Καζάνι που βράζει η Κως: 200 Σύριοι στο μπήκαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" - Διαμαρτυρία από Ιρακινούς για λόγους... προτεραιότητας

Οι εικόνες των προσφύγων που παραμένουν κατά χιλιάδες στην Κω, έχοντας ξεριζώσει τις ζωές τους από την πατρίδα τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, είναι πλέον καθημερινότητα στο νησί του Αιγαίου.

Τα στιγμιότυπα που απεικονίζουν πρόσφυγες που μόλις έχουν φτάσει στην Κω να πανηγυρίζουν, επειδή γλίτωσαν από τον εφιάλτη των δικών τους πατρίδων παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις μνήμες όλων.

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν και οι εικόνες ταλαιπωρημένων παιδιών που μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και γιατί έπρεπε από τη μία στιγμή στην άλλη να βρεθούν από το σπίτι τους στην απέραντη θάλασσα κι από εκεί σε ένα ξένο μέρος.

Οι πρώτοι 200

Όπως αναφέρει το aegeanews.gr, μετά από αρκετή αναμονή και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το Λιμενικό Σώμα (παρουσία μάλιστα του Περιφερειακού Διοικητή Γιάννη Αργυρίου, παλιού Λιμενάρχη Κω) και αστυνομικές δυνάμεις, μπήκαν τελικά στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στη 01:15 τα ξημερώματα της Κυριακής οι πρώτοι 200 Σύριοι πρόσφυγες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για λόγους ασφαλείας κρίθηκε σκόπιμο να μπουν στο πλοίο μόνο οι πρόσφυγες (όλοι Σύροι) που έφτασαν χτες Σάββατο στην Κω και ελέγχθηκαν πλήρως.

Όλα αυτά αφού πήραν σειρά προτεραιότητας και μπήκαν στη γραμμή ο ένας πίσω απ' τον άλλον, μετά από αρκετές προσπάθειες των ανδρών του Λιμενικού.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το αν θα μπουν στο πλοίο και λοι υπόλοιποι μετανάστες που παραμένουν στην πόλη, αφού μετά το κλείσιμο και του Κάπτεν Ηλίας υπάρχει φόβος συμπλοκών και επεισοδίων μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων, όπως έγινε χτες το μεσημέρι μεταξύ Πακιστανών- Αφγανών και Ιρακινών.


Εδώ να σημειώσουμε πως την ώρα της αναμονής και πριν ανοίξουν οι πύλες εισόδου στην επιβατική προβλήτα, έφτασε στο σημείο ομάδα νεαρών Ιρακινών μεταναστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν με φωνές και ρωτούσαν γιατί έπρεπε να προηγηθούν οι Σύροι πρόσφυγες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους διερμηνείς και χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται επίσημα, οι μετανάστες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ISIS.

Ανθρώπινη αλληλεγγύη και συγκίνηση

Αξιοσημείωτες ήταν οι δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με όλες οι κάμερες να είναι στραμμένες πάνω τους.

Ο Χασάν, από την Συρία, μιλά για την περιπέτεια που πέρασαν μέχρι να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και το από καρδιάς ευχαριστώ προς τους κατοίκους της Κω, για τους οποίους εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια, ευχαριστώντας τους για την βοήθεια που τους παρείχαν με νερό και τρόφιμα.

Χαρακτηριστική η φράση του: "Δεν νιώθουμε κένοι εδώ. Ήταν σαν να μας περίμεναν..."

Πηγή: aegeanews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ