Κούβα: 54 χρόνια μετά υψώθηκε και πάλι η σημαία των ΗΠΑ στην Αβάνα (Φωτό)

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προσγειώθηκε σήμερα στην Αβάνα για να συμμετάσχει στην τελετή της έπαρσης της σημαίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των αμερικανο-κουβανικών διπλωματικών σχέσεων.

Ο κ. Κέρι αφού ευχαρίστησε όσους παραβρίσκονται στην έπαρση της σημαίας των ΗΠΑ στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Κούβα από το 1945. Πρόκειται για μία αξέχαστη περίσταση, μία ημέρα για να διώξουμε μακριά τα παλιά εμπόδια και να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες».

«Το άνοιγμα των πρεσβειών μας είναι σημαντικό σε δύο επίπεδα: από άνθρωπο προς άνθρωπο και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο για τον λαό να μάθει περισσότερα ο ένας από τον άλλο. Ενθαρρύνουμε τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Κούβα, ενθαρρύνουμε περισσότερες αμερικανικές εταιρίες να ανακαλύψουν εμπορικές ευκαιρίες εδώ, ενθαρρύνουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να βοηθήσουν την Κούβα να επεκτείνει τις ζεύξεις σε επικοινωνία και Διαδίκτυο. Επιπλέον, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον ειδικό ρόλο της κουβανο-αμερικανικής κοινότητας στο “χτίσιμο” μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Κέρι, ο οποίος εξήγησε ότι η ανάκτηση των διπλωματικών δεσμών θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις των δύο πλευρών. 

Την ίδια ώρα, τόνισε πως σήμερα συγκεντρώνονται στην Αβάνα γιατί οι ηγέτες των δύο χωρών «πήραν τολμηρές αποφάσεις για να πάψουν να είναι φυλακισμένοι της ιστορίας και να εστιάσουν στις ευκαιρίες». Βέβαια, επισήμανε πως αυτό δε σημαίνει ότι το παρελθόν ξεχνιέται.

Ο Κέρι είναι ο πρώτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 70 χρόνια. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ