Τέρενς Κουίκ: «Την Αμφίπολη δεν την χαρίζω σε Σαμαρά & ΣΥΡΙΖΑ - Ανήκουν στην Ελλάδα»

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, ρωτήθηκε στις Σέρρες από το τοπικό Κανάλι ΔΙΚΤΥΟ, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αμφίπολη και τις κόντρες που συνεχίζουν να καταγράφονται ως προς τον «ένοικο» του μνημείου και τις άλλες που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη συντήρηση του συγκεκριμένου Αρχαιολογικού χώρου

Οι απαντήσεις του έχουν ως εξής:

 Παρακολουθώ και εγώ το θέμα και τις εξελίξεις του. Έχω μιλήσει και με την κα Κατερίνα Περιστέρη αρκετές φορές.

Δεν μου αρέσει να διαβάζω και να ακούω όλα αυτά που συμβαίνουν. Ξέρετε, αυτό είναι ίσως και ενδεικτικό της φυλής μας - των Ελλήνων - να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Να τσακωνόμαστε ενδοοικογενειακά...

Οι αρχαιολόγοι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε τέτοια σημαντικά θέματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Αυτό που συνιστώ είναι ψυχραιμία και να μην ακυρώνεται το οποιοδήποτε αρχαιολογικό εύρημα.

Τώρα, αν είναι ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου ή δεν είναι, αν είναι ο τάφος του οποιουδήποτε Μακεδόνα ηγέτη, δεν το ξέρω. Αυτό θα το δείξει η επιστημονική έρευνα όπως θα προχωρούν οι ανασκαφές.

Σημασία έχει, όμως, ότι καλό θα είναι ότι αυτόν τον αναμφισβήτητο αρχαιολογικό θησαυρό της Αμφίπολης να τον προστατέψουμε και να τον βγάλουμε έξω από τις λογικές της ενδοοικογενειακής αρχαιολογικής κόντρας.

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως και τους κατοίκους της Αμφίπολης, οι οποίοι έχουν αυτές τις μέρες αντιδράσει, με τα όσα λέγονται και γράφονται. Έχουν στο τόπο τους ένα νέο θησαυρό... Το τί κρύβει, θα το δείξει το άμεσο μέλλον, πιστεύω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ο θησαυρός πρέπει να βγει έξω από την πολιτική κόντρα, γιατί οι μεν λένε ότι είναι έργο του Σαμαρά, οι δε λένε ότι θα πρέπει να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ... Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αφήσουμε έξω το πολιτικό κομμάτι.

Αυτά τα οποία έκαναν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, δεν τα χαρίζω σε κανέναν Σαμαρά και σε κανένα ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ανήκουν στην ελληνική ιστορία και ανήκουν στην Ελλάδα.

Τώρα, το ότι θα μπορούσε κάποιος να το εκμεταλλευτεί πολιτικά σε μια συγκυρία πολιτική, ναι, πιστεύω ότι συνέβη και αυτό. Αλλά καλό θα είναι να βγάλουμε αυτές τις αξίες της πατρίδας μας από τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μου αρέσουν τέτοιες συμπεριφορές... Δεν μου αρέσουν γενικότερα τέτοια καμώματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ