Ροδάκινα σε σχήμα ντόνατς, βερικοκοδαμάσκηνα & λευκά νεκταρίνια: Μια ιστορία διπλής γλύκας

Ροδάκινα που το σχήμα τους θυμίζει ντόνατς, νεκταρίνια σε άσπρο χρώμα εξωτερικά, κίτρινα δαμάσκηνα αλλά και βερικοκοδαμάσκηνα, που συνδυάζουν σ' ένα φρούτο «διπλή γλύκα», είναι προϊόντα που δεν θα τα βρουν εύκολα οι καταναλωτές στα μανάβικα της γειτονιάς τους ή στις λαϊκές.

Αποτελούν ξεχωριστές ποικιλίες φρούτων που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται σε λίγα κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους «πόντους» στον ουρανίσκο των γκουρμέ πελατών, αλλά φέρνουν και ικανοποιητικά- σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία- κέρδη στο πορτοφόλι των καλλιεργητών.

Όταν ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης, αποφάσισε, πριν από λίγα χρόνια, να φυτέψει στα χωράφια του, στο χωριό Άγιος Γεώργιος του νομού Ημαθίας, τα ροδάκινα σε σχήμα ντόνατς αρκετοί ήταν οι συγχωριανοί του που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Το ροδάκινο είναι στρόγγυλο και όχι πλακέ, τού έλεγαν.

Ο νεαρός αγρότης, όμως, αποφάσισε να ρισκάρει και να πρωτοτυπήσει. Έτσι, σε 100, από τα συνολικά 400 στρέμματα που διαθέτει, αποφάσισε να καλλιεργήσει τις ποικιλίες UFO και συγκεκριμένα Paraguayos (ροδάκινα με χνούδι επίπεδα) και Platerinas (νεκταρίνια επίπεδα).

«Έχω περίπου 45.000 δέντρα από τις ποικιλίες αυτές. Έχω μπει στον πέμπτο χρόνο και τα δέντρα είναι ιδιαίτερα παραγωγικά. Έχουν λίγο μεγαλύτερο κοστολόγιο στο μάζεμα, λόγω του ιδιόμορφου σχήματος που διαθέτουν, όμως η τιμή πώλησης αποζημιώνει τον παραγωγό» δήλωσε από το χωράφι του ο κ. Μαρκοβίτης. 

Τα επίπεδα ροδάκινα και τα επίπεδα νεκταρίνια δεν είναι κάποια καινούρια ανακάλυψη, καθώς υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η εμπορική τους εκμετάλλευση στη χώρα μας άρχισε να κάνει τα πρώτα της «βήματα» τα τελευταία χρόνια.

Και οι δύο ποικιλίες ξεχωρίζουν για το σχήμα τους, αφού δεν έχουν καμία σχέση με τα στρόγγυλα ροδάκινα που ξέραμε έως τώρα. Η καταγωγή τους είναι από την Κίνα, ενώ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφτασαν τον 19ο αιώνα, όμως δεν αναδείχτηκαν πολύ δημοφιλή, λόγω μάλλον στη λευκή σάρκα τους, καθώς εκείνη την εποχή οι καταναλωτές προτιμούσαν πολύ περισσότερο τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Τα Paraguayos και Platerinas πρωταγωνιστούν στην Ισπανία, με την παραγωγή κάθε χρόνο να φτάνει τα 100 με 110 εκατομμύρια κιλά. Η πίστη των Ισπανών στις συγκεκριμένες ποικιλίες είναι τόσο μεγάλη, που οι φυτεύσεις συνεχίζονται κάθε χρόνο σε σταθερή βάση.

Εκτός, όμως, από το σχήμα το συγκεκριμένο ροδάκινο ξεχωρίζει και για τη γλυκιά του γεύση. 

«Είναι λευκόσαρκα και πολύ νόστιμα. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρα ξεπερνούν τα 13 με 14 brix. Ψάχναμε έναν τρόπο να μπορέσει ο αγρότης να κάνει μια πιο δυνατή, πιο βιώσιμη καλλιέργεια. Να βγάλουμε κάποια χρήματα παραπάνω» πρόσθεσε ο κ.Μαρκοβίτης.

Τις συγκεκριμένες ποικιλίες δεν είναι εύκολο να τις βρει κάποιος σε όλα τα μανάβικα, αφού είναι μικρές οι ποσότητες παραγωγής, ενώ η συγκομιδή τους ξεκινάει από τα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Επειδή η ποσότητα δεν είναι αρκετή, εμείς τα προωθούμε στη λαχαναγορά της Αθήνας και από εκεί πηγαίνουν σε 'μπουτίκ φρούτων', με την τιμή να κυμαίνεται από 4 έως και 12 ευρώ. Κάποιες άλλες ποσότητες φεύγουν και στη Ρωσία» ανέφερε ο 36χρονος γεωργός.

Επειδή, όμως, η αναζήτηση δεν σταματάει ποτέ, ο κ. Μαρκοβίτης συνεχώς φυτεύει στα χωράφια του νέες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να περιμένει τον επόμενο χρόνο καρπούς από άσπρο ροδάκινο.

Όπως μας είπε, πρόκειται για ένα άσπρο ροδάκινο και από έξω κι από μέσα, ιδιαίτερα γλυκό: «Τα λευκά ροδάκινα είναι ξεχωριστά. Θα κερδίσουν την αγορά και θα έχουν καλή τιμή για τον παραγωγό. Είναι ένα άσπρο ροδάκινο, γύρω στα 200 γραμμάρια, πολύ γλυκό σε ζάχαρα».

Επιπλέον, στα χωράφια του νεαρού αγρότη μπορεί να βρει κανείς κίτρινα δαμάσκηνα και βερικοκοδαμάσκηνα, φρούτα με συνδυασμό γεύσεων. Η προσπάθεια που κάνει ο 36χρονος γίνεται με τη συμπαράσταση του αγροτικού συνεταιρισμού «Venus Growers», με έδρα τη Βέροια, που αναλαμβάνει και τη διακίνηση της παραγωγής.

Για την Ελλάδα οι συγκεκριμένες ποικιλίες, σύμφωνα με τους αρμόδιους, αποτελούν μια καλή επενδυτική ευκαιρία από τη στιγμή που η χώρα μας έχει απαιτούμενη τεχνογνωσία και ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, αρκεί όμως η καλλιέργεια να κρατηθεί σε περιορισμένη έκταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ