Υπέροχο κοτόπουλο με μπαχαρικά από τον Master Chef Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 μικρές καυτερές πιπεριές χωρίς σπόρια
2 κ.σ. θυμάρι
3 κ.γ. μπαχάρι
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. αλάτι
2 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.γ. αποξηραμένο φασκόμηλο
1 κ.γ. τζίντζερ
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
χυμό από ένα lime
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι λευκό ξύδι
250 γρ. γιαούρτι
10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος μας Giannis Stavrikos για την εξωτική συνταγή για κοτόπουλο!

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Γενικά δεν χρειάζεται να είναι πολύ ψιλοκομμένα γιατί θα χτυπηθούν όλα μαζί στο μπλέντερ.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο, το γιαούρτι και το δυόσμο) σε ένα μπλέντερ να ενοποιηθούν σε σάλτσα.
Τρίβουμε μια μικρή ποσότητα σάλτσας πάνω στο κρέας. Τοποθετούμε το κρέας αφού το ανακατέψουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα .
Ψήνουμε το κοτόπουλο σε σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και μετά γυρίζουμε το κρέας και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Από κάτω από τη σχάρα καλό είναι να βάλουμε ένα ταψί.
Σερβίρουμε με γιαούρτι και φύλλα δυόσμου.
Tip
Για καλύτερα αποτελέσματα, μαγειρεύουμε το κρέας σε ένα μπάρμπεκιου. 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ