"Μεγάλη Δευτέρα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών βουτιά 10,5 % "έσπασε" το όριο 600 μονάδων

Πάνω από 400 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν σήμερα στις ευρωαγορές, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, σε μία συνεδρίαση η οποία για πολλούς χαρακτηρίστηκε ανάλογη με εκείνη της κατάρρευσης της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε πάνω από 6% λίγο πριν το πέρας των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον αντίστοιχο δείκτη φόβου Stoxx Volatility, να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από το Νοέμβριο του 2011.
Οι παγκόσμιες ανησυχίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, οι οποίοι εντατικοποιήθηκαν μετά και την απόφαση του Πεκίνου να υποτιμήσει το γουαν για να "γλιτώσει" μέρος της επιβράδυνσης των εξαγωγών της, έθεσε πολλά ερωτήματα για του που πραγματικά βρίσκεται  η οικονομία της Κίνας.
Αναλυτές της  Societe Generale, προειδοποίησαν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές με στενούς εμπορικούς δεσμούς όπως για παράδειγμα οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές αυτοκινήτων και πολυτελών αγαθών ίσως να βρεθούν κάτω από μεγαλύτερες πιέσεις.
Σε κατάσταση πανικού βρέθηκε και η Wall Street με τον  τεχνολογικός δείκτη  Nasdaq να ανοίγει τη συνεδρίαση με "βουτιά" 1.000 μονάδων, ενώ είχε  προηγηθεί το sell off της Παρασκευής.


Πίσω στις εκλογές του  Μαΐου του 2012 βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης τιμών
Η αιφνίδια και ισχυρή διόρθωση των διεθνών αγορών από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητο και  το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η ήδη επιβαρυμένη εικόνα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εξαιτίας της κατάστασης της εγχώριας οικονομίας σε συνδυασμό με την περαιτέρω αστάθεια λόγω των επικείμενων εκλογών, ήρθε να "κουμπώσει" πάνω σε μία μεγάλη διόρθωση των διεθνών αγορών, απόρροια της εξασθένισης της κινεζικής ατμομηχανής.
Επιπλέον  οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στους οποίους έχουν υποβληθεί οι εγχώριοι επενδυτές δεν δίνουν τη δυνατότητα έστω και μερικής στήριξης της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης τιμών απέχει πλέον 100 περίπου μονάδες από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκε πριν τις διπλές εκλογές του 2012, με σημαντική συντριβή του τραπεζικού κλάδου που σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση άλλο ένα ιστορικό χαμηλό. Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, οι τέσσερις συστημικοί τίτλοι των τραπεζών έχασαν κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-26.53%)  λίγο έφτασε να κλείσει στο Limit down, η ΕΤΕ έχασε 23,67%, η Alpha  Bank -21,74% και η Eurobank απώλεσε 21,43%.
Ωστόσο η επιδείνωση της  εικόνας της αγοράς ήταν διάχυτη σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. Διψήφια ποσοστά απωλειών σημείωσαν πολλοί δεικτοβαρείς τίτλοι  όπως οι ΔΕΗ (-17,91%),  ΟΤΕ (-17,28%), Folli Follie (-16,67%), Ελλάκτωρ (-16,15%), ΕΥΔΑΠ (-14,48%), ΕΛΠΕ (-10,60%), Τιτάνας (-12,57%) και Coca Cola (-11,49%) και ακολούθησαν με μονοψήφια ποσοστά οι ΟΠΑΠ (-9,28%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-8,75%), Μέτκα (-8,18%) και Αεροπορία Αιγαίου (-8,17%).


Μόνο η μετοχή της Lamda Development διέγραψε όλες τις ενδοσυνεδριακές απώλειες στο τέλος ( -5,08%) κλείνοντας αμετάβλητη στα 4,13 ευρώ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Τρ. Αττικής (-23,08%), Φουρλής (-14,73%), Υγεία (-14,41%) και  Frigoglass (-11,76%), ενώ η Τεχνική Ολυμπιακή σημείωσε κέρδη 2,02% ανακτώντας πάλι το 1 ευρώ.
Αξιοσημείωτη ήταν η διεύρυνση του premium στο συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας το 5% έναντι του υποκείμενου δείκτη.
Ο τζίρος ενισχύθηκε την τελευταία ώρα συναλλαγών και ιδιαίτερα με το άνοιγμα της Wall Street, φτάνοντας τα 39,04 εκατ. ευρώ.
 
Συνθήκες κραχ στις ασιατικές αγορές
Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται και τις απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες να ξεπερνούν το 8%.
Οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει πανικό τόσο στους επενδυτές αλλά και στις οικονομίες που συνδέονται άμεσα με την κινεζική οικονομία.


Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες  3,73%  ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,46% ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,23%.
Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου  ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονομάζει, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να "πλημμυρίσει" με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν
Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι "μανούβρες" της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Sensex στην Ινδία χάνει 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχωρεί 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα έκλεισε με απώλειες 2,47% και ο TWII στην Ταιβάν κινείται με απώλειες της τάξης του 4,84%.
 
Κερδισμένοι – χαμένοι στην αγορά συναλλάγματος
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το ευρώ τη Δευτέρα, έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς το πρόσφατο sell off στις διεθνείς αγορές, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά σε αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη μετά από 10 χρόνια.


Το ευρώ κατέγραφε κέρδη της τάξης του  1,67% στα 1,1573 δολάρια από χαμηλό τοπικό 1,137 που σημείωσε στις ασιατικές συναλλαγές.
Νικητής και το ιαπωνικό νόμισμα καθώς εκλαμβάνεται ως ασφαλές καταφύγιο, για πολλούς επενδυτές. Το δολάριο υποχωρούσε 2,7% στα 118,74 γιεν, ενώ έναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα κέρδιζε 1,13%.
Από την άλλη, πολλά ασιατικά νομίσματα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά. Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϊλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.
Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην αγορά εμπορευμάτων
Σε νέο χαμηλό εξήμισι ετών διαπραγματεύεται το αμερικανικό αργό χάνοντας την στήριξη των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, στις ασιατικές συναλλαγές.
Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου χάνει 2,9% στα 39,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το ανταγωνιστικό συμβόλαιο του Βrent έχασε τη στήριξη των 45 δολαρίων το βαρέλι νωρίτερα, υποχωρώντας 2,15% στα 44,34 δολάρια το βαρέλι.
Τα νέα από την μεριά της προσφοράς συνεχίζουν να κυριεύουν την αγορά...ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η ιρανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Πετρελαίου ότι η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή με οποιοδήποτε κόστος.

Πηγή: capital.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ