Τι ωραία! Γιορτές σύκου, κρασιού, μελιτζάνας, του ψαρά και του βουνού σε Λεωνίδιο, Τυρό , Μαλεβό , Ζευγολατιό!

Κάθε τέλος Αυγούστου στον Τυρό γίνεται η γιορτή των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν - εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκώντας το ναυτικό επάγγελμα. 

Ο Τυρός διατηρεί αδιάλειπτα μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων. Η εκδήλωση σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία και διοργανώνεται από τον σύλλογο αλιέων Τυροσαπουνακαίϊκων. Στην εκδήλωση τιμώνται για την προσφορά τους στον τόπο, αρκετοί αλιείς και ναυτικοί, ενώ πραγματοποιούνται διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις με προβολή σλάιντς και φωτογραφιών από τα παλιά, χορευτικές επιδείξεις και διάθεση τοπικών εδεσμάτων.

Ο Μαλεβός είναι ένα όρος που είναι γνωστό για τις εξαιρετικές συνθήκες υγρασίας που προσφέρουν τα εδάφη του για νέες καλλιέργειες, οι οποίες διατίθενται σε υψηλές τιμές και με μεγάλες προοπτικές εξαγωγής, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή αγορά. Στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα, η γιορτή του βουνού ξεκινά με ημερίδα ενημέρωσης των καλλιεργητών, αλλά και νέων αγροτών για καλλιέργειες όπως η ρίγανη αλλά και των λεγόμενων super foods, όπως τα μύρτιλλα, τα godgy berries, αλλά και το ιπποφαές.

Στόχος είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων και η έκθεση ευκαιριών απασχόλησης σε αυτόν τον νέο πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που οι νέοι πολίτες διανύουν. Σε αυτήν την ημερίδα θα παρουσιαστούν case studies σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας και της χώρας, ενώ θα δοθούν και συμβουλές καλλιεργητικής φροντίδας. Η γιορτή κλείνει με νεανική συναυλία και παράθεση ροφημάτων από τον Μαλεβό.

Γιορτή Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο και κρασιού στο Ζευγολατιό

Στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Αυγούστου η 17η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας, που διοργανώνει ο δήμος Νότιας Κυνουρίας με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μια γιορτή με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την περιοχή, μιας κι αναδεικνύεται το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο, κι έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από τον Μάρτη του 1996, κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς τού Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας, υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Το Πρόγραμμα της «17ης Γιορτής Τσακώνικης Μελιτζάνας» θα περιλαμβάνει:-Διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά και γλυκά με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.-Χαιρετισμό του δημάρχου Νότιας Κυνουρίας και ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων.-Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Σύλλογο Λεωνιδίου.-Συναυλία με παραδοσιακό, λαϊκό και νησιώτικο πρόγραμμα με τη Στέλλα Κονιτοπούλου και την ορχήστρα της.-Κέρασμα μικρών εδεσμάτων με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.-Λειτουργία υπαίθριας αγοράς με τοπικά προϊόντα.Επίσης, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου, από τις 29 Αυγούστου, θα βρίσκεται αγκυροβολημένο το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», που, από το 2007, φιλοξενεί την ιστορία του σκαριού και την επιχειρηματική ιστορία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούν να επισκεφθούν μέχρι και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας που θ' αναρτηθεί. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/73733-melitza…- Την Γιορτή Κρασιού στο Ζευγολατιό διοργανώνει κατά τα τέλη Αυγούστου κάθε έτους ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοδένδρων Ζευγολατιού.

Η εκδήλωση έχει στόχο την προβολή και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης της περιοχής της Αρκαδίας και ιδιαίτερα την προβολή και ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας κρασιού μοσχοφίλερο, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού της Μαντινείας και τις αναφορές που γίνονται, από εκθέσεις και παρουσιάσεις και αφορά την Αμπελοκαλλιέργεια στο οροπέδιο της Μαντινείας.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση με εμφιαλωμένα κρασιά από όλους σχεδόν τους Αμπελοκαλλιεργητές της Μαντινείας, καθώς επίσης με μουσικές εκδηλώσεις και τοπικά εδέσματα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σε παλαιότερες διοργανώσεις  3.500 με 4.000 επισκέπτες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ