Εγκρίθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και από το ολλανδικό κοινοβούλιο

Μετά το γερμανικό Κοινοβούλιο, το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ενέκρινε την Τετάρτη και το ολλανδικό κοινοβούλιο. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη τα κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Λετονίας. 

Kατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, που ήταν ονομαστική, με ψήφους 52 υπέρ και 81 κατά το 150μελές Κοινοβούλιο, απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της νέας συμφωνίας, ενώ απορρίφθηκε και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλλει το κόμμα του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς. 

Ο κ. Ρούτε διευκρίνισε ότι το Ολλανδικό Κοινοβούλιο δεν χρειαζόταν να δώσει επισήμως την έγκρισή του στη συμφωνία, αλλά θα ήταν πολιτικά δύσκολο γι’ αυτόν να υπογράφει δάνεια για την Αθήνα αν η πλειοψηφία των νομοθετών είχαν απορρίψει το σχέδιο. 

«Αναλαμβάνω την ευθύνη που δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός το 2012 όταν υποσχέθηκα ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα στην Ολλανδική Βουλή ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαντώντας στον Γκερτ Βίλντερς. 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο ακροδεξιός Βίλντερς, επικεφαλής του Απελευθερωτικού Κόμματος που είχε υποβάλει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «τσίρκο». Από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού διαφοροποιήθηκε μόλις ένας βουλευτής.

«Κάποιοι θέλουν το Grexit για να καταστρέψουν το ευρώ» δήλωσε με νόημα νωρίτερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup, και ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Γερούν Ντάισελμπλουμ προτρέποντας τους Ολλανδούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία. 

Ο Ολλανδός πολιτικός εξήρε τη στάση της Αθήνας, αναφέροντας μάλιστα ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ήδη περισσότερα μέτρα από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ