσματα
Πολλά ασιατικά νομίσματα δέονται ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά.
Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϋλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.
Καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται το ιαπωνικό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο, το γιεν καταγράφει ισχυρή άνοδο έναντι των κυριοτέρων ανταγωνιστικών νομισμάτων. Το δολάριο υποχωρεί 0,76% έναντι του γιεν στα 121,17, έναντι του αυστραλιανού νομίσματος το γιεν ενισχύεται 1,87% ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το δολάριο Ν. Ζηλανδίας υποχωρώντας 2% στα 81,90 γιεν.

Νικητής και το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι οι παρούσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, θα αποτρέψουν τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου.
Το ευρώ ενισχύεται 0,38% έναντι του δολαρίου στα 1,1426 δολάριο, ενώ το αμερικανικό νόμισμα δέχεται σημαντικέ πιέσεις έναντι του ιαπωνικού υποχωρώντας 0,71% στα 121,18 γιεν ανά δολάριο.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην αγορά εμπορευμάτων
Σε νέο χαμηλό εξήμισι ετών
διαπραγματεύεται το αμερικανικό αργό χάνοντας την στήριξη των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, στις ασιατικές συναλλαγές.
Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου χάνει 2,9% στα 39,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το ανταγωνιστικό συμβόλαιο του Βrent έχασε τη στήριξη των 45 δολαρίων το βαρέλι νωρίτερα, υποχωρώντας 2,15% στα 44,34 δολάρια το βαρέλι.

Τα νέα από την μεριά της προσφοράς συνεχίζουν να κυριεύουν την αγορά...ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η ιρανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Πετρελαίου ότι η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή με οποιοδήποτε κόστος.

Ποιες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Κίνδυνο για τις αποκρατικοποιήσεις
που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών συνιστά ο «κίτρινος πυρετός» που βύθισε και χθες τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η ασιατική κρίση βρίσκει την εύθραυστή ελληνική οικονομία σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Έχει πλέον διαθέσιμα τα χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους της τουλάχιστον για τρία χρόνια Όμως οι προοπτικές ανάκαμψης και επαναφοράς της σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης είναι ξανά εξαιρετικά επισφαλής.
Τόσο επισφαλής που ακόμη και το κέρδος που θα είχε από την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου εξαντλείται στην ωφέλεια που θα έχουν τα νοικοκυριά αφού η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας υποχωρεί συνεχώς.

Σε πρώτη φάση η τεράστια μεταβλητότητα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει άμεση συνέπεια στην προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων , των μόνων άμεσων επενδύσεων που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ