Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία το νέο μνημόνιο; - Δείτε αναλυτικά

Κέρδη που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 86 δισεκατομμύρια των δανείων, κομίζει για την χώρα η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup. 

Παρά τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία θα αναγκαστεί να υποστούν τελικά ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η αγορά μπορεί να προσβλέπει πλέον σε επιστροφή στην ομαλότητα, εφόσον τουλάχιστον αξιοποιηθεί την φορά αυτή αποτελεσματικά και έξυπνα το νέο πλαίσιο κανόνων που διαμορφώνεται στην αγορά.
 
Πέρα από τα χρήματα, με τη χθεσινή συμφωνία αποκλείονται πλέον:
 
- ο κίνδυνος χρεωκοπίας

- ο κίνδυνος του Grexit

- ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, ανεξαρτήτως ποσού.

Στη νέα πραματικότητα που διανοίγεται, αυτά αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και να έρθουν ξανά επενδύσεις στη χώρα και οι καταθέσεις πίσω στις τράπεζες. Από την άλλη όμως, αυτά εύκολα ακυρώνονται αν δεν επιστρέψει και η αίσθηση ασφάλειας ότι η κυβέρνηση δε θα βάλει άλλου είδους αντικίνητρα με πρωτοβουλίες και μέτρα που θα τρομάξουν όσους θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.
Η ανασφάλεια για το που θα βρεθούν τα 86 δισ. παραμένει, αλλά αυτό θα ξεκαθαριστεί τον Οκτώβριο, εάν και εφόσον υπάρξει συνέπεια και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος. Οι πολιτικές εξελίξεις θολώνουν τα πράγματα, αλλά η ευρεία πλειοψηφία που στηρίζει πλέον τη συμφωνία (όλο το φάσμα από δεξιά έως αριστερά πλην των άκρων) είναι το νέο δεδομένο που εμπνέει εμπιστοσύνη και που δεν υπήρχε ούτε το 2010, ούτε το 2012, όταν ξεκινούσαν τα προηγούμενα προγράμματα –και αυτό τα καταδίκασε σε αποτυχία.
 
Από τα 86 δισ. πάντως, τα 26 δισ. που θα έρθουν πρώτα προορίζονται για:
 
- ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα χρειαστούν συνολικά 25 δισ. αλλά άμεσα θα δοθούν τα 10 δισ. και για τα υπόλοιπα θα κριθεί η τύχη τους μετά τα stress tests των τραπεζών, τον Οκτώβριο ή πάντως πριν τις 15 Νοεμβρίου. Δεν θα δοθούν ως χρήματα αλλά ως εγγυήσεις, για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες.

- Άμεσα, στις 20 Αυγούστου, συμφωνήθηκε να δοθούν  στη χώρα 13 δισ. ευρώ, μόνο και μόνο για να μην χρεωκοπήσει. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν θα αγγίζει τα λεφτά αυτά γιατί καλύπτουν ίσα-ίσα τις πληρωμές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα που έλαβε η χώρα τον Ιούνιο.

- Άλλα 3 δισ. ευρώ θα έρθουν στη χώρα σταδιακά στη συνέχεια μέσα στο φθινόπωρο, καθώς θα εκπληρώνονται προαπαιτούμενα. Θα καλυφθούν έτσι και ανάγκες των επιχειρήσεων και του δημοσίου που τα έχουν ανάγκη επειδή οι πληρωμές από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν «παγώσει» εδώ και πέντε μήνες.

Στην αγορά, Έλληνες και ξένοι καταλαβαίνουν ότι η «κανονικότητα» στη λειτουργία της Οικονομίας μπορεί να αργήσει να επιστρέψει , αλλά βλέπουν πως τα χειρότερα απεφεύχθησαν και ότι αφού δεν βγήκε τώρα η Ελλάδα από το ευρώ, ο κίνδυνος πρακτικά εξέλειπε και για αυτό πλέον αναγκάζεται να κοιτά μόνον μπροστά, ξέροντας τι θέλει και χωρίς να κάνει το «λάθος του δρομέα» που χάνει στη γραμμή του τερματισμού γιατί πισωκοιτάει... 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ