Πουράκια με πραλίνα φουντουκιού και καρύδια από τον Master Chef Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 φύλλα κρούστας

Για τη γέμιση

160 γρ. πραλίνα φουντουκιού
100 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
Για την αρωματική ζάχαρη

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζάχαρη

Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ πιάτο τη ζάχαρη με την κανέλα με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα πουράκια

Παίρνουμε κομμάτια αλουμινόχαρτο και με τη βοήθεια του κάτω μέρους μιας ξύλινης κουτάλας σχηματίζουμε μικρούς κυλίνδρους μήκους 7-8 εκ.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και με τη βοήθεια ενός πινέλου πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το βούτυρο προσέχοντας να μην ακουμπάει το πινέλο το φύλλο. Ακριβώς από πάνω τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο. Πασπαλίζουμε και αυτό με βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα στα 12. Στο κάτω μέρος του κάθε φύλλου βάζουμε τον κύλινδρο που έχουμε φτιάξει και αρχίζουμε και τυλίγουμε το φύλλο. Αυτό το κάνουμε ώστε να μπορούν να πάρουν σχήμα τα πουράκια και να τα γεμίσουμε εύκολα αργότερα. Πασπαλίζουμε πάλι τα πουράκια με βούτυρο και τα βουτάμε στη ζάχαρη ώστε να πάει παντού.
Τοποθετούμε τα πουράκια σε ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 9-10 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε νε κρυώσουν πάνω σε σχάρα και αφαιρούμε από μέσα τους τα αλουμινόχαρτα.
Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τα άλλα 2 φύλλα.
Παράλληλα μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την πραλίνα με τα θρυμματισμένα καρύδια. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Αφού έχουν κρυώσει τα πουράκια και έχουμε αφαιρέσαι τα αλουμινόχαρτα, βάζουμε τη μύτη του κορνέ μέσα σε κάθε ένα πουράκι και το γεμίζουμε  καλά. 

Who is Who

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ